kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mitos politik bersih

Permainan politik adalah mengenai nikmat habuan dan kepentingan khusus, pertukaran dan pengaliran wang, perjanjian yang dibuat, kadang-kadang di bawah meja dan masa-masa lain dalam pandangan yang jelas.

Mereka yang berkuasa selalu mempunyai kelebihan dalam mempengaruhi proses tersebut.

Tetapi dalam soal politik, mereka yang terlibat mengaku tidak mahu persaingan; sebaliknya mereka menuntut keadilan, kesaksamaan, dan kebajikan.

Hujah yang paling umum untuk mencapai matlamat ini adalah persaingan demokratik yang sama, harapan klasik untuk "mendapatkan habuan daripada politik."

Pada permukaannya, ini kelihatan seperti penyelesaian yang jelas dan berkesan untuk masalah tersebut atau mungkin kita dapat berharap untuk dapat meyakinkan kita sebaliknya.

Sebab utama kita tidak mahu mensabitkan urusan habuan terutama kewangan dari politik adalah keinginan agar setiap undi adalah sama dan mempunyai nilai.

Memang masuk akal bukan? Tidak ada pengundi yang ingin bersaing dengan pujukan politik konstituen yang kaya.

Tetapi adakah menolak atau menyangkal habuan dari politik akan memberikan hasilnya? Maaf tapi tidak.

Habuan dan wang adalah alasan kambing hitam yang mudah.

Pilihan raya pemimpin (Perdana Menteri, Presiden, Ketua Parti dan sebagainya) adalah antara mereka yang mempunyai harta dan wang dan juga diantara ahli politik kerjaya yang mempunyai senarai penaja kewangan yang kukuh untuk membuat sesiapa sahaja cemburu.

Tetapi yang tidak difahami oleh kebanyakan orang adalah bahawa wang sebahagian besarnya bertindak sebagai ceri di atasnya.

Yang menarik minat kebanyakan mereka yang berkecimpung dalam politik bukanlah sumber daya tetapi nilai kuasa itu sendiri.

Sekiranya anda melarang entiti berkuasa daripada menyumbangkan sejumlah besar wang, itu tidak akan menghalangnya daripada memanfaatkan pengaruh lain.

Terdapat sebilangan besar cara di mana orang, yang lebih penting daripada anda di mata ahli politik, dapat mengatasi kesan pengaruh anda sebagai pengundi tunggal.

Politik akan selalu dan selamanya terdedah kepada rasuah.

Dan mengeluarkan dan menghabiskan wang tidak banyak mengurangkan kerentanan itu.

Mungkin soalan yang paling biasa di kalangan mereka yang ingin membersihkan diri dari politik adalah bagaimana menghentikan pengaruh ini daripada masuk.

Itu bukan soalan yang tepat. Orang mesti bertanya mengapa orang yang berpengaruh ini mahu masuk dari awal.

Biasanya jawapannya mudah, seperti tindakan manusia lain, penglibatan mereka didorong oleh usaha mereka yang mementingkan diri sendiri.

Apabila ahli politik tidak lagi mempunyai kemampuan untuk mempengaruhi perdagangan swasta, harta benda dan interaksi individu, insentif untuk entiti korup untuk mengeksploitasi pemerintahan tidak lagi ada.

Tetapi, selagi anda menghalalkan pengembangan kuasa pemerintah, keinginan orang untuk menguasainya agar bekerja sesuai dengan keinginan mereka akan berkembang secara serentak.

Politik pastinya akan terdedah kepada rasuah, tidak kira berapa terperinci perundangannya, atau berapa mulia kakitangan yang bertugas.

Sekiranya anda mahukan politik menjadi kurang korup, jalan keluarnya ialah bukan mengurangkan rasuah tetapi adalah untuk mengecilkan keadaan.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 10 Jun 2020

Azizi Ahmad Malaysian Insight Pandangan 10 Jun 2020

Tags: mitos, politik, writings
Subscribe

Posts from This Journal “mitos” Tag

 • Mitos Malas dan Memilih Pekerjaan

  Satu ketika baru-baru ini, terpapar satu isu yang mengatakan bahawa rakyat Malaysia adalah pemalas dan memilih pekerjaan. Tokoh-tokoh…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments