kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pemimpin dan 'kepengikutan'

Berita bekas PM disabitkan kes bersalah terhadap semua tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd menjadi tajuk utama media.

Sejak dari awal pagi, penyokong dan pengikut beliau berkumpul di perkarangan mahkamah untuk mendengar keputusan mahkamah dan selebihnya sudah diketahui keputusannya.

Media berita juga merakamkan perhimpunan ‘penyokong dan pengikut’ tanpa penjarakkan sosial sungguhpun SOP telah dikeluarkan.

Pemimpin dan kepimpinan adalah sangat penting.

Tetapi dalam mencari pemimpin yang lebih bersemangat, kita cenderung untuk melupakan orang yang dipimpin oleh pemimpin ini.

Sekiranya anda belum pernah mendengar istilah “pengikut” sebelumnya, atau tidak memikirkannya dua kali, anda tidak sendirian.

Biasanya muncul sebagai "istilah" ketika ejaan diperiksa ejaan di komputer.

Ini bukan konsep baru, hanya konsep yang sering diabaikan atau dilupakan.

Mengapa pengikut diabaikan adalah konsep yang menarik. Tanpa pengikut, adakah pemimpin? Siapa yang akan mereka pimpin? Siapa yang akan menjadi pemimpin sekiranya tidak ada pengikut?

Kepemimpinan dan pengikut adalah ikatan yang menyokong: Pemimpin bergantung kepada pengikut dan sebaliknya. Fikirkanlah: Tanpa tenteranya, Napoleon hanyalah seorang lelaki yang mempunyai cita-cita yang berani.

Organisasi dan projek samada berjaya atau gagal sebahagiannya adalah berdasarkan berapa baik pemimpin mereka memimpin, dan juga sebahagiannya seberapa baik pengikutnya berjaya mengikuti telunjuk.

Seperti kata seorang pemimpin terkenal: “Seorang pemimpin atau ketua tidak semestinya pemimpin yang baik; dan ahli pasukan atau pengikut tidak semestinya pengikut yang berkesan. Ramai pemimpin atau ketua tidak dapat membawa kuda ke air. Ramai pengikut bawahan tidak dapat mengikuti perbarisan. Sebilangan orang mengelakkan peranan sama yang pertanggungjawabkan. Yang lain pula menerima peranan yang diberikan kepada mereka dan melaksanakannya dengan buruk. "

Kepimpinan dan pengikut adalah berkait rapat.

Pengikut yang berkesan dapat membentuk tingkah laku kepemimpinan yang produktif sama seperti pemimpin yang berkesan mengembangkan pekerja menjadi pengikut yang baik.

Ke’pengikutan’an (rujuk PRPM, DBP) penting dalam membincangkan kepemimpinan kerana beberapa sebab. Tanpa pengikut tidak ada pemimpin.

Bagi menjayakan sesuatu aktiviti, projek atau organisasi , mesti ada orang yang mengikutinya dengan rela dan berkesan, begitu juga dengan mereka yang memimpin dengan rela dan berkesan.

Kepemimpinan dan kepatuhan adalah peranan asas yang mana individu beralih masuk dan keluar dalam pelbagai keadaan.

Semua orang, termasuk pemimpin adalah pengikut pada satu masa atau yang lain.

Memang, kebanyakan individu, bahkan mereka yang memegang jawatan berkuasa atau tertinggi, mempunyai ketua atau penyelia. Individu lebih sering pengikut daripada pemimpin.


Konsep mengenai kepemimpinan adalah bahawa ia berperanan mempengaruhi.

Ini bermaksud bahawa dalam kedudukan berwibawa, seseorang individu mempengaruhi orang lain dan dipengaruhi oleh tindakan dan sikap pengikutnya.

Sebenarnya, satu teori kepemimpinan didasarkan pada bagaimana pemimpin menyesuaikan tingkah laku mereka agar sesuai dengan situasi, terutama pengikutnya.

Oleh itu, sifat hubungan pemimpin-pengikut melibatkan timbal balik, pertukaran pengaruh bersama.

Pengaruh pengikut terhadap pemimpin dapat meningkatkan pemimpin atau menonjolkan kekurangan pemimpin.

Banyak kecekapan yang diperlukan dalam pemimpin adalah kualiti yang sama yang diperlukan dalam pengikut yang berkesan.

Selain memiliki inisiatif, kebebasan, komitmen terhadap tujuan bersama, dan keberanian, seorang pengikut dapat memberikan sokongan yang penuh semangat dari seorang pemimpin, tetapi tidak sejauh mana pengikut gagal untuk mencabar pemimpin yang tidak beretika atau mengancam nilai atau objektif organisasi.

Kita percaya bahawa pengikut yang tidak efektif boleh disalahkan kerana prestasi buruk, etika dan kelemahan undang-undang dalam organisasi seperti pemimpin yang lemah dan tidak beretika. Pengikut mempunyai tanggungjawab untuk bersuara ketika pemimpin melakukan kesalahan.

Azizi Ahmad adalah seorang pendidik
Tags: kepengikutan, pemimpin
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments