kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jaga manusia dan ekonomi akan menyusul

“Jika anda tidak menyelesaikan isu biologi, ekonomi tidak akan pulih. " - Dr. Erin Bromage, Pakar Penyakit Berjangkit, University of Massachusetts, Dartmouth"


Seorang rakan pemimpin perniagaan saya berborak dengan saya di WhatsaApp dan beliau memaklumkan , "Saya mempunyai gedung pejabat dan perlu dibayar sewaan , tetapi tidak ada orang di dalamnya. Kami perlu mengisinya agar berbaloi. Kami boleh dan mesti dibuka semula segera. "


Tetapi tunggu, Facebook dan Google telah membuat pengumuman bahawa ribuan pekerja mereka boleh bekerja dari rumah ... selamanya.


Tapi mereka gergasi besar di dunia perniagaan global. Mereka pasti mempunyai banyak bangunan yang telah dibayar.


Pekerja, sebaliknya, takut kehilangan pekerjaan jika mereka tidak kembali bekerja.


Mereka harus mengira sama ada mereka ingin mengambil risiko kehilangan pekerjaan, atau berisiko kehilangan nyawa mereka.


Ini adalah pilihan yang tidak menentu atau suci, versi moden "Wang atau kehidupan anda."


Tetapi itu adalah risiko yang telah diambil kira oleh pemimpin perniagaan dan pekerja; yang harus dilakukan sebagai "pembukaan semula" secara berterusan walaupun berjuta-juta telah dijangkiti di seluruh dunia dan terus meningkat setiap hari.Ini adalah disebabkan oleh kekurangan kepemimpinan dasar. Laporan penyelidikan 20 Mei dari Universiti Columbia mendapati bahawa sekiranya pemerintah Amerika Syarikat mengenakan perintah kawalan pergerakan negara itu satu minggu sebelumnya, 36,000 orang masih akan hidup hari ini; 80,000 jika dua minggu lebih awal.


Dr. Ashish Jha, Pengarah Institut Kesihatan Global Harvard, pada 8 Jun, mengecam kepemimpinan Persekutuan ini dan melabelkannya sebagai "merosakkan".


Keadaan di Malaysia juga hampir sama, dan pemimpin politik memainkan isu Menteri Perladangan dan PRN Sabah sebagai modal.


Negara kita kini juga turut memasuki fasa "wang atau nyawa anda. Kebanyakan pemimpin perniagaan dan ahli politik membuat kita langsung terkena bahaya dengan menyuruh kita kembali bekerja.


Covid-19 tidak juga hilang, malahan jumlah jangkitan meningkat secara nasional dan di negeri-negeri yang telah dibuka dengan cepat.


Perdana Menteri New Zealand, Jacina Arden telah menunjukkan kepemimpinan yang luar biasa dalam menghadapi tantangan yang kita hadapi.


Arden menutup New Zealand pada awalnya, menyedari bahawa ekonomi akan kembali semula setelah virus itu hilang. Dia berjaya, dan sekarang ekonomi terbuka kembali tanpa membahayakan nyawa orang ramai.


Pemimpin perniagaan menghadapi pilihan moral yang sama: Haruskah mereka membuka semula perniagaan dan mungkin membahayakan para pekerja? Atau haruskah mereka mempertaruhkan perniagaan dan tunggu sehingga semua sudah selamat dan mengembalikan urusan setelah koronavirus dihancurkan?


Setiap pemimpin perniagaan mestinya bergelut dengan etika dan moral pilihan ini. Covid-19 ini sangat merbahaya, tidak dapat dihindari, ditolak, atau dirasionalisasikan. Tetapi mari kita lihat keputusan ini dari sudut logik perniagaan:


• Semua urusan kerja selesai melalui pekerja: Anda memerlukan tenaga kerja yang sihat, selamat, dan mempercayai anda. Tanpa kepercayaan dan keselamatan terjamin, anda boleh menjual dan menutup perniagaan anda.


• Kerana seorang pekerja dijangkiti yang lain akan terkesan. Seorang pekerja tanpa gejala boleh menjangkiti banyak pekerja lain. Sekiranya salah seorang pekerja anda dijangkiti dan sakit di rumah, urusan apakah yang boleh anda lakukan? Dan anda telah kehilangan kepercayaan mereka.


• Sewaan bangunan pejabat perlu dibuat tak kira dalam apa keadaan.: Dengan atau tanpa orang anda, sewa atau gadai janji masih perlu dibayar.


• Tempat Kerja yang Dijangkiti Tidak dapat Dikesan. Rakan saya cuba mengelakkannya, namun ia tidak berjaya. Separuh pekerjanya dijangkiti dan mereka menutup kilang.


• Moral Ketidak pedulian: Anda harus hidup dengan diri sendiri. Bolehkah anda hidup dengan risiko menjangkiti pekerja dan keluarga mereka? Pemimpin yang menunjukkan sikap tidak peduli terhadap kesihatan rakyat mereka mempunyai masalah yang jauh lebih besar daripada menghasilkan wang.


Akhirnya, kita yang ada hanyalah integriti, nama dan reputasi kita. Tempat kerja datang dan pergi. Tetapi kehidupan orang mesti dihargai. Ini adalah pilihan moral. Selesaikan masalah biologi terlebih dahulu dan jaga orang anda - ekonomi akan menyusul.


Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 23 Oktober 2020


Tags: ekonomi, manusia, writings
Subscribe

Posts from This Journal “manusia” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments