kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ugutan jenayah heh

Mungkin tidak ramai yang akan terkejut mengenai berita Presiden Pemantau Malaysia memohon di hantar peguam ke JSJT Bukit Aman, kerana ditahan di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan berkaitan ugutan jenayah semalam.

Beliau didapati lantang menyerang Perdana Menteri, TSMY (yang juga Presiden Bersatu) dan tidak berpuas hati dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat.

Beliau juga dipetik mencabar “abah’ menangkap Presiden PKR dan Presiden Umno, dengan kenyataan “Cuba buat, cuba buat, kalau kau nak tengok apa berlaku” turut mendakwa setiap Ahli Parlimen bakal disogok peruntukan berjumlah RM3 juta jika Belanjawan 2021 diluluskan.

Sebagai ahli badan pemantau tentunya diantara tugas dan tanggungjawab beliau adalah memantau dan menyatakan hasil pemantaun yang dijalankan, dan tentunya beliau tahu apa tindakan yang akan dikenakan jika ditangkap terutama perkara ‘tidak bersalah sehingga disabitkan, dihukum jika didapati bersalah di mahkamah’.

Beliau juga rasanya tahu kerana sudah beberapa kali ditahan dan tidak lama kemudian pastinya akan dilepaskan. Beruntung juga menjadi golongan ‘elit’ berbanding ‘marhaen’.

Sebagai orang dewasa, jika anda membuat ancaman keganasan fizikal kepada orang dewasa atau orang lain, anda boleh didakwa melakukan jenayah.

Walaupun perkara itu kelihatan tidak adil kerana orang sering membuat ancaman ketika mereka kecewa atau marah, dan undang-undang menghendaki unsur-unsur tertentu ada dalam ancaman anda sebelum anda boleh didakwa.

Sekiranya anda dituduh membuat ugutan jenayah, tuduhan tersebut boleh dikenakan terhadap anda sebagai kesalahan jenayah atau tingkahlaku biadap.

Bebarapa elemen perlu ada dalam setiap ancaman keganasan yang di buat terhadap orang lain untuk didakwa dengan jenayah:

1. Anda dengan sengaja mengancam orang lain dengan niat untuk mencederakan atau membunuh orang itu dengan serius

2. Ancaman itu dibuat secara lisan, bertulis atau melalui komunikasi elektronik

3. Anda bermaksud agar pernyataan anda dapat difahami sebagai ancaman, tidak kira sama ada anda dapat atau bermaksud untuk mengeluarkan ancaman tersebut

4. Anda mempunyai kemampuan sekarang untuk melakukan ancaman tersebut

5. Orang yang munasabah akan takut akan keselamatannya sendiri atau keselamatan keluarganya sekiranya anda membuat ancaman terhadapnya

Bergantung pada perasaan terkesan orang lain, mereka mungkin menganggap ancaman anda tidak sopan, tetapi akhirnya tidak berbahaya.

Ancaman jenayah adalah jenayah goyangan, yang bermaksud ia boleh dituduh sebagai berniat jahat atau kesalahan. Terserah kepada jaksa pendakwa untuk memutuskan jenis tuduhan yang harus dibawa.

Keadaan tertentu dari kes anda dan sejarah jenayah sebelumnya yang anda miliki semuanya akan menjadi faktor dalam menentukan beratnya tuduhan yang dikenakan terhadap anda.

Seksyen 506 Kanun Keseksaan berkaitan ugutan jenayah, memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Sekiranya anda telah dituduh membuat ancaman jenayah terhadap orang lain, anda harus segera bercakap dengan peguam bela (jenayah) yang berpengalaman.

Walaupun anda merasakan bahawa tuduhan itu benar-benar tidak masuk akal dan bahawa apa sahaja yang anda katakan dan / atau lakukan telah diambil sepenuhnya di luar konteks, anda tetap harus mempertahankan dakwaan melalui seorang peguam.

Jangan sekali-kali menganggap bahawa anda boleh menjatuhkan tuduhan dengan "menjelaskan keadaan" kepada polis.

Lebih teruk lagi, jangan cuba dan menghubungi orang yang menuduh anda membuat ancaman jenayah untuk meringankan atau bagaimana "meredakan" keadaan.

Kemungkinan besar anda hanya akan memburukkan keseluruhan keadaan, dan anda mungkin secara tidak sengaja memberikan maklumat atau bukti tambahan yang boleh digunakan pihak pendakwa terhadap anda.

Azizi Ahmad membaca dan cuba meneroka perihal ugutan
Tags: jenayah, ugut
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments