kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Persaraan dan Penuaan

CUEPACS tolak lanjut usia bersara penjawat awam (03 Nov 2020) menjadi tajuk di beberapa akhbar harian.


Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berpendirian usia persaraan penjawat awam tidak perlu dinaikkan kepada 65 tahun dan skim persaraan penjawat awam sudah tiga kali diubah dalam tempoh 20 tahun walaupun ada banyak cadangan daripada pelbagai pihak termasuk wakil pekerja di sektor swasta supaya had usia persaraan dinaikkan.

Ia akan tetap berlaku kepada kita semua akhirnya: Kita akan memperlahankan dan melambatkan langkah kita apabila semakin tua.

Sekiranya anda menguruskan kewangan anda sendiri, akan tiba suatu hari di mana anda akan terkesan mengenai urusan kewangan anda.


Perancangan kewangan bukan sains roket. Memandangkan masa lapang dan disiplin yang mencukupi, sesiapa sahaja dapat mempelajari prinsip asas perancangan persaraan: mempelbagaikan, mempertimbangkan isu cukai anda, mempersiapkan peristiwa yang tidak dijangka, membuat rancangan perlindungan undang-undang yang sesuai, dan lain-lain.Ramai juga mungkin masih mendapat faedah dalam pengambilan perancang kewangan. Ini mungkin merupakan langkah yang baik jika anda tidak mempunyai minat atau masa lapang.

Orang lain mungkin memerlukan bantuan profesional untuk bimbingan dan disiplin.
Terdapat juga nilai yang tinggi dalam pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh perancang dari masa ke semasa.Tetapi ada juga banyak orang yang suka melakukannya sendiri. Mereka gembira menangani semua beban ini secara langsung.Ada sesuatu yang perlu mereka fahami: Walaupun anda mempunyai masa dan disiplin untuk membuat perancangan anda sendiri, anda masih terlibat dalam pertempuran yang mengecewakan dengan masa.Maksudnya, dalam jangka masa yang cukup lama, anda mungkin tidak mempunyai pilihan selain mendapatkan bantuan dari luar.Masalahnya ialah pada saat anda sampai ke tahap ini, mungkin sudah terlambat untuk menyedarinya.


Tidak syak lagi ketidakselesaan untuk memikirkan banyak penurunan fizikal dan kognitif yang datang seiring bertambahnya usia.Tetapi tidak dapat dinafikan bahawa kita menjadi semakin bergantung apabila kita semakin tua.Oleh kerana ianya berkaitan dengan urusan kewangan anda, abaikan risiko ini daripada membahayakan anda sendiri.Sebagai contoh, lambat atau cepat , anda pasti akan terpaksa berhenti dari memandu kenderaan anda, kerana didapati pemandu yang lebih tua lebih mudah mengalami kecederaan, mereka cenderung mengalami kecederaan parah atau kemalangan.Kita tahu  warga lama atau tua akan menghadapi dan  mengalami masalah penglihatan, pendengaran dan refleksi.Kita pastinya mengehadkan akses mereka ke jalan raya, bukan hanya untuk keselamatan mereka, tetapi juga untuk kita sendiri.Adalah wajar bagi masyarakat untuk mengenakan sekatan ini.Tetapi masalah kognitif lebih sukar untuk dijumpai, dan kurang memberi kesan kepada masyarakat, jadi terdapat sedikit perlindungan yang ada.Anda terpaksa mengharunginya sendiri. Dan di situlah bermulanya masalah.Rata-rata penyedia ‘lakukan sendiri’ akan memuji bakat, jika tidak, mereka tidak akan berani menangani semua kewangan peribadi.


Malangnya, bakat itu berada di landasan untuk berkurang.Dikatakan bahawa terdapat dua jenis kecerdasan. Yang pertama, kecerdasan mengkristal, adalah di mana para senior mempunyai kelebihan.Kepintaran anda yang terhasil adalah jumlah pengalaman dan pengetahuan hidup anda.Jenis kedua ialah kecerdasan cecair, dan di sinilah isu masa sesuai dengan anda.Kecerdasan cecair adalah kemampuan kita untuk memikirkan masalah secara logik dalam persekitaran novel.Menurut kajian, kecerdasan lancar di tengah-tengah landskap kewangan yang sentiasa berubah boleh berkurang sebanyak 1% untuk setiap tahun selepas usia 60 tahun.


Jangan terlalu defensif di sini. Sebilangan besar dari kita masih ada "tajam pegangan" hingga ke tahun-tahun keemasan kita.Tetapi kita semua diingatkan dengan bahawa badan dan fikiran kita tidak seperti dulu.Kita tentu bergelut dengan sakit belakang yang sekejap-tetapi  dan tiada  masalah ini ketika kita berusia 20an. Anda mungkin juga tidak mempunyai masalah, bukan?

Tags: penuaan, persaraan
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments