kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siapa yang sebenarnya yang jujur, benar, atau tepat tindakan?

Seseorang perlu kehadapan dan mengatakan mengenai pemimpin kita agar berintegriti.


Tetapi ramai juga yang berpendapat dan memberi pandangan bahawa ahli politik kita memang sudah tahu akan maksud integriti cuma mereka sengaja buat tidak tahu sahaja.


Pemimpin politik tahu akan kualiti bersikap jujur ​, berprinsip dan mempunyai keteguhan moral yang kuat.


Pemimpin tahu akan perlunya amalan bersikap jujur ​​dan menunjukkan kepatuhan yang konsisten dan tanpa kompromi terhadap prinsip dan nilai moral dan etika yang kuat.


Dalam etika, integriti dianggap sebagai kejujuran dan kebenaran atau ketepatan tindakan seseorang. Ini nampaknya kualiti yang sukar dijumpai di Malaysia tak kira dari mana aliran politik pihak pemerintah atau pembangkang.


Pihak PN, PH, MN kah, pembangkang kah masing-masing mendakwa parti lawan tidak mempunyai atau berintegriti. Jadi siapa yang sebenarnya yang jujur, benar, atau tepat tindakan?


Kelihatannya masing-masing dilihat kekurangan integriti, namun terdapat kekurangan total integriti pada kedua-dua belah pihak.


Kedua-dua pihak berpegang kepada jika dari pihak mereka adalah tidak mengapa, tetapi dengan pihak lain, ianya salah. Kita boleh melupakan kelemahan orang lain, tetapi tidak bertolak ansur dengan kekurangan orang lain.


Kini apa yang jelas adalah, baik dari pihak memerintah maupun pembangkang, mereka sengaja dan mengabaikan kemunafikan atau kurangnya integriti dalam sikap parti mereka, tetapi pasti melihatnya dalam sikap pihak lain.


Sebilangan besar pengundi sudah bosan dengan perdebatan, pembohongan terhadap calon lain, parti mereka, dan agenda mereka. Orang mahu pihak kerajaan melaksanakan tugas mereka,


Sudah sampai masanya bagi setiap pihak untuk bersuara dan mengecam orang-orang mereka sendiri apabila mereka melakukan sesuatu yang salah atau tidak betul, dan tidak berusaha menutupinya dan mengabaikannya.


Anda mahu pengundi memandang serius calon dan polisi anda? Jadi kembalikan integriti. Penduduk dan rakyat Malaysia berhak untuk mendapatkannya dari kedua-dua pihak tidak kira siapa yang menerajui kerajaan.


Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Analisis 27 Oktober 2020

Tags: benar, integriti, jujur, writings
Subscribe

Posts from This Journal “integriti” Tag

 • Kejujuran dan Integriti Untuk Pemimpin

  Apabila anda melakukan sesuatu dengan penuh kejujuran, telus dan komitmen, input mencerminkan hasilnya. “ Kita selalu belajar tentang…

 • Integriti menjadi hak cipta idealis

  Dihormati adalah sesuatu yang di inspirasikan; tetapi sekarang, ia adalah seperti sesuatu tanggapan yang tinggi, sesuatu untuk diajarkan di kelas…

 • Mencari pemimpin berintegriti?

  Integriti ditakrifkan sebagai kualiti bersikap jujur dan mempunyai prinsip moral yang tidak tergoyah, terletak di persimpangan tindakan yang…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments