kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Andakah ‘the chosen one’ ?

Sebilangan orang benar-benar berfikir bahawa mereka adalah lebih baik daripada yang lain.

Mereka itu tidak hanya menganggap mereka baik tetapi mereka menganggap bahawa orang lain itu buruk, tidak setaraf dan bahkan lebih rendah kedudukan daripada mereka.

Sebagai contoh, anda mungkin menganggap bahawa golongan ini adalah sedikit tetapi sebenarnya memang terdapat sebilangan besar orang yang berfikir seperti itu.

Untuk memahami mengapa sebilangan orang mempunyai kepercayaan itu, pertamanya anda harus mengetahui tentang salah satu penyebab secara tidak sedar yang paling penting yang dimiliki orang tersebut iaitu keinginan untuk merasa hebat dan unggul.

Menurut pengkaji psikologi individu, semua manusia berusaha untuk menjadi lebih unggul dengan cara lain.

Sebilangan orang berjaya menjadi berjaya dan mencapai tujuan itu dengan cara yang sihat sementara yang lain mengambil jalan yang pelik dan berpusing untuk membuktikan keunggulan mereka.

Buku Panduan Ultimate, menyatakan dan menerangkan bahawa seseorang yang sihat biasanya akan percaya bahawa mereka adalah baik dan hebat tetapi sukar untuk meletakkan orang lain atau menganggap mereka lebih rendah daripada mereka.

Namun, yang tidak sihat, yang gagal mencapai keunggulan dengan cara yang sihat, akan menjatuhkan orang lain, menjadi perkauman dan menilai orang lain dengan buruk.

Perkara pertama yang perlu anda ketahui mengenai orang yang berfikir bahawa mereka lebih baik daripada yang lain adalah bahawa di lubuk hati mereka sebenarnya mengalami perasaan rendah diri kerana mereka tidak pernah berjaya mencapai beberapa tujuan penting dalam kehidupan mereka.

Terdapat juga sekumpulan orang lain yang mula mengembangkan kepercayaan sedemikian setelah mereka mencapai kejayaan besar dalam hidup.

Mereka ini sebenarnya telah diprogramkan oleh orang-orang di sekeliling mereka, mereka mula percaya bahawa mereka lebih unggul daripada yang lain.

Mereka-mereka ini mungkin telah memperolehi satu atau dua pencapaian atau kejayaan dan hasilnya mulai percaya bahawa mereka adalah istimewa atau terpilih (the chosen one).

Sehingga saat ini tidak ada masalah sama sekali tetapi ketika orang lain memuji mereka secara berlebihan, mereka mungkin perlahan-lahan berubah menjadi narsisis.


Sebilangan besar diktator yang memerintah beberapa negara benar-benar menjadi narsisis kerana pujian dan lambungan berlebihan yang diberikan oleh penyokong dan pengampu mereka.

Tetapi sekali lagi sekiranya mereka ini secara psikologi adalah stabil, maka dari awal lagi akan menyedari bahawa pujian dan lambungan yang diterima hanya akan membuat mereka lebih rendah hati.

Setiap orang yang berfikir bahawa mereka lebih unggul daripada orang lain mempunyai kesan luka tertentu yang tidak dapat mereka atasi.

Kesan luka inilah yang membuat orang itu memutuskan untuk menjadi seorang narsisis atau orang yang sombong dan bukannya orang berjaya yang rendah hati.


Apabila seseorang yang cedera parah, pada tahap emosi, mereka mungkin memutuskan untuk menghukum mereka yang merosakkannya.

Tetapi kerana orang yang menyebabkan kecederaan awal mungkin di luar jangkauan orang itu, orang itu secara tidak sedar akan memutuskan untuk menghukum sesiapa yang menyerupai orang yang menyakiti mereka.

Orang yang menganiaya orang lain, yang merosakkan mereka boleh tergolong dalam kumpulan itu. Apabila seseorang gagal melindungi diri mereka dari orang-orang tertentu, mereka mungkin memutuskan untuk merosakkan seluruh kumpulan agar merasa lebih baik.

Sudah tentu kecederaan atau luka  itu tidak selalu mengakibatkan tingkah laku yang melampau tetapi dalam banyak keadaan kesan luka emosional itu muncul dalam bentuk kesombongan, narsisisme, rasisme dan keganasan.

Dengan kata lain, kebanyakan orang yang berfikir bahawa mereka lebih baik daripada yang lain sebenarnya percaya bahawa ada sesuatu yang salah dan tidak betul dengan mereka dan inilah sebabnya mereka menjadi sombong.

Orang yang yakin di pihak lain pula adalah orang yang percaya bahawa mereka mempunyai sifat dan kualiti yang baik namun mereka tidak pernah memandang rendah orang lain.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnists 27 Ogos 2020
Tags: baik, chosen, writings
Subscribe

Posts from This Journal “baik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments