kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Resepi Murtabak...




home-made martabak... garing and yummy...
 

here are the ingredients yang i gunakan untuk buat this home-made martabak...

dua biji bawang besar - didadu...


daging cincang...


kulit popia..


dua ulas bawang putih - dicincang halus...


rempah kerutuk...


dua biji bawang besar (yellow onion) di dadukan dan diasingkan pada dua bahagian
300 - 500gram daging cincang (you can change it to chicken or mutton)
dua ulas bawang putih dicincang halus
1 1/2 sudu besar rempah kerutuk (or you can use rempah kari)
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak untuk menggoreng
kulit popia (ikut saiz yang disukai - i'm using saiz besar)
 

goreng bawang besar dan bawang putih...

 

mula-mula sekali, dadukan bawang besar dan asingkan kepada dua bahagian... bawang putih jugak dicincang hingga lumat... panaskan satu sudu besar minyak di dalam kuali... masukkan sebahagian bawang besar yang telah didadu dan juga bawang putih... goreng sehingga naik bau tapi jangan sampai garing... macam orang putih cakap, just sweat the onions... muhahaha...
 

masukkan daging cincang... gaul rata-rata...

 

masukkan rempah, lada hitam dan garam secukup rasa...

 

utup api dan masukkan sebahagian lagi bawang besar...


lepas tuh bolehlah dimasukkan daging kisar tadi... gaul rata-rata seketika... kemudian masukkan rempah, lada hitam dan garam secukup rasa... masak sehingga sebati... apabila dah masak, padamkan api dan masukkan bahagian kedua bawang besar... gaul lagi sehingga rata...

inti martabak yang sudah masak...
 

pecahkan sebiji telur...


gaulkan dengan inti (mengikut saiz martabak)...

 

okay, time nak masak martabak... i pakai dua keping kulit popia bersaiz besar untuk buat sebiji martabak... mula-mula masukkan sebiji telur ke dalam mangkuk dan kacau... kemudian sendukkan lebih kurang 1 1/2 senduk inti martabak ke dalam telur tadi dan gaul sehingga rata... i gunakan kuali untuk bakar roti canai tuh untuk masak martabak, but if you don't have it, you can just use any other kuali pun takpa... janji besar lah... unless you nak buat mini martabak using small kulit popia.. bergantung kepada your own creativity lah...
 

letakkan inti di atas lapisan pertama kulit popia dan ratakan...


tutup dengan sekeping lagi kulit popia..



goreng sehingga garing...


letakkan sedikit minyak ke dalam kuali... kemudian letak dulu sekeping kulit popia... tuangkan inti martabak ke atas kulit popia tersebut dan ratakan.... kemudian ambik sekeping lagi kulit popia dan letakkan dibahagian atas... kalau rajin, gunalah brush and brush sikit hujung-hujung kulit popia yang kedua tuh dengan telur supaya dia melekat dengan kulit popia yang kat bawah tuh... kalau tak pun takpa, sebab inti tuh akan melekat kat both... goreng kedua-dua belah sehingga garing...

via asmah ahmad


Tags: cook, cookies, cooking
Subscribe

  • Online education must continue

    Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

  • There are more things than PPSMI 2.0

    The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

  • What students need to know

    Unwrapping standard is a simple strategy for teachers to identify the skills and content knowledge needed in a lesson to ensure students are…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments