kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kerendahan hati, pemimpin biadap

Pemimpin terbaik merendah diri

Satu penulisan kolum yang menarik mengenai pengurusan dengan tajuk menarik, "The Best Bosses Humble Bosses (Bos terbaik merendah diri) " muncul di Wall Street Journal.

Artikel tersebut melaporkan bahawa para pemimpin yang merendah hati/ diri "mengilhami kerja berpasukan yang rapat, pembelajaran yang cepat dan prestasi tinggi dalam pasukan mereka."

Ia turut melaporkan bahawa satu firma perunding sumber manusia merancang untuk memperkenalkan satu program pentaksiran untuk mengenal pasti sifat keperibadian yang merangkumi "keikhlasan, kesopanan, keadilan, kebenaran, dan tidak berpura-pura ," yang diilhami sebahagiannya oleh apa yang disebut oleh dua profesor psikologi sebagai H Factor ("gabungan kejujuran dan kerendahan hati. ")

Meraikan unsur kerendahan hati memang kedengaran hebat, dan memang begitu, tetapi isu ini selalu muncul sebagai tajuk utama harian dalam media jurnal dan realiti budaya perniagaan dan politik kita.

Namun tidak ada yang akan menggunakan ungkapan “rendah hati” untuk menggambarkan penghuni persidangan parlimen yang ada sekarang.

Sehingga hari ini, YAB PM (sekarang) dilihat dan mungkin merupakan pemimpin yang paling berpengaruh dan berimpak tinggi di parlimen, namun sukar untuk membayangkan mereka yang kurang “kesopanan” atau “tidak berpura-pura.”

Semua ini menimbulkan persoalan yang jelas: Sekiranya kerendahan hati sangat penting, mengapa begitu banyak pemimpin hari ini, terutama pemimpin kita yang terkenal, sombong?

Atau, untuk membalikkan persoalan: Menghadapi begitu banyak bukti bahawa pemimpin yang rendah hati, sebenarnya, mengatasi pemimpin sombong, mengapa begitu sukar bagi pemimpin di setiap peringkat untuk memeriksa ego mereka dengan kedudukan mereka?

Dengan penuh kesopanan, kita harus menawarkan beberapa jawapan untuk soalan-soalan yang menjengkelkan ini.

Untuk satu perkara, terlalu ramai pemimpin berpendapat bahawa mereka tidak boleh merendah diri dan bercita-cita tinggi pada masa yang sama.

Salah satu faedah dan keuntungan besar apabila menjadi Ketua Pegawai Eksekutif , ketua jabatan/unit, atau pemimpin, (logik yang berlaku), adalah akhirnya anda bertanggungjawab membuat sesuatu berlaku dan memberikan hasil.

Edgar Schein, profesor emeritus di MIT Sloan School of Management, dan seorang ahli pakar budaya kepimpinan, pernah bertanya kepada sekumpulan pelajarnya apa ertinya dinaikkan pangkat menjadi pengurus.

"Mereka berkata tanpa ragu-ragu," Ini bermaksud sekarang kita dapat memberitahu orang lain apa yang harus dilakukan. "

" Itulah akar gaya kepemimpinan serba tahu. "Jauh sekali, banyak dari kita percaya bahawa jika anda tidak menang, anda akan kalah," Schein memberi amaran.

"Anggapan tersirat" di kalangan eksekutif "adalah bahawa kehidupan pada dasarnya adalah persaingan" antara instutusi, tetapi juga antara individu dalam organisasi. Dan itu bukan betul-betul pemikiran yang mengperakui kebajikan kerendahan hati.

Sebenarnya, kerendahan hati dan cita-cita tidak perlu bertentangan. Sesungguhnya, kerendahan hati dalam melaksanakan cita-cita adalah pemikiran yang paling berkesan dan berkesinambungan bagi pemimpin yang bercita-cita untuk melakukan perkara besar di dunia yang penuh dengan perkara yang tidak diketahui.

Beberapa tahun yang lalu, sekumpulan profesional sumber manusia di IBM menggunakan istilah untuk menangkap pemikiran ini.

Pemimpin yang paling efektif, pada pendapat mereka, memancarkan rasa “rendah diri,” yang mereka definisikan sebagai “kerendahan hati satu bahagian dan cita-cita satu bahagian.”

Mereka juga "menyedari bahawa setakat ini bahagian terbesar dari pencahayaan yang mengubah dunia adalah orang yang rendah hati," tulis mereka.

“Mereka memberi tumpuan pada pekerjaan, bukan pada diri mereka sendiri. Mereka mencari kejayaan - mereka bercita-cita tinggi - tetapi mereka rendah hati ketika tiba masanya… Mereka merasa bertuah, dan bukan merasa berkuasa. ”

Terdapat satu lagi sebab besar mengapa sukar bagi pemimpin untuk merendah diri, dan ia berkaitan dengan yang pertama.

Kerendahan hati/diri dapat dirasai secara tersendiri pada saat timbulnya masalah yang sukar; ia boleh membuat pemimpin kelihatan seolah ‘terdedah dengan serangan’ ketika orang ramai mencari jawapan dan jaminan.

Sudah tentu, itulah kelebihannya: Pemimpin yang paling berkesan tidak berpura-pura mempunyai semua jawapan; dunia terlalu rumit untuk itu.

Mereka memahami bahawa tugas mereka adalah untuk mendapatkan idea terbaik dari orang yang tepat, di mana sahaja dan dari sesiapa sahaja mereka berada.

Di sini juga, Edgar Schein memberikan pandangan yang berguna. Dalam sebuah buku yang berjudul Humble Inquiry, beliau menjelajahi dan mendapati kandungan mengenai "seni bertanya secara lembut dan bukannya memberitahu,"

Schein mengenal pasti tiga bentuk kerendahan hati yang berbeza.

Yang pertama, "kerendahan hati yang kita rasakan di kalangan orang-orang tua dan orang kenamaan," adalah bahagian asas dalam kehidupan sosial.

Yang kedua, "kerendahan hati yang kita rasakan di hadapan mereka yang memikat kita dengan pencapaian mereka," adalah bahagian standard kehidupan profesional.

Dan bentuk kerendahan hati ketiga pula, beliau menyebut mengenai “kerendahan hati di sini dan sekarang,” yang paling jarang diperhatikan dalam urusan, dan paling relevan bagi pemimpin yang benar-benar ingin mencapai perkara besar.

Apa yang dimaksudkan dengan kerendahan hati di sini-dan-sekarang? Ini adalah "bagaimana perasaan saya ketika saya bergantung pada anda," jelas Schein.

"Status saya lebih rendah daripada anda pada masa ini kerana anda tahu sesuatu atau boleh melakukan sesuatu yang saya perlukan untuk menyelesaikan sesuatu tugas atau tujuan ... saya harus rendah hati kerana saya bergantung sementara pada anda. [Tetapi] Saya juga mempunyai pilihan. Sama ada saya tidak dapat melakukan tugas-tugas yang membuat saya bergantung pada orang lain, atau saya dapat menolak kebergantungan, menghindari merasa rendah diri, gagal mendapatkan apa yang saya perlukan, dan, dengan itu, gagal melaksanakan tugas atau mengkhianati tanpa disengaja. Malangnya orang lebih suka gagal daripada mengakui kebergantungan mereka pada orang lain. "

Kita hidup di dunia di mana ego mendapat perhatian tetapi kesopanan mendapat hasil. Di mana kesombongan menjadi tajuk utama tetapi kerendahan hati menjadi perbezaan.

Yang bermaksud bahawa kita semua, sebagai pemimpin atau pemimpin yang bercita-cita tinggi, menghadapi persoalan mengenai diri kita sendiri: Adakah kita cukup yakin untuk tetap merendah hati atau diri? Adakah kita cukup kuat untuk mengakui bahawa kita tidak mempunyai semua jawapan? Inilah harapan kita untuk mendapat jawapan yang tepat. 903

Azizi Ahmad
Tags: diri, hati
Subscribe

Posts from This Journal “diri” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments