kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kratom atau Ketum, bolehkah diamalkan

Artikel ‘Ketum lahirkan `Escobar’ Malaysia’ 3 November 2020 tentunya memberikan kesan ketidaktentuan kepada pengguna perubatan tradisional negara kita.

Sesuatu penggunaan untuk tujuan perubatan biasanya tidaklah memudaratkan kecuali ianya disalahgunakan atau berlebihan yang akan memberi kesan tidak baik. Sesiapa sahaja di dunia tahu akan bahaya dadah seperti morfin dan heroin.

Tetapi bagaimana dengan penokok yang bertindak untuk otak seperti opiate (ubat penenang) dan boleh didapati di banyak tempat untuk anak-anak seperti dari mesin layan diri.


Sumber Gambar : Today Mims Com

Kratom atau ketum, ramuan pokok yang berlimpah di Perlis dan Kedah (dan negari lain tetapi tidak dilaporkan) dikatakan berpotensi berbahaya, adalah subjek perbahasan berterusan mengenai risiko dan faedahnya.

Biasanya, daun, yang berasal dari pokok tropika Asia Tenggara ini, dikunyah, dijadikan minuman atau dihancurkan menjadi serbuk hijau pahit.

Bahan kimia dalam ramuan berinteraksi dengan pelbagai jenis reseptor di otak, ada yang bertindak balas terhadap opioid, dan yang lain terhadap perangsang.

Di Amerika Syarikat ia dijual dalam bentuk yang diproses, sebagai pil, kapsul atau ekstrak; sebilangan kecil kratom dapat memberi manfaat kepada anda, sementara dos yang besar mempunyai kesan penenang.

Sementara di Thailand Marijuana dan Kratom kini adalah perubatan [Hadiah Tahun Baru oleh Kerajaan: Thailand mengesahkan Marijuana & Kratom perubatan 26 Dis 2018] dan Indonesia benar ganja, ketum jadi tanaman ubat komoditi pertanian 3 Feb 2018.

Sebilangan orang yang mengalami masalah ketagihan opioid dan beralih ke kratom mengakui bahawa bahan tersebut menyelamatkan kesihatan, kehidupan dan hubungan mereka.


Gambar Sumber: Illuminasi

Terkini, DEA menyenaraikannya sebagai ubat yang membimbangkan.

Tetapi Linda Kline, 33, yang berpusat di Reno, Nevada, menjual kratom untuk mencari nafkah. Dia berjaya membuka cawangan beberapa kedai di sebelah Barat yang memberinya tujuan baru dalam hidup.

Walaupun laman web Kline mempunyai penafian bahawa produknya belum dinilai oleh FDA dan “tidak bertujuan untuk menyembuhkan, merawat atau mencegah penyakit,” beberapa ulasan Yelp diatas talian pelanggannya mendakwa bahawa kratom secara dramatik telah menghilangkan rasa sakit kronik mereka, insomnia, sindrom keresahan dan banyak lagi.

Dalam tempoh 18 bulan baru-baru ini, Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit Persekutuan melaporkan 90 dos kratom berlebihan, walaupun kebanyakan melibatkan gabungan bahan lain juga.

Michael White, ketua Jabatan Amalan Farmasi di University of Connecticut, mengatakan bahawa kajian keatas haiwan menunjukkan bahawa kratom boleh menjadi penghilang rasa sakit yang berkesan, tetapi pengumpulan data manusia baru saja bermula.

Dia mengatakan para saintis perlu melakukan lebih banyak penyelidikan sebelum tahap peraturan yang tepat jelas.

White baru-baru ini berpendapat dalam American Journal of Health-System Pharmacy bahawa tempat paling selamat untuk kratom adalah di kaunter farmasi, untuk orang dewasa sahaja, sungguh pun tiada preskripsi dinyatakan.

McClain Haddow, jurucakap Persatuan Kratom Amerika, bersetuju bahawa produk tersebut hanya boleh dijual kepada orang yang berumur 18 tahun ke atas dan pengguna kratom terkesan kerana beberapa pengeluar memacu produk dengan fentanil, heroin atau morfin untuk memberi pengguna tinggi.

DEA menggambarkan kratom sebagai bahan ketagihan yang menyebabkan halusinasi, khayalan dan kekeliruan.

Pengguna ketum melaporkan simptom penarikan seperti loya, berkeringat, sengal dan sakit, kerap membuang najis , terkoyak dan dysphoria.

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kesan kratom pada jantung dan hati hanya kerana mereka mengambilnya secara berlebihan.

Lihat juga : Ketum bantu cegah kerosakan hati, buah pinggang Utusan Malaysia 5 November 2020

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 06 November 2020

Tags: ketum, kratom, writings
Subscribe

Posts from This Journal “ketum” Tag

 • KOLUM | Ganja dan ketum: Tumbuhan asli Tanah Melayu

  KOLUM | Aku tidak akan menggunakan nama saintifik atau lebih tepat lagi nama kolonial terhadap dua tumbuhan asli milik bumi tropikal Tanah Melayu…

 • Dadah: Ramai tak faham konsep 'halalkan' ganja

  Saya tertarik dengan cadangan supaya kerajaan mengkaji semula dan meminda status pengharaman ganja diutarakan oleh Ahli Parlimen Belia, Muhamad…

 • Daun Ketum

  AWANG menyokong penuh langkah Jawatankuasa Fatwa Perlis mengharamkan penggunaan daun ketum dan produknya kerana ia boleh membawa kerosakan kepada…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments