kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bagaimana menghadapi pemutar belit dengan bijak

Sekiranya anda serius tentang kepemimpinan, maka salah satu peraturan keemasan anda adalah bertindak dengan penuh integriti dan kebenaran dengan maksud  memanipulasi orang lain semata-mata sehingga anda dapat muncul pemenang tidak ada di buku catatan  anda.

Tetapi hanya kerana anda berurusan dengan peraturan dan telus tidak bermakna orang lain akan membalasnya.md_logo.jpg

Anda akan menemui ramai yang menipu anda, dan secara amnya, mereka melakukannya kerana mereka telah memasukkan idea bahawa tempat kedua tidak cukup baik.

Mereka takut dilihat sebagai yang kedua atau dimasukkan ke dalam kedudukan kewangan atau ketidak amanan lain sehingga mereka melemparkan anda ke bawah.

Anda mungkin akan menemui seorang narsisis sejati yang secara jujur ​​percaya bahawa mereka berhak untuk menang dengan apa cara sekalipun.

Dalam kedua-dua kes tersebut, kejayaan anda bergantung pada mengakhiri taktik mereka yang tidak berguna.


Bagi memastikan anda mampu berhadapan dengan mereka yang suka dan gemar memanipulasi orang lain, anda harus bersama dan di kelilingi diri oleh mereka yang berpengetahuan dan menyokong.

Sekiranya pemutar belit (manipulator) mengasingkan anda, maka anda akan menjadi seolah cedera dalam urusan.

Ia akan menjadi lebih sukar bagi anda untuk mempertimbangkan pendapat dan idea alternatif, serta mendapatkan maklumat umum yang dapat mengubah keputusan anda.

Dengan tidak ada orang lain untuk dirujuk , anda lebih cenderung melihat pemutar belit (manipulator) sebagai rakan pakar, walaupun mereka tidak melakukannya.

Pemutar belit (Manipulator) memang berusaha untuk diri mereka sendiri, jadi mereka akan berusaha sedaya upaya untuk mengubah impian anda atau memperlekehkannya.

Beliau akan meyakinkan dan memberitahu anda bahawa anda tidak akan berjaya memaksa anda untuk mengambil tugasan yang di bawah kemampuan anda atau yang tidak sesuai dengan jalan yang anda pilih.

Anda harus menjelaskan kepada diri anda setiap hari apa yang anda inginkan dan pastikan setiap tugas berfungsi untuk anda sehingga pemutar belit tidak dapat meyakinkan anda untuk beralih arah.

Tumpuan ini akan menghindarkan anda daripada dilaburkan secara emosional yang terlalu negatif sekiranya pemutar belit itu menimbulkan masalah logistik atau hubungan untuk anda. Ingatkan diri anda sentiasa tentang tujuan dan keutamaan anda.

Pemutar belit (manipulator)  mungkin cuba menyebarkan maklumat mengenai anda atau pekerjaan anda, atau mereka mungkin tidak memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk terus maju dengan betul. Anda disarankan untuk menyampaikan niat hasrat anda.

Semakin anda memberitahu orang lain secara lisan atau bertulis apa yang ingin anda capai dan percayai, semakin sukar bagi pemutar belit untuk meyakinkan orang lain untuk bekerja secara sengaja atau tidak sengaja bersama anda.

Anda mempotretkan siapa diri anda, dan bukannya pemutar belit yang memberikan tafsiran mereka. Untuk tujuan ini, semakin banyak fakta  yang anda miliki terhadap apa yang anda katakan, semakin baik, dan sentiasa membuat sandaran dan menyimpan rekod anda.

Salah satu sebab pemutar belit berkelakuan buruk, (sungguhpun mereka takut gagal), adalah kerana mereka secara jujur ​​menganggap mereka boleh melakukannya dan tidak terperangkap.

Mereka berpegang pada ego mereka dan meyakinkan diri mereka bahawa mereka terlalu mahir dengan sistem dan orang lain untuk membuat skema mereka terbongkar, atau mereka berpegang pada perasaan bahawa kerana mereka tidak pernah mengalami akibatnya, mereka entah bagaimana dapat terus beruntung terlepas.

Nyahkan khayalan ini dengan berhadapan dengan mereka dan beritahu mereka apa yang anda perhatikan dan bagaimana kesannya terhadap anda.

Untuk melakukan konfrontasi anda dengan berkesan, anda perlu bersiap sedia dengan mengesan kesalahan pemutar belit, lengkap dengan tindakan, tarikh dan nama-nama semua orang yang terlibat.

Walau bagaimanapun, konfrontasi tidak semestinya menjadi pertempuran yang tidak sopan.

Cukup dengan meletakkan fakta dengan penuh perhatian dan tunjukkan pilihan untuk terus maju.

Setelah pemutar belit mengetahui bahawa anda tahu, mereka cenderung untuk tidak terus-menerus bermain-main dengan anda, terutamanya jika anda memperincikan potensi laporan yang sesuai kepada pihak .

Semasa anda berusaha melindungi diri anda, ingatlah bahawa pemimpin menggunakan psikologi sepanjang masa untuk memanipulasi pasukan mereka untuk kebaikan; kemudahan dan faedah  berterusan adalah contoh biasa, seperti memberikan maklum balas dengan cara strategik atau secara halus meyakinkan pekerja yang letih untuk pulang.

Perbezaannya adalah pemimpin yang baik mementingkan pasukan untuk maju, dan bukan tentang keuntungan peribadi mereka sendiri.

Sekiranya anda dapat mengajar pemutar belit yang tidak berniat untuk menjatuhkan ego atau ketakutan mereka dan melakukan perkara yang sama, semua orang akan menang.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 03 November 2020
Tags: pemutar belit, writings
Subscribe

Posts from This Journal “pemutar belit” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments