kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

MPU tidak membawa makna?

Saya tertarik dengan artikel ‘Kelainan dalam matapelajaran MPU ( A new twist to MPU subjects ) bertarikh 28 April 2020 oleh seorang ahli akademik tersohor disalah satu ruangan berita utama negara.

MPU adalah singkatan kepada Mata Pelajaran Pengajian Umum di IPT dan ada juga dikategorikan sebagai MPW (Mata Pelajaran Wajib).

Azizi_1.jpgAzizi_1.jpgKebanyakan pelajar IPT biasanya mengambil ringan dan menganggap mata pelajaran ini sebagai “tidak penting".

MPU bertujuan melahirkan graduan yang menghargai, memahami dan berusaha ke arah pembangunan negara dengan harmoni dan aman dan didapati bahawa mata pelajaran tersebut gagal mencapai objektifnya.

Pandemik Covid-19 telah memberi peluang untuk meningkatkan pelaksanaan MPU yang dapat mengubah keadaan Malaysia.

Agensi Kelayakan Malaysia turut seolah bersetuju bahawa IPT/universiti dapat memberikan para pelajar tawaran bersyarat berdasarkan "catatan prestasi pencapaian pembelajaran dan kemajuan akademik mereka".

Memang benar jika dikatakan kebanyakan pelajar tidak menganggap mata pelajaran MPU sangat penting.

Di kebanyakan IPT, gred diberikan secara ihsan.

Pelajar hanya perlu menghadiri kelas dan melakukan tugasan dan/atau kerja kumpulan.

Semua pelajar harus mengikuti kursus MPU, ada yang terpaksa melaksanakan kerja kursus individu, berkumpulan dan tidak pernah ada pelajar yang gagal kecuali mereka tidak menghantar kerja kursus yang telah diberikan.

Walau pun ada yang gagal, calon akan diberi peluang untuk menyiapkan kerja kursus dan akhirnya tetap lulus.

Pelajar hanya berjuang untuk menyelesaikan kursus MPU ini kerana mereka menumpukan pada kursus utama mereka dan berusaha untuk menghabiskan sedikit masa untuk mata pelajaran MPU ini.

Secara jujur, calon MPU memang mempunyai masa untuk menyelesaikan tugasan yang diberi cuma kebanyakannya mereka mengambil sikap ‘tidak endah’ dan ‘tidak memberi perhatian’ tentang kepentingan mata pelajaran ini.

Untuk mengimbangi agar menjadikan mata pelajaran ini benar-benar berfungsi untuk membangun negara dan bukannya menganggapnya sebagai pemikiran selepas sesuatu perubahan perlu dijalankan terhadap kurikulum dan pentaksiran MPU.

Cadangan seperti forum oleh beberapa tokoh penting, dikendalikan oleh ahli akademik kanan berkaitan dengan isu negara adalah dialukan.

Kepelbagaian pandangan mengenai isu-isu bangsa, agama dan politik sehingga universiti dapat menjadi medan pertempuran idea dan konstruk utama.

Turut diambil perhatian adalah pemilihan dan proses latihan semula yang jelas untuk tenaga pengajar subjek MPU.

Tenaga pengajar MPU juga mestilah mereka yang mampu mengembangkan ilmu kemahiran dan mampu menjadi mentor rakyat
Malaysia yang tidak mengutamakan bangsa, agama atau kecenderungan politik mereka melainkan yang menerima semua warganegara sebagai persaudaraan negara.

Kita boleh menjadikan mata pelajaran MPU lebih baik dan lebih bermakna jika kita dapat berfikir di luar kotak "hanya subjek yang mesti lulus".

MPU harus menjadi kunci untuk perjalanan yang hebat dan menarik untuk menjadikan negara kita seimbang.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 05 Mei 2020
Tags: mpu, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments