kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bagaimana guru bersikap berat sebelah dan tidak adil dalam mentaksir kerja murid

Bagaimana guru bersikap berat sebelah dan tidak adil dalam  mentaksir kerja murid

Cara guru menilai dan mentaksir pelajar telah diteliti sejak pihak pentadbir pendidikan  mengumumkan bahawa ini akan menjadi salah satu elemen dari pelbagai bukti yang digunakan untuk menggantikan peperiksaan dan akan bersandarkan dengan pentaksiran berasaskan sekolah.

Pentaksiran oleh pendidik guru juga merupakan bahagian penting dalam pengajian dan sistem pendidikan.

Pendidik dan guru memainkan peranan penting dalam menilai dan mentaksir tugasan bertulis dan bukan bertulis dalam persekitaran akademik dan tempat kerja.

Walaupun pendidik dan guru adalah orang yang menghabiskan sebahagian besar masa dengan pelajar semasa proses pembelajaran mereka, kesahihan dan kebolehpercayaan penilaian dan pentaksiran guru telah mencetuskan pelbagai perbincangan yang hangat.

Terdapat kebimbangan bahawa kecenderungan guru mengenai latar belakang budaya dan linguistik pelajar dapat mempengaruhi hasil kerja pelajar.

Guru harus melawan subjektiviti mereka sendiri ketika memberikan gred, dan menyedari potensi bias (berlaku tidak adil) mereka adalah penting.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada berlakunya proses pentaksiran yang tidak adil dan berat sebelah dalam pentaksiran guru.

Kepercayaan pendidik guru terhadap proses pentaksiran adalah penting.

Pendidik guru yang percaya tujuan pentaksiran adalah untuk memberi peluang kepada pelajar untuk belajar, cenderung lebih terbuka untuk menyokong pelajar semasa proses pentaksiran.

Contohnya, mereka akan mengemukakan soalan utama untuk membantu pelajar merangkumi semua perkara penting dalam pentaksiran secara lisan.

Kepercayaan guru mengenai tujuan pentaksiran mempengaruhi bagaimana mereka menanda kertas kuiz, ujian dan peperiksaan.

Sebaliknya, terdapat sebilangan guru akan percaya bahawa pentaksiran adalah merupakan suatu halangan, yang bertujuan untuk membolehkan hanya pelajar yang paling kompeten untuk maju.

Mereka biasanya akan menentang sebarang peluang yang diberikan kepada pelajar dan mematuhi garis panduan dengan tegas.

Kepercayaan yang berbeza mengenai pentaksiran mempengaruhi tahap sokongan yang diberikan kepada pelajar, yang memungkinkan sebilangan pelajar mendapat markah yang lebih tinggi.

Keyakinan pendidik guru terhadap proses juga diambil kira.

Kriteria penandaan yang jelas atau garis panduan yang menerangkan dengan jelas atribut utama yang harus diikuti oleh guru untuk menilai prestasi pelajar adalah sangat penting.

Ia membenarkan guru mengesahkan pentaksiran mereka sendiri. Tanpa satu set kriteria penandaan yang spesifik, guru tidak merasa yakin untuk membuat keputusan lulus atau gagal bagi pelajar di tahap sempadan atau di atas pagar.

Sekiranya guru percaya bahawa kriteria yang mereka berikan tidak sesuai, mereka cenderung menyimpang darinya.

Ini bermaksud bahawa mereka mungkin merangkumi kriteria tambahan yang mereka anggap penting, atau kurang memperhatikan kriteria yang mereka anggap kurang berguna.

Ini boleh menyebabkan pelajar ditaksir menggunakan kriteria penandaan yang berbeza oleh guru yang berbeza, bergantung pada keyakinan guru sendiri terhadap bahan yang telah mereka berikan.

Pengalaman dan kelayakan para pendidik guru dalam menjalankan proses pentaksiran turut memberi impak.

Pengalaman dalam pentaksiran dan kepakaran dalam bidang pengajaran khusus mempengaruhi harapan guru terhadap prestasi pelajar.

Guru dengan pengalaman bertahun-tahun dalam mentaksir pelajar biasanya mempunyai peranan utama berbanding mereka yang kurang pengalaman.

Guru yang kurang berpengalaman cenderung mengikuti keputusan yang dibuat oleh guru yang berpengalaman, walaupun mereka mungkin tidak selalu bersetuju dengan keputusan tersebut.

Guru yang kurang berpengalaman cenderung mengikuti petunjuk mereka yang pemahaman lebih mendalam mengenai pentaksiran.

Sebagai contoh, jika guru yang berpengalaman menganggap pentaksiran tertentu sebagai peluang pengajaran bagi pelajar untuk belajar dan oleh itu tidak menggagalkan mana-mana calon pelajar, guru yang kurang berpengalaman cenderung mengikuti arahan mereka.

Perkara lain yang menarik untuk diperhatikan adalah bahawa semasa guru mengajar dan seterusnya mentaksir pelajar di luar bidang kepakaran mereka sendiri, mereka mungkin membawa harapan yang sesuai dengan subjek mereka sendiri.

Jangkaan bahawa pelajar akan menggunakan pendekatan sistematik untuk melaporkan peristiwa untuk kelas sejarah mungkin tidak dapat digunakan semasa menandakan karangan kreatif dalam bahasa Inggeris.

Emosi memainkan peranan penting dalam pengajaran dan pembelajaran.

Dalam pentaksiran prestasi bersemuka, guru dapat merasa kekecewaan jika mereka menganggap pelajar itu, dengan alasan apa pun, tidak menghormati proses peperiksaan.

Kekecewaan ini boleh memutarbelitkan pentaksiran guru; tingkah laku buruk yang dirasakan dapat membayangi kemampuan yang ditunjukkan oleh pelajar.

Sebenarnya, emosi guru adalah faktor yang mendasari dan mempengaruhi semua faktor yang saling berkaitan di atas.

Emosi guru akan mempengaruhi bagaimana mereka menggunakan kriteria penandaan dan pemarkahan, yang juga bergantung pada kepercayaan mereka mengenai tujuan pentaksiran.

Walaupun subjektiviti guru mungkin kelihatan membimbangkan, gambaran sebenarnya tidaklah sedemikian.

Situasi semasa mewujudkan peluang untuk memikirkan semula pentaksiran guru sebagai amalan profesional.

Kita boleh mempertimbangkan bagaimana ia dapat digabungkan dengan bukti lain untuk memberikan pentaksiran yang tepat dan boleh dipercayai kepada pelajar mengenai kemampuan mereka.

Pemahaman mengenai empat faktor di atas membantu meningkatkan kesedaran guru mengenai keadilan atau sikap berat sebelah  mereka sendiri ketika mentaksir prestasi dan pencapaian pelajar.

Kajian juga  menunjukkan bahawa memberi maklum balas kepada guru mengenai amalan pentaksiran mereka dapat membantu mereka menyedari tingkah laku mereka.

Maklum balas tersebut mewujudkan peluang pembelajaran bagi guru untuk secara formal mengkaji dan merenungkan tingkah laku penandaan mereka, dan berpotensi membuat perubahan.

Lagipun, semua orang menghargai maklum balas mengenai pekerjaan mereka jika ia membina dan bermakna.
Tags: pentaksiran
Subscribe

Posts from This Journal “pentaksiran” Tag

 • Skor markah bukan tujuan peperiksaan

  ISTILAH penggredan pada lengkung menerangkan pelbagai kaedah yang digunakan oleh pendidik untuk menyesuaikan skor yang diperoleh pelajar dalam…

 • Gred Inflasi Stagflasi

  Apa yang kita lihat bukan inflasi gred: ini adalah tahap stagflasi Ini adalah peraturan umum bahawa apabila kuantiti item meningkat, nilai…

 • Melengkung Gred: Apa yang tidak kena?

  Istilah penggredan pada lengkung menerangkan pelbagai kaedah yang digunakan oleh pendidik untuk menyesuaikan skor yang diperoleh pelajar dalam…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments