Bawal Manis Masam ~ Bawal Sweet Sour INGREDIENTS:
1. Ikan dilumurkan garam & kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak. 2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumisan. 3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia. 4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendideh. 5. Masukkan juga cili potong, garam dan gula. 6. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi. |
Siakap Manis Masam - Siakap Sweet Sour INGREDIENTS:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing. 2. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. 3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia. 4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. 5. Masukkan juga cili potong, garam dan gula. 6. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi. 7. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain. |
Udang Manis Masam - Prawn Sweet Sour INGREDIENTS:
1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan. 2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih. 3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. 4. Masukkan juga cili potong dan gula. 5. Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata. 6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain. |
via Chef Nikman |
Resepi Masakan ~ Sweet Sour (Manis Masam)
-
Bersuaralah
Pada saat permintaan komunikasi yang telus di tempat kerja berada pada tahap premium, ramai yang masih tidak bersuara dan memberi pandangan yang…
-
Falsafah politik adalah ideologi?
Ahli politik tak lagi cenderung soal falsafah, ideologi - Musa Hitam (7/3/2021) menjadi tajuk salah satu berita. Ahli falsafah politik…
-
Falsafah dan ideologi sudah mati?
Ahli politik di negara ini tidak lagi memikirkan hal falsafah dan ideologi, sebaliknya mereka hanya mementingkan sokongan untuk kelansungan…
- Post a new comment
- 0 comments
- Post a new comment
- 0 comments