kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Adakah bakat tak dihargai?

Dua berita yang mungkin menarik perhatian ramai adalah kejayaan dua orang rakyat Malaysia , Datuk Bandar California Jocelyn Yow yang  berhijrah ke AS selepas Tingkatan Lima dan K Gurunathan yang dilahirkan di Pulau Pinang yang  memenangi pilihan raya di kota Kapiti Coast pada tahun 2016, dan terus memegang jawatan walikota awal tahun ini, sebagai sokongan mengenai kepemimpinan di bahagian dunia lain kecuali Malaysia.


Walaupun isu aliran pemikiran telah menarik perhatian pemerintah Malaysia, banyak yang masih berhijrah  ke tempat lain untuk memenuhi impian mereka.


Jocelyn Yow dari Alor Setar menjadi walikota termuda di Eastvale, California, pada usia hanya 25 tahun.


0202066a-ConvertImage.jpg
Jocelyn Yow                                                                   K Gurunathan


Pencapaiannya telah menjadi kebanggaan bagi kampung halamannya.


Sesungguhnya, dia telah memberikan contoh yang baik bagi para anak muda di Malaysia, dengan memberitahu dunia sekali lagi bahawa Malaysia mempunyai ramai warga berbakat yang boleh dibanggakan..


Namun adalah tidak menjadi kebiasaan bagi rakyat Malaysia untuk mencatat pencapaian yang dicemburui di luar negara.


Bekas wartawan Gurunathan pula mengaitkan kejayaannya dengan masyarakat yang mengiktiraf bakat tanpa mengira warna kulit atau kepercayaan, rekod prestasi dan meritokrasi, sesuatu yang menurutnya harus dicontohi oleh rakyat Malaysia.


Gurunathan adalah antara rakyat Malaysia yang berjaya memonopoli media tempatan akhir-akhir ini dengan kejayaan mereka di luar negara.Sungguh pun  Gurunathan merindui Malaysia namun beliau  tidak merindui pergolakkan politik bangsa dan agama yang berbelit-belit di Malaysia.


Kesedihan beliau adalah berasas kerana Malaysia sudah dikenali sebagai negara yang telah berubah menjadi bangsa yang memperjuangkan keturunan dan ketuanan agama sepanjang masa.


Apa sahaja yang dilakukan adalah untuk menguasai senario dan  kekuatan politik dan bukan mengenai kebaikan dan kesejahteraan warganya.


Ramai yang mengatakan bahawa Malaysia hanya menghargai warganya (atau mereka yang mempunyai hubungan dengan Malaysia) apabila mereka berjaya di luar negara. (Bekas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman)


Mungkin ada kebenaran untuk ini; berbanding negara-negara luar yang memandang akan jasa, sementara Malaysia memandang kroni, ”kata ahli parlimen Muar itu.


Selain itu, terdapat ramai  lagi artis dan pengarah kelahiran Malaysia yang terbukti hebat di luar negara.


Rakyat Malaysia mampu menjadi hebat dan berjaya dalam pelbagai bidang di persada antarabangsa. Ia membuktikan kemampuan "semangat Malaysia Boleh ".


Walaupun begitu, ketika kita berbangga dengan pencapaian teladan mereka ini, mungkin kita juga harus bertanya kepada diri sendiri mengapa begitu ramai rakyat Malaysia yang berbakat memutuskan untuk mencari padang rumput yang lebih hijau di tempat lain dan hanya dapat bersinar dengan cemerlang setelah mereka berada di luar negara ?


Dalam dunia yang sangat kompetitif, bakat menjadi kunci kejayaan negara.


Dengan melatih, membentuk, mengekal dan memberi perhatian kepada  mereka yang berkaliber tinggi dan menawarkan platform yang paling optimum untuk mereka tunjukkan, organisasi dapat meningkatkan daya saing dan prestasi keseluruhan mereka.


Mereka yang berbakat pastinya dapat dan mahu membantu mendorong sebuah negara maju dalam pelbagai sektor dan menjadikan negara ini hebat dan unggul.


Malangnya, walaupun bakat adalah komoditi yang sangat berharga dan langka di negara ini, ia sering tidak dihargai dan tidak diberi peluang sewajarnya dan sepenuhnya. Akibatnya, ramai yang memilih untuk pergi ke tempat lain.

Keseriusan menguras otak telah menarik perhatian pemerintah kita yang menubuhkan Talent Corp beberapa tahun yang lalu dengan harapan dapat mengembalikan bakat kita ke luar negara.


Tetapi sayangnya, setelah bertahun-tahun, skema seperti ini masih gagal memenuhi tujuan yang diinginkan.


Terdapat banyak sebab mengapa rakyat Malaysia yang berbakat ingin pergi ke tempat lain untuk memenuhi impian mereka, tetapi yang lebih penting ialah kerajaan mesti memikirkan cara untuk mengekalkannya di sini agar mereka terus memberikan sumbangan positif terhadap pembangunan dan kemajuan masyarakat kita.


Ringkasnya, kerajaan perlu menyediakan persekitaran yang kondusif , kehidupan yang lebih stabil dan bermakna untuk menjalankan dan melaksanakan serta berkongsi bakat mereka.


Semua dasar kerajaan mesti dibuat berdasarkan meritokrasi dan bukan faktor lain yang tidak relevan.


Ini adalah untuk memastikan bahawa semua rakyat Malaysia yang berbakat dapat berusaha semaksima mungkin dalam merealisasikan impian masing-masing.


Sementara itu, pihak berwajib juga harus memiliki pandangan jauh dan membuka peluang bagi mereka ini untuk memaksimumkan kepakaran mereka daripada menahan dan menghalang kreativiti mereka dengan pelbagai jenis sekatan.


Walaupun kisah kejayaan rakyat Malaysia di luar negara menjadi inspirasi kepada kita semua, yang lebih penting kita mesti menyimpan dan mengekalkan mereka sini supaya mereka dapat bersinar di negara ini dan mencerahkan masa depan kita.


Azizi Ahmad Malaysia Kini Ulasan 22 Disember 2020Tags: bakat, writings
Subscribe

Posts from This Journal “bakat” Tag

 • Hargai pekerja berbakat

  Apabila diberkati dengan pekerja yang berbakat, ia adalah tugas pengurusan untuk terus mencari dan memberi peluang di mana pekerja boleh…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments