kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ramai tak suka ahli politik

Untuk terpilih dalam sebarang pemilihan, ahli politik mesti memberitahu orang ramai apa yang mahu didengari oleh majoriti.

Sungguh pun apa yang mereka ucapkan bukanlah apa yang  yang mereka ingin sampaikan atau percayai, dan ini merupakan sebab utama ia muncul sebagai palsu.


Ini mungkin salah satu sebab orang tidak suka  atau membenci ahli politik, tetapi ini mungkin hanya salah satu darinya.

Alasan terbesar untuk tidak menyukai  ahli politik adalah kerana mereka mempunyai kawalan ke atas hidup anda dan anda mungkin tidak menyukai apa yang mereka lakukan dengan kawalan itu terutama selepas mereka terpilih menjadi wakli rakyat anda.

Anda biasanya hanya akan tidak suka (benci adalah perkataan yang lebih mantap) jika:

a) anda tidak pernah bersetuju dengan pandangan mereka atau

b) mereka berdiri di atas platform yang anda setujui (atau sepakat dengan) dan kemudian mereka tidak melakukan apa yang mereka katakan dan

c) mungkin mereka secara terang-terangan korup atau membesar tembolok sendiri.

Jika tidak, anda mungkin menyukai dan memilih ahli politik yang digemari.

Dalam kebiasaannya, jika seseorang tokoh masyarakat itu terkenal dengan kemahiran atau berbakat maka kita cenderung untuk mengabaikan atau meremehkan kesalahan mereka tetapi seorang ahli politik meletakkan diri mereka di mata umum di bawah pengawasan ketat oleh mereka yang mempunyai kepentingan untuk melihat mereka dihapuskan jika mereka tidak seperti pendirian mereka, terutama dalam mengkritik  atau memfitnah untuk mencapai tujuan politik.

Kita biaasnya tidak mengenali ahli politik secara peribadi sehingga fikiran kita yang mencurigakan secara semula jadi menganggap yang terburuk dan mempercayai tuduhan yang tidak berasas, itulah sebabnya pelaporan media yang benar adalah bahagian penting dalam demokrasi yang sihat.

Selain dari itu juga, mereka yang kita pilih mungkin harus memutuskan isu-isu yang berbeza pendapat dengan pengundi mereka dan sekali lagi pendirian mereka tidak akan menyenangkan semua orang, bahkan semua pengundi mereka.

Ini bermaksud bahawa walaupun di antara penyokong mereka, keputusan mereka tidak akan selalu disukai atau dikagumi tetapi ini bukan bermakna kita membenci mereka, hanya keputusan mereka yang tidak sesuai dengan kita.

Sebab terbesar kita tidak menyukai ahli politik adalah kerana keputusan mereka memberi kesan kepada kehidupan kita dan kita mahu mereka melakukan apa yang kita, atau kebanyakannya mahukan.

Dan kita juga  mahu mereka tidak menyimpang jauh dari dasar platform mereka sekiranya kita memilih mereka . Dan kita menganggap mereka berkhidmat untuk orang ramai dan tidak membesarkan  poket mereka.

Sesiapa pun akan  membenci penipu atau pendusta, orang yang korup atau mereka yang tidak menepati janji.

Kita juga berkecenderungan untuk membenci mereka yang berkuasa dan boleh bertindak terhadap kita. Di sekolah kita takut dengan guru besar kita. Di pejabat secara amnya, kita membenci pengurus kita dan dengan cara yang sama kita membenci ahli politik kita .

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Analisis 19 Oktober 2020
Tags: benci, politik, writings
Subscribe

Posts from This Journal “benci” Tag

 • Benci dan kebencian!

  Artikel Steven tegur Pas isu Timah: ‘Anda tanam kebencian, dapatlah kebencian’ Oktober 19, 2021 menarik perhatian pembaca mungkin.…

 • Dalam benci ada sayang

  MELAYU kini dalam ke­­rugian besar. Bo­leh dianggap juga Me­la­yu kini paling lemah dalam sejarah perjuangannya selepas…

 • Bising-bising dihormati, ditakuti dan dibenci

  DALAM diplomasi dan hubungan antarabangsa, negara yang tenang karakternya dan tidak suka bising-bising mengenai hak-hak tanah air akan kehilangan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments