kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Moral Mengenai Kepercayaan

Kita semua mempunyai titik buta atau kabur dan kita tidak selalu melihat orang lain di cerminan dengan ketepatan 100%, tetapi orang yang tidak dapat dipercayai tidak dapat mengatakan kebenaran kepada diri mereka sendiri  terutama yang berkaitan dengan kebenaran yang sebenar.


Pandangan mereka tentang diri mereka seolah-olah terputus dari kenyataan yang dapat dilihat oleh orang-orang di sekeliling mereka.


Mereka bekerja dan berusaha keras untuk mewujudkan persepsi tentang diri mereka bahawa orang yang mengenali mereka dapat melihatnya.

Mereka bukanlah diri mereka sendiri atau hasil tindakan mereka.


Sekiranya seseorang tidak dapat mengatakan yang sebenarnya kepada diri mereka sendiri, itu adalah tanda yang terangan mengenai kebolehpercayaan terhadap mereka.

Moral: Orang yang boleh dipercayai memberitahu diri mereka sendiri akan kebenarannya.


Orang yang boleh dipercayai cenderung dipercayai. Pencuri sangat paranoid tentang barang-barang mereka yang diambil.

Pembohong tidak mempercayai orang lain. Penipu biasanya menuduh pasangannya menipu.


Apabila seseorang menganggap orang lain tidak boleh dipercayai, itu biasanya merupakan tanda bahawa MEREKA tidak boleh dipercayai.

Menariknya, penyelidikan mengenai pemain permainan video nampaknya mengesahkan ini. Kajian ini mendapati bahawa pemain yang percaya dan senang bekerjasama dan bergantung pada pemain lain cenderung untuk menipu pasangan mereka dalam permainan.


Moral: Orang yang boleh dipercayai tidak mempromosikan motif negatif kepada orang lain.


Pernahkah anda baru sahaja mengenali seseorang yang baru (dan dalam masa lima minit) dia mula membocorkan rahsia paling gelap mereka kepada anda - dari masa kecil mereka hingga mengenai kisah perkahwinan dan rumahtangga mereka?

Atau ini hari pertama anda bekerja dan mereka memberitahu anda apa yang salah dengan institusi dan semua rakan sekerja baru anda?

Memanglah senang dan baiknya anda mendengar dengan sopan atau simpati, tetapi BERHATI-HATI. Orang ini menunjukkan bahawa mereka tidak memahami batas atau dinamika kepercayaan. (Dan yakinlah bahawa mereka akan berkongsi apa sahaja yang anda katakan kepada orang lain yang mereka turut ajak bual.)


Moral: Orang yang boleh dipercayai tidak akan berkongsi sesuatu mengenai mereka terlalu cepat.


Kita semua pasti akan menghabiskan hidangan ‘biskut Oreo atau Chipsmore’ atau ketika berkongsi makan kerepek, tetapi orang yang tidak dipercayai dicirikan oleh kurangnya kawalan diri.


Apabila seseorang terus-menerus menunjukkan kekurangan kawalan diri atau disiplin diri, tidak ada alasan untuk berfikir bahawa mereka dapat menjaga sesuatu yang anda katakan dengan yakin atau menjaga batas yang anda minta mereka hormati.


Moral: Orang yang boleh dipercayai menunjukkan kawalan diri.


Kita tidak bercakap mengenai soalan ‘kedudukan’ di sini. Orang yang tidak boleh dipercayai memberitahu anda tentang rakan sekerja, kawan, ahli keluarga anda yang lain, atau peristiwa semasa yang anda dapati kemudiannya benar-benar tidak penting.


Orang yang tidak boleh dipercayai membuat salah pengiraan yang banyak. Ini sering terjadi kerana mereka mempunyai agenda dan kejujuran bukanlah sebahagian daripadanya.  Ingatlah orang yang boleh dipercayai mencari dan mengambil berat akan kebenaran!


Moral: Orang yang boleh dipercayai banyak yang betul mengenai mereka.

Lihatlah perkara kepercayaan sebagai komoditi yang berharga. Tidak semua orang mampu menjaganya dan menghormati betapa berharganya.

Laburkan kepercayaan anda dengan bijak. Mempercayai adalah mempercayai kebolehpercayaan, kebenaran, kemampuan, atau kekuatan orang lain.

Kepercayaan dapat menjalin atau memutuskan hubungan. Pastikan anda seorang yang boleh dipercayai. Semakin banyak yang anda lakukan, semakin mudah untuk melihat orang yang tidak boleh dipercayai.

Tags: moral, percaya
Subscribe

Posts from This Journal “moral” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments