kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kita terpelajar tapi tidak bijaksana

Tanpa membaca bahan yang baik dan sempurna dan berfikir secara bebas dan bijak, kita hanya dianggap memuat turun maklumat dan bukannya belajar.

Terkini terdapat kira-kira 450,000 guru dan 5 juta pelajar di bawah Kementerian Pendidikan dengan lebih daripada 100 institusi pengajian tinggi di Malaysia mempunyai kira-kira 3,000 profesor dan 30,000 ahli akademik.

Dari statistik berikut tentunya ajaran tidak formal yang berlangsung di rumah dan institusi persekolahan hanya merupakan timbunan pengetahuan yang diajar dan dihasilkan.
Yang penting untuk kita hayati adalah samada kemampuan terjemahan pengetahuan yang diberikan di pusat-pusat pembelajaran ini dan dalam kepemimpinan negara.

Ada yang menulis dan mengatakan bahawa tidak ada hikmah dalam pembelajaran sama sekali oleh mereka yang bertanggungjawab untuk pendidikan di peringkat profesional, intelektual dan keagamaan.

Sungguh pun banyak aktiviti, makalah, persidangan dan forum
akademik dijalankan, namun sangat sedikit kebijaksanaan yang dihasilkan. Adakah ini benar?

Dalam perlumbaan untuk mengajar, menulis makalah dan memberi kuliah, kita lupa bahawa pengetahuan ada untuk kemajuan seluruh umat manusia.

Pengetahuan sekarang dilihat sebagai alat keuntungan ekonomi atau lebih buruk lagi, alat untuk penguasaan politik.

Ramai rakyat Malaysia kini menghadiri dan melalui institusi pendidikan dan persekolahan , tetapi ramai juga yang tidak faham akan kebijaksanaan atau pembelajaran sebenar.

Cuba anda tanya pelajar atau anak-anak anda yang mempunyai Purata Nilai Gred Kumulatif yang tinggi berapa buah bukukah mereka membaca sepanjang tahun mereka melanjutkan pelajaran?

Jika mereka diajak berbincang mengenai pembangunan sebagai contoh adakah mereka mampu menyumbang pandangan dan pendapat bermakna dan mampu memberi penyelesaian bagi mengurangkan sempitan jurang antara kaum kita.

Kebanyakan pelajar didapati tidak membaca atau berfikir secara bebas untuk menghasilkan idea, pendapat atau perspektif mereka sendiri.

Bagaimana kita mengharapkan kebijaksanaan atau pembelajaran yang sebenar tanpa membaca?

Malangnya, sebilangan pensyarah berpendapat pembelajaran pelajar adalah hanya membentang persembahan PowerPoint dan itu merupakan kaedah meniru atau menyalin semula pengetahuan.

Malah ada pelajar PhD pada masa ini yang tidak membaca satu buku untuk disertasi mereka. Mereka membaca jurnal dan menganggap itulah yang diperlukan.

Sebilangan besar penyelia PhD juga tidak membaca buku, dan pelajar pascasiswazah sering tidak mengaitkan perkataan "falsafah" walaupun ijazah tersebut adalah untuk Doktor Falsafah atau Sarjana Falsafah.

Membaca buku berbeza dengan membaca jurnal. Jurnal mengemukakan fakta dan pernyataan pendek. Sebuah buku mengemukakan pendapat, sikap dan pengalaman melalui dialog dalam minda pembaca melalui semangat penghayatan pengarang.

Otak dan pemikiran akan mati ketika kita tidak lagi berfikir kerana pemikiran sudah terbentuk melalui gambaran yang diprojeksikan.

Pembelajaran secara besar-besaran tanpa membaca dan mengeluarkan pendapat bebas adalah pendidikan tanpa arah.

Kita adalah hamba kepada pendidikan kita sendiri kerana kita tidak lagi dapat berfikir secara bebas untuk menghasilkan idea untuk menyelesaikan masalah kita.

Itulah sebabnya kitai masih sering berkonflik di antara kaum, agama dan politik.

Kita tidak memiliki kebijaksanaan untuk melihat isu dan permasalahan dengan cara yang berbeza.

Kita hanya sesuai dengan satu saluran video yang hanya menyiarkan satu lagu dan hanya satu makna yang tidak pernah menjadi milik kita. Ini nampaknya adalah "pendidikan" di negara kita.


Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnists 20 Mei 2020
Tags: bijaksana, terpelajar, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments