kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tiada sebab untuk kita sakit jiwa

BENARKAH ramai rakyat Malaysia sudah ‘sakit jiwa’. Perkara ini tidak mustahil jika seseorang itu asyik terlalu memikir keadaan dan perkara yang tidak sepatutnya.

Seharusnya dan sempena bulan Ramadan 2020 dan diselangi dengan wabak pandemik ini, kita eloknya berbanyak berdoa, berzikir dan memohon yang sebaiknya percaturan dan ketetapan yang maha esa.


FOTO: Wikimedia Commons/Fotorech / CC0

Memang kita semua kan berada dalam "keadaan tidak menyenangkan" setelah sekian lama dengan pengasingan sosial; kita sebagai manusia sememangnya dan meneruskan kehidupan dengan berinteraksi.

Ketika masyarakat di seluruh dunia mengalami kejutan novel virus korona; mereka yang dijangkiti atau terdedah dikuarantin dalam upaya untuk melindungi kesihatan masyarakat.

Bagi yang diarahkan bekerja dari rumah ketika mereka biasa berulang-alik ketempat kerja; ada yang sudah pun bersedia dan berlatih bekerja secara “jarak jauh” untuk mengelakkan dijangkiti virus.

Walaupun amalan ini dapat menyelamatkan nyawa, ianya mungkin membawa kesan fizikal dan mental yang tidak selesa.

Manusia mana yang tidak suka bersosial. Dalam satu kajian meta analisis dalam tahun 2015 terhadap 308, 000 pekerja, didapati 50% mereka yang kurang mempunyai hubungan sosial mungkin akan mati dalam jangka masa tertentu daripada mereka yang mempunyai hubungan sosial yang lebih kuat.

Dengan kata lain, mereka yang kesepian adalah seperti mereka yang merokok 15 batang rokok sehari (dengan maksud mempercepatkan kematian).

Sesungguhnya, mengelak dari mengadakan hubungan sosial, walaupun buat sementara waktu, bukanlah sesuatu yang baik: Tubuh anda cuba memberitahu anda untuk bergaul dalam jangka masa panjang, agar anda tetap hidup.

Sekiranya kita memikirkan kesepian sebagai tindak balas adaptif seperti kelaparan dan dahaga, keadaan yang tidak menyenangkan inilah yang mendorong kita untuk mencari hubungan sosial seperti kelaparan mendorong kita untuk mencari makanan," kata penulis kajian utama Julianne Holt-Lunstad, seorang profesor psikologi dan neurosains di Universiti Brigham Young, memberitahu Insider.

Dalam situasi seperti pandemik ini, yang mengharuskan kita mengurangkan atau menghilangkan pertemuan bersemuka, ketidakselesaan itu harus ditanggung untuk mencegah kesan yang lebih berbahaya dan segera.

Sama ada anda terkurung di bilik kerana anda terdedah kepada virus atau hanya bekerja dari rumah kerana pejabat anda sekarang mengarahkannya, pengurangan aktiviti fizikal ini dapat mempengaruhi minda anda.

Mari kita ambil contoh seorang atlet yang cedera dengan teruk.

Atlet tersebut mungkin mengalami "pergolakan emosi" ketika mereka cedera, sebahagian besarnya kerana mereka tidak lagi mempunyai mekanisme penanggulangan yang mungkin dapat menahan perasaan ini.

Itu boleh muncul sebagai kesedihan, kerengsaan, kekecewaan, kemarahan, dan emosi tidak selesa yang lain.

"Gunakan atau kita akan kehilangannya" adalah klise dengan alasan: Itu memang benar.

Satu kajian dalam Jurnal Fisiologi Gunaan, US News & World Report menunjukkan bahawa sekiranya kita tidak menjalankan aktiviti dalam tempoh dua minggu, jantung dan otot anda akan terjejas.

Kajian lain juga mendapati bahawa orang dewasa yang gemuk yang bekerja selama empat bulan dan kemudian mengambil cuti sebulan kehilangan sebahagian besar peningkatan keupayaan aerobik, kepekaan insulin, dan kolesterol.

Menurut penyelidikan oleh Lancet yang diterbitkan minggu lalu; yang merangkumi 24 kajian sebelumnya mengenai kesan psikologi kuarantin semasa wabak penyakit, pengalaman itu dapat menyebabkan gejala tekanan pasca-trauma, kemurungan, kekeliruan, kemarahan, ketakutan, dan penyalahgunaan bahan.

Orang yang paling rentan, kata penulis kajian, adalah mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental.

Mereka yang mengalami gejala virus korona dan dikuarantin ke bilik tidur mereka, kemungkinan besar, akan menjadi lebih teruk daripada mereka yang merasa baik dan ingin berpesta.

Sebesar mana kita terpengaruh dengan tempoh pengasingan sosial, atau kadar interaksi yang berkurang, juga dipengaruhi oleh keperibadian anda.

Sekiranya anda seorang ekstrovert besar yang berkembang melalui hubungan sosial, pengalaman akan menjadi lebih teruk "daripada jika anda seorang introvert yang sangat selesa untuk duduk di sofa dengan buku," kata ahli psikologi Dr. Sherry Benton.

Apa yang anda perlukan adalah untuk melakukan beberapa aktiviti biasa seperti tekan-tubi, menyangkung ,dan beberapa aktiviti fizikal yang mudah.

Aktiviti Latihan menggunakan kerusi juga boleh berfungsi sebagai bangku untuk celana tricep.

Sekiranya anda mempunyai gelembung busa, tikar, atau tali penahan, anda boleh menggunakan lebih banyak rancangan latihan di rumah anda.

Alyssa Pike, ahli diet berdaftar dan pengurus komunikasi pemakanan di Majlis Maklumat Makanan Antarabangsa, sebelumnya memberitahu Insider bahawa anda tidak perlu bergantung pada sup dan garam selama dua minggu berturut-turut.

Sebaliknya, perbanyakkan memakan sayur-sayuran , biji-bijian seperti beras dan pasta, dan cubalah beberapa resipi yang tidak rumit tetapi kaya nutrien seperti salad pasta dan cabai vegetarian.

Keadaan di kuarantin hari ini kurang mendapat tekanan sosial berbanding satu dekad yang lalu.

Peralatan seperti Facebook, Instagram dan Skype dapat membantu melegakan beberapa tanggapan jangka pendek yang tidak menyenangkan untuk membantu kita masih merasakan dan mengekalkan hubungan tersebut tanpa berpotensi membuat diri kita berisiko terkena virus.

Kita harus bersikap proaktif untuk menghubungi orang lain dan bertanya apa yang mereka lakukan; anda akan meningkatkan kesihatan mental anda dan juga mereka, kerana mereka sekurang-kurangnya akan mengalami persepsi sokongan, dan proses mengurangkan tekanan adalah disokong oleh penyelidikan.

Jika kita bersama menyatakan sokongan dan kasih sayang dalam apa saja cara; tentunya kita dapat menjadikan tempoh kurungan relatif lebih bermakna.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Kolumnis 11 Mei 2020
Tags: mental, sakit jiwa, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments