kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kesepian dan kesunyian dalam fasa persaraan

Sebilangan daripada kita mungkin berasa senang bersara sementara ada yang masih mahu terus bekerja.

Beberapa hari yang lalu seorang alumni menghantar ‘whatsapp’ kepada saya dan menaip ‘Saya kesunyian dan kesepian…’.

Saya tidak menjawab mesejnya kerana saya lebih memikirkan mengapa dia merasa kesepian dan kesunyian.

Saya pun akan bersara wajib juga, saya dapat merasakan hal yang sama baginya kerana kami seusia.

Apabila masa dan hari terasa begitu  pendek dan cepat ke hari mudah untuk merasa sedikit gelisah dan resah  mengenai kehidupan.

Menggabungkannya dengan pemerhatian bahawa orang lain masih sibuk bersiap-siap untuk musim perayaan dan menghabiskan kehidupan mereka, merasa kesepian adalah perkara biasa.

Perkara yang paling penting untuk diingati adalah bahawa anda tidak pernah sendirian dalam merasa kesunyian, dan terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menceriakan diri.

Apabila anda merasa kesepian, sangat mudah untuk berkubang di dalamnya. Tetapi menyanyikan lagu-lagu sedih dan duduk di bilik anda sahaja akan menjadikannya lebih buruk.

Sebagai gantinya, lakukan semua perkara yang anda gemar lakukan secara solo.

Sama ada seni, senaman, menonton filem atau bermain permainan video, melakukan perkara yang menggembirakan anda akan membuat masa berjalan lebih cepat dan membuat anda merasa puas.

Sekiranya keluarga anda masih bersama, gunakan masa ini untuk meluangkan masa yang berkualiti dengan mereka.

Cadangkan beberapa hari perjalanan bersama makan angin, makan di luar, menonton di pawagam atau hanya bersama untuk bersantai.

Sekiranya perhubungan anda tidak berapa baik, sekarang mungkin merupakan peluang untuk menghabiskan sedikit masa untuk menyelesaikan apa yang berlaku dengan anda.

Berbincang dan bercakap dengan mereka. Kita tahu ini lebih mudah diucapkan daripada dilakukan, tetapi mungkin ini merupakan peluang terbaik atau satu-satunya peluang yang perlu anda lakukan untuk sementara waktu.

Musim perayaan menyaksikan setiap kedai, pub dan restoran terdesak mengambil pembantu dalam tempoh paling sibuk tahun ini.

Cuba tinjau di persekitaran tempat anda dan cuba memohon untuk bekerja secara ‘part-time’ (jika anda mampu).


Ini akan menjadi kaedah yang baik untuk bertemu dengan orang baru, belajar kemahiran baru, membuat anda keluar dari rumah dan memperoleh sejumlah pendapatan tambahan pada waktunya untuk menghadapi kehidupan baru (sungguhpun wabak Covid-19 belum pulih sepenuhnya).

Kemungkinannya, akan ada banyak orang seusia anda yang melakukan perkara yang sama, jadi anda mungkin juga akan mendapat banyak teman baru.


Banyak organisasi mencari sukarelawan tambahan pada waktu ini sepanjang tahun kerana mereka mengadakan beberapa aktiviti atau program untuk orang-orang yang rentan, dapur sup untuk orang-orang yang kehilangan tempat tinggal, dan bank makanan terlalu banyak dilanggan.

Cuba menjadi sukarelawan dan  mencari sesuatu dan berjumpa dengan orang ramai melalui itu. Ini akan membuat anda keluar dari rumah dan menyebarkan beberapa keadaan yang baik untuk dihabiskan.Dalam usia 60-an, mungkin ramai rakan-rakan anda telah memilih untuk menjalani kehidupan tersendiri dan anda merasa kesepian dan ditinggalkan sendirian.

Cubalah secara aktif untuk terus berhubung dengan rakan-rakan anda  sepanjang tempoh yang mampu.
Sertai kumpulan sembang untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai kehidupan mereka atau hanya menghantar spam dengan GIF dan meme.

Sediakan ‘kumpulan sembang video’ dengan rakan baik anda agar anda merasa berhubung, atau berhubung kembali dengan seseorang yang mungkin jatuh dari radar anda akhir-akhir ini. (Itu pun kalau mereka mahu).Gunakan masa ini untuk membuat perancangan teratur untuk masa kini dan masa hadapan.

Sama ada untuk percutian anda tahun depan, untuk anda ingin berpindah dalam beberapa tahun atau cara apa yang boleh anda lakukan sendiri tahun depan, ini adalah masa yang tepat untuk memikirkan masa depan.

Kita tahu bahawa apabila anda merasa kesepian, sangat mudah untuk mengetahui betapa bosannya keadaan anda, tetapi memikirkan apa yang akan datang dapat memberi anda harapan untuk keluar dari kesepian anda.

Selain itu, beberapa rancangan ini hampir pasti melibatkan anda keluar dari kesepian dan bergaul dengan orang pada satu ketika nanti, dan itu pasti sesuatu yang positif untuk ditumpukan.

Rasa kesepian adalah sesuatu yang terpaksa kita hadapi, dan membuat anda merasa ‘kekosong’ itu akan berlangsung selama-lamanya.

Itu tentu , tidak semestinya, anda hanya perlu bersikap proaktif. Kita tahu ia dapat membuat semuanya terasa sia-sia, tetapi kesunyian akan berakhir jika anda berusaha untuk mengatasinya. Oleh itu, keluarlah dan lakukan beberapa perkara ini, berjumpa dengan orang baru dan berhubunglah.
Tags: sepi, sunyi
Subscribe

Posts from This Journal “sepi” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments