kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Boleh kah anda di berhentikan tanpa sebab?

Tidak semua perubahan dalam status pekerjaan dilakukan secara sukarela.

Ramai orang dipecat, ditukar, diberhentikan, dirihatkan hampir setiap hari, untuk perkara yang mereka lakukan atau tidak, dan kadang-kadang, tanpa alasan sama sekali.

Kadang kala, pekerja tidak akan mendapat notis makluman sebelum penamatan tempoh pekerjaan mereka.

Dan kadang-kadang, pemecatan berlaku secara tiba-tiba, tanpa ada tanda bahawa majikan merancang untuk melepaskan pekerja.

Sekiranya anda berfikir bahawa anda mungkin kehilangan pekerjaan, anda mungkin tertanya-tanya apa jenis alasan yang diperlukan oleh majikan anda untuk memecat anda.

Adakah mereka memerlukan alasan "baik", dan jika demikian, apa maksudnya?

Adakah sah memecat seseorang tanpa tujuan yang baik? Dan, apa yang boleh anda lakukan sekiranya berlaku pada anda?

Keselamatan dan jaminan pekerjaan kebanyakannya adalah perkara masa lalu.

Rata-rata tempoh atau jangka hayat pekerja meningkat sekitar empat tahun,

Tidak ramai pekerja yang akan bersara setelah bekerja untuk majikan yang sama sepanjang tempoh kerjaya mereka.
Malangnya, dipecat tanpa alasan atau sebab boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Dalam kebanyakan kes, kecuali jika ada kontrak atau perjanjian tawar-menawar, status pekerjaan pekerja dianggap tidak dilindungi yang dipanggil sebagai ‘perjanjian sesuka hati atau tanpa syarat’, yang bermaksud majikan anda tidak memerlukan alasan untuk memecat anda.

Sebenarnya, mungkin lebih mudah bagi mereka untuk menyingkirkan anda tanpa alasan sama sekali daripada menyatakan penyebabnya, yang boleh membuat mereka terbuka terhadap tuduhan tingkah laku diskriminasi.

Ini kadang-kadang berlaku menyebelahi pekerja, kerana beberapa institusi atau organisasi akan menjadikan pemecatan sebagai pemisahan, yang sering memberi hak kepada pekerja untuk mendapat faedah pengangguran, untuk mengelakkan kemungkinan pergolakan undang-undang.

Tetapi walaupun terdapat alternatif; dipecat tanpa sebab disertai dengan kelonggaran dalam hal kewangan, status pengangguran atau pemberhentian tidak banyak menghiburkan  keadaan ketika anda dilepaskan tanpa alasan.

Bagi kebanyakan organisasi pekerjaaan , tawaran pekerjaan dengan ‘perjanjian sesuka hati atau tanpa syarat’ telah menjadi kebiasaan standard kontrak pekerjaan dalam beberapa tahun kebelakangan.

Tawaran pekerjaan dengan ‘perjanjian sesuka hati atau tanpa syarat’ adalah perjanjian majikan-pekerja di mana pekerja boleh dipecat atau diberhentikan dengan alasan apa pun, tanpa amaran, dan tanpa penjelasan.

Tanyakan kepada jabatan tenaga kerja negeri anda untuk mengetahui peraturan di lokasi anda.

Sebilangan besar pekerja diberitahu, dikehendaki bahkan diminta untuk menandatangani pengecualian yang menunjukkan pengakuan mereka telah disewa "sesuka hati."

Akibatnya, tuntutan kerugian kerana dipecat di bawah perjanjian semacam ini biasanya ditolak oleh mahkamah.

Anda tentunya terus menjalinkan hubungan dengan bekas rakan sekerja yang sentiasa menanggap anda dengan baik dan akan memberi anda perakuan tanpa syarat.

Memberi notis membantu memastikan perkara ini berlaku.

Sebilangan pekerja dilindungi oleh perjanjian kerja atau kontrak pekerjaan, yang biasanya menggariskan syarat pekerjaan.

Kontrak ini juga dapat memperincikan keadaan dan syarat di mana pekerja boleh dipecat.

Pekerja lain dilindungi oleh perjanjian kesatuan kerja atau persatuan yang dikenali sebagai perjanjian perundingan bersama.

Perjanjian ini biasanya juga memperincikan bila dan bagaimana pekerja boleh dipecat.

Anda juga mungkin diberhentikan secara salah sekiranya anda terpaksa mengundurkan diri kerana majikan anda membuat keadaan kerja tidak tertanggung.

Ini disebut "pelepasan terancang atau pemberhentian konstruktif ," dan ini termasuk sebagai gangguan, penganiayaan, dan pengurangan gaji untuk alasan yang tidak berkaitan dengan pekerjaan.

Apa yang boleh anda lakukan sekiranya anda dipecat? Ada cara yang betul dan cara yang salah untuk menangani keadaan.

Pendek kata, jika anda mahu meninggalkan kedudukan dan pekerjaan anda dengan sebaik mungkin, dalam keadaan seperti ini, untuk mengurangkan kejatuhan kerjaya anda.

Ini bererti menolak desakan untuk keluar dari bangunan atau mengatakan perkara buruk mengenai pihak atasan atau institusi  anda (sama ada pada waktu itu atau kemudian, dalam temuduga kerja).

Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mengambil dan mencari rentak untuk mempertimbangkan keadaan anda, dan kemudian mempersiapkan diri dengan fakta sebanyak mungkin.

Ketahui bagaimana anda dapat mengumpulkan baki gaji anda, sebagai contoh, dan apa yang berlaku dengan waktu percutian terakru atau faedah tersendiri.

Ketahui hak anda, terutamanya jika anda berfikir bahawa anda telah diberhentikan secara salah.

Akhir sekali, anda juga perlu ingat dan jangan menganggap bahawa anda tidak layak untuk ditamatkan perkhidmatan
Hubungi pejabat buruh atau pejabat sumber manusia negeri anda untuk mengetahui sama ada anda masih boleh memohon pekerjaaan baru.

Juga, jangan menganggap anda tidak mempunyai jalan keluar jika anda telah diberhentikan kerja secara salah.

Bergantung pada keadaan dan undang-undang, Anda mungkin dapat menuntut ganti rugi terhadap pemberhentian kerja secara yang salah.

Azizi Ahmad adalah seorang pendidik
Tags: berhenti, kerja
Subscribe

Posts from This Journal “kerja” Tag

 • Manfaat disediakan sektor kerajaan, swasta makin teruk

  RAMAI bercita-cita hendak bekerja dengan kerajaan dan ada juga yang mahu bekerja dengan syarikat swasta atau bekerja sendiri. Sebenarnya,…

 • Kerja Kontrak atau Tetap

  Isu terkini di Malaysia selain politik, Covid-19 dan wabak yang semakin berleluasa adalah kakitangan ‘kontrak’ bergelar ‘pegawai…

 • Kerajaan Atau Swasta

  Apabila kita berfikir tentang pemerintahan kerajaan , apa yang muncul di kepala kita? Bagi kebanyak orang, gambar Agong, PM, bangunan parlimen ,…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments