kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ilusi kita fikir kita tahu banyak

Menyedari betapa sedikit dan kurangnya yang kita tahu dapat meningkatkan perbincangan politik kita.

Ramai di antara kita sangat mementingkan kepercayaan politik kita, dan kita sering yakin dengan kepercayaan yang kita pegang.

Tetapi kita biasanya tidak memahami perincian isu-isu politik yang sangat kita pedulikan.

Sebagai gantinya, kita diberi penjelasan yang sederhana mengenai isu-isu dari sumber media termasuk dari pembacaan lain.

Namun, kita cenderung berfikir bahawa kita tahu lebih banyak tentang dunia daripada yang sebenarnya kita tahu.

Fenomena ini disebut sebagai  "Ilusi Penjelasan Mendalam," atau Illusion of Explanatory Depth; istilah yang diciptakan oleh ahli psikologi Yale Leonid Rozenblit dan Frank Keil.

Dalam satu siri eksperimen, Rozenblit dan Keil mendapati bahawa orang sering menilai terlebih dahulu sejauh mana mereka tahu tentang bagaimana perkara asas di dunia berfungsi seperti bagaimana zip atau alat pengancing beroperasi atau bagaimana peti sejuk berfungsi.

Tetapi, ketika diminta untuk menjelaskan bagaimana perkara ini berfungsi, mereka berjuang untuk memberikan penjelasan dan mengetahui betapa sedikit yang mereka tahu.

Rasa percaya diri yang berlebihan ini dapat mendorong polarisasi politik.

Dalam satu kajian, Philip Fernbach dan rakan mendapati bahawa kebanyakkan orang berfikir bahawa mereka tahu lebih banyak mengenai kedudukan dasar yang rumit daripada yang sebenarnya.

Tetapi, ketika diminta untuk memberikan penjelasan mengenai bagaimana dasar ini berfungsi, misalnya, perincian mengenai pelaksanaan cukai tetap nasional atau beralih ke sistem penjagaan kesihatan individu, barulah mereka  menyedari jurang kekurangan dalam pengetahuan mereka.

Lebih-lebih lagi, usaha untuk menghasilkan penjelasan juga menyebabkan mereka mengemukakan pendapat yang kurang ekstrem mengenai isu-isu ini, mungkin kerana mereka menyedari pendapat mereka berakar pada keyakinan yang berlebihan.

Membiarkan sikap terlalu yakin dan percaya diri ini dan mendekati perbualan politik dengan rasa rendah diri dapat membantu kita mengatasi polarisasi.

Satu kajian oleh ahli psikologi Tenelle Porter dan Karina Schumann mendapati bahawa merendahkan diri secara intelektual dikaitkan dengan kesediaan yang lebih besar untuk mendengarkan pandangan yang bertentangan mengenai isu politik yang diperdebatkan.

Menghargai kerumitan masalah politik juga dapat meningkatkan perbincangan politik kita.

Kita sering tidak memahami saingan atau politik lawan kita, yang boleh menjadikan mereka lebih mudah ditolak

Perdebatan dengan lawan politik kita sering kali kelihatan sia-sia. Untuk menjadikannya lebih berkesan, cubalah menyulitkan perkara.

Kenali had pengetahuan anda sendiri, dan cuba minta orang lain untuk menjelaskan perincian kedudukan dasar tertentu yang mereka pegang sehingga mereka juga dapat melihat kelopongan pengetahuan mereka sendiri.

Menyedari betapa sedikit yang kita tahu mungkin merupakan langkah pertama untuk memperbaiki perpecahan politik — tetapi, siapakah kita  yang fikir kita tahu semuanya?

Azizi Ahmad Malaysia Kini Surat 06 Oktober 2020

Tags: ilusi, kita, tahu, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments