kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ikan Cencaru Sumbat



INGREDIENTS:


4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang] 
minyak 

BAHAN SAMBAL (MESINKAN)

2 batang serai [racikkan] 
4 ulas bawang merah 
6 tangkai cili merah 
2 s/b kelapa parut 
garam dan gula secukup rasa 
1/2 cawan 
daun kunyit [mayang halus] 
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji] 

METHODS:

1.       Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.

2.       Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.

3.       Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..

4.       Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.

5.       Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.

6.       Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.



via Chef Nikman


Tags: cook, cookies, cooking
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments