kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tunjuk contoh bapa terbaik untuk anak teladani

Bagi yang sudah berkeluarga dan menjadi ayah atau bapa, kita sering mengatakan bahawa tidak ada yang lebih penting bagi kita daripada keluarga dan anak-anak kita.

Tetapi berkali-kali, keutamaan peribadi dan masyarakat kita tidak selalunya sesuai dengan kepercayaan kita.Sekiranya kita membayangkan masa depan di mana semua anak kita mempunyai peluang untuk menjalani kehidupan yang bermanfaat, maka kita mesti mempertimbangkan peranan bapa dengan lebih berhati-hati.

Melakukannya dengan bersungguh akan mengukuhkan keluarga, menolong dan membantu para ibu, meningkatkan persamaan dan mewujudkan masa depan yang lebih cerah untuk anak-anak kita.

Seorang ayah mempunyai kekuatan dan pengaruh yang sangat besar.

Tak kira samada dalam bapa itu baik atau buruk, sentiasa berada bersama atau tidak (dalam susah atau senang), bertindak dan berkelakuan hebat atau kasar, bertindak dan menyokong atau tidak, hakikatnya seorang ayah mempengaruhi dan memberi kesan kepada anak-anaknya secara mendalam.Bapa yang sering membabitkan diri dalam kehidupan anak mereka akan menjadi lebih baik dalam pembelajaran dan kehidupan. - Foto hiasan

Kyle Pruett,(ahli psikologi kanak-kanak Universiti Yale) dalam bukunya "Fatherneed” menyatakan bahawa ayah/bapa mereka yang sering melibatkan diri dalam kehidupan anak-anak mereka akan menjadi lebih baik dalam pembelajaran dan kehidupan.

Kanak-kanak dengan bapa yang sering membantu dan terlibat lebih bersedia untuk menangani tekanan dan kekecewaan yang berkaitan dengan persekolahan daripada anak-anak yang ayahnya kurang terlibat.

Dan anak-anak muda memerlukan ayah yang hadir semasa mereka memulakan perjalanan hidup mereka sendiri.

Dengan kata lain, masyarakat mendapat keuntungan dengan cara yang nyata apabila bapa mempunyai masa untuk melabur dalam kehidupan anak-anak mereka.

Sebilangan besar lelaki dewasa memang ingin menjadi ayah yang efektif tetapi sering kali, halangan utama ialah kita tidak mempunyai model yang lengkap dan berkesan.

Bapa kita sendiri adalah model yang lalai; jika pengalaman masa lalu kita dengan ayah kita adalah negatif dan jika kita menolaknya sebagai model tetapi gagal menggantinya dengan yang baru, maka kita sering menggunakannya sebagai model kita, walaupun kita sendiri tahu dan tidak sedar mengenainya.

Oleh itu, kita memerlukan perancangan untuk menjadi bapa yang berkesan; rancangan tindakan praktikal yang masuk akal dan yang mempertimbangkan dan memerlukan penyelidikan sosial.

Salah satu pertubuhan di Malaysia yang sedia membantu menyediakan pelan tindakan praktikal melalui Bengkel Bapa ICAN yang diiktiraf di seluruh dunia yang direka khas untuk lelaki berminat ialah Better Dads Malaysia

Dan adalah tidak terlambat untuk memulakan sesuatu dengan niat sengaja  untuk menjadi Ayah atau Bapa  yang Lebih Baik kerana kita perlu melaluinya setiap hari dari masa kesemasa.

Sama ada kita mempunyai ayah yang tinggal di rumah atau bekerja, sesiapa sahaja yang berpengalaman bermain dan bergantung di bahu ayah mereka, meletakkan tangan kecil mereka di tangannya yang besar, atau menari di jari kaki, akan selalu mengenang kenangan itu.

Kemungkinannya juga ayah/bapa turut juga mengingati saat-saat itu.

Golongan Ayah/Bapa  juga merupakan panutan terpenting bagi anak-anak mereka kerana menunjukkan kemampuan menjadi suami, rakan, pekerja, dan penyokong masyarakat yang baik.

Golongan Ayah/Bapa mewakili sesuatu yang berbeza dan unik bagi setiap orang.

Bagi lelaki yang tidak pernah atau belum mengalami dunia kebapaan, ada kemungkinan kesedaran kasih sayang  yang kuat yang tidak pernah mereka sangka ketika mereka melihat anak mereka untuk pertama kalinya, dan memikul peranan penting yang ironis, janggal, menyakitkan hati dan memikat, semuanya serentak.

Hari Bapa adalah masa yang sangat baik untuk meraikan ayah yang kita sayangi, menghargai kenangan ayah yang telah meninggal, mengucapkan terima kasih kepada lelaki yang telah seperti ayah kepada kita ketika ayah kita sendiri tidak dapat memenuhi peranan itu, dan memberikan sokongan kepada mereka yang berusaha memikirkan bagaimana menjadi ayah tanpa anak mereka.

Sungguh pun ramai juga yang bertanya samada bolehkah Hari Bapa yang disambut pada 21 Jun setiap tahun di Malaysia, elok juga dikongsikan :

Ulama’ berselisih pendapat (khilaf) dalam perkara ini dan secara umumnya mereka terbahagi kepada 2 iaitu:

(1.) Yang mengharamkan. Di antaranya ialah Al-marhum Sheikh Abdul Aziz bin Baz yang secara jelas pernah mengeluarkan fatwa tentang sambutan ini. Asasnya ialah kerana perkara ini termasuk di antara perkara bid’ah dalam agama dan mengikut kepada Barat (gharbiyyun).

(2.) Yang mengharuskan. Mereka mempersetujui bahawa sambutan ini juga adalah perkara yang diada-adakan, tetapi bukanlah bid’ah dalam ibadat tetapi hanyalah bid’ah dalam adat kebiasaan .

Sumber: https://afifiabdulrahman.wordpress.com/2013/06/20/hukum-menyambut-hari-ibu-dan-hari-bapa/

Dan

Saya tidak menganggap bahawa merayakan Hari Ibu dan Hari Bapa sebagai perkara yang tidak dibolehkan. Tetapi hendaklah dengan menepati beberapa syarat:

Menganggap Hari Ibu atau Hari Bapa sebagai penghormatan tambahan buat mereka, bukannya menyempitkan skop menghormati mereka hanya pada tarikh tersebut.

Tidak menjadikan ia sebagai satu bentuk perayaan dengan ertikata perayaan keagamaan, tetapi sebagai sambutan secara adat sahaja.

Sewajarnya seseorang Islam sentiasa menghormati ibubapa dan pada saat yang sama memahami ajaran Islam supaya ketaatannya sentiasa selaras dengan syariat Islam.

Akhukum Fillah,
Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, Mufti Wilayah Persekutuan

Sumber:
https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/2050-11


Bapa, sama ada baik atau tidak begitu baik, memberi tanda kekal dalam kehidupan kita tetapi semua ayah boleh menjadi 'ayah atau bapa yang baik'.

Azizi Ahmad Berita Harian Minda Pembaca 23 Jun 2020
Tags: ayah, bapa, writings
Subscribe

Posts from This Journal “bapa” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments