Ketetapan

Kita semua menantikan ke mana 2021 akan membawa kita  dan mungkin yang akan membawa kita keluar dari kemurungan tahun 2020.
 

Seperti kebanyakan orang lain, kita tentu mahukan harapan menyinar dan tekad cemerlang untuk mencapai rakit ketetapan tahun baru.

Tetapi secara statistik, anda tidak akan menyimpannya. Menurut kajian klasik, hanya 19% orang yang melakukannya. Namun, anda dapat mengatasi trenda itu dan mengekalkan ketetapan anda — mengikuti panduan yang ada.

Pertama, ketahui bahawa anda berada dalam kumpulan rakan kerja yang baik dalam menetapkan resolusi baru.
 

Bermula di Rom kuno, rancangan yang diperbaharui adalah sebahagian daripada perayaan yang merayakan Janus (disebut: Januari)- yang melihat masa lalu dan masa depan, menghormati tempat tinggal, keluarga, rakan dan kehidupan awam. Manusia hanya bekerja pada waktu pagi dan berehat pada waktu petang untuk berpesta, memberi hadiah dan saling memberkati untuk berjaya di tahun baru.

Bagi 81% daripada kita yang telah berjuang untuk mengekalkan ketetapan kita, otak kita berusaha menentang kita.
 

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Biologi Semasa mendapati bahawa kita cenderung mengulangi aktiviti yang menyenangkan kerana kita mendapat dopamin (kimia_neuro yang baik) ketika kita melakukan aktiviti positif sebelumnya.
 

Walaupun anda melihat pencuci mulut yang lazat menyebabkan pelepasan dan dapat menggagalkan usaha anda untuk memilih sayur-sayuran yang telah anda putuskan untuk dimakan.

Jadi bagaimana anda boleh berjaya di mana anda pernah gagal sebelumnya? Bagaimana anda akhirnya dapat mencapai resolusi tahun baru anda?

 Pertama, anda harus menjadikannya kenyataan

Bezakan antara keseluruhan penglihatan dan tabiat anda. Fokus pada pertaruhan besar anda tetapi lebih spesifik mengenai tabiat harian yang akan terkumpul menuju kejayaan.
 

Pastikan tabiat anda khusus dan boleh dilaksanakan. Walaupun tujuan anda mungkin adalah 'menjadi orang yang lebih baik', kebiasaan yang kuat adalah untuk menjadi sukarelawan di agensi pilihan anda selama satu jam seminggu.
 

Mungkin anda mahu menulis buku. Tetapi anda lebih cenderung untuk mencapai hasrat ini dengan berkomitmen untuk menulis selama setengah jam sehari, lima hari seminggu. 

Tentukan tindakan yang akan anda lakukan, bukan hanya tujuan yang ingin anda capai.

Anda juga harus bermunasabah. Anda pernah mendengarnya sebelum ini, tetapi harus mengulangnya: pastikan matlamat anda dapat dicapai.
 

Sekiranya matlamat anda adalah menghatam Al-Quran dan anda hanya asyik membaca Muqadam , anda hanya berangan terlalu tinggi.
 

Tetapkan sasaran bercita-cita tinggi yang dapat dicapai dan ingat bahawa anda boleh membina dari masa ke masa.
 

Tahun ini, anda mungkin mempelajari tatabahasa dasar untuk bahasa kedua dan berusaha menghabiskan satu jam seminggu dengan penutur asli. Mungkin pada tahun-tahun berikutnya, anda boleh berusaha untuk benar-benar fasih.

Anda harus merangkulkan tindakan anda dengan identiti anda.

Penyelidikan yang menarik telah mengenal pasti orang lebih berjaya mengubah tingkah laku mereka ketika menghubungkan mereka dengan identiti mereka, daripada menggunakan kemahuan.
 

Mungkin anda ingin tidur siang hari Sabtu daripada berjalan kaki yang anda janjikan kepada diri sendiri.
 

Sekiranya anda hanya menggunakan tekad, anda mungkin lebih senang tidur siang daripada berjalan-jalan.
 

Tetapi jika anda mengatakan kepada diri sendiri sesuatu seperti, "Saya bukan orang yang melepaskan tanggungjawab saya terhadap kecergasan," atau, "Saya adalah orang yang menunaikan komitmen saya kepada diri saya sendiri," atau "Saya adalah orang yang menghargai tindakan kerana kurang senang," anda lebih cenderung untuk melangkah ke arah tingkah laku pilihan anda yang baru.

Anda juga harus pautkan tabiat anda. 

Cara lain yang kuat untuk berjaya menerapkan sekumpulan kebiasaan baru adalah dengan menghubungkan tingkah laku baru dengan yang sudah ada.
 

Sebagai contoh, jika tujuan utama anda adalah untuk meluaskan pengetahuan anda dan anda memutuskan untuk lebih kerap mendengar buku maklumat, hubungkan pendengaran anda dengan tabiat lain yang sudah menjadi sebahagian daripada repertoir harian anda. 

Mungkin setiap hari semasa anda menggosok gigi dan bersiap sedia, anda dapat mendengar pilihan buku yang didengar.

Anda harus menetapkan kebertanggungjawaban. 

Catatkan sasaran anda, ini akan membantu anda bertanggungjawab kepada diri sendiri.
 

Di samping itu, kongsikan matlamat anda dengan orang lain dan minta mereka untuk mendaftar masuk dan memberi maklum balas kepada anda.
 

Sekiranya tujuan anda adalah untuk mengelakkan penundaan pada projek anda di tempat kerja, mintalah rakan sekerja anda memberi dorongan mesra ketika mereka mendengar anda menangguhkan.
 

Atau jika anda ingin melakukan latihan tubi setiap hari, mintalah rakan sebilik anda untuk memberi anda peringatan sekiranya malam menjelang dan anda belum turun 10.

Anda harus berkongsi prosesnya (atau kesakitannya)

Salah satu kaedah terbaik untuk mengekalkan ketetapan anda adalah dengan menjadikannya bersama. 

Berkongsilah dengan orang lain yang mempunyai tujuan yang sama.
 

Sekiranya matlamat anda adalah lebih kreatif, cari rakan yang boleh anda buat dengan kerap.
 

Atau jika tujuan anda adalah bertanding acara  maraton, cari rakan yang boleh anda latih bersama setiap hari.
 

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan Covid 15, pertubuhan sekumpulan kecil rakan yang mempunyai pemikiran yang sama dengan siapa anda boleh melakukan dan bertanding.

Anda harus menyedari kekuatan langkah-langkah kecil dan menanda kemajuan.

Strategi penting dalam menjaga perubahan tingkah laku adalah untuk mengurangkan persepsi anda terhadap usaha.
 

Contoh yang menarik, yang diterbitkan dalam Sports Medicine, mendapati ramai yang sibuk dengan program senaman mereka untuk jangka masa yang lebih lama ketika mereka minum kopi. 

Sebabnya: kerana kafein memberi mereka tenaga dan mengurangkan persepsi mereka terhadap aktiviti.
 

Usaha tambahan berfungsi dengan cara ini juga. Lakukan langkah kecil. Juga, jejak kemajuan anda dari masa ke masa.
 

Gunakan kalendar dan tandakan hari-hari anda mencapai matlamat tingkah laku baru anda.
 

Jejaki diri anda dan buat perkara yang dapat dilihat untuk memberi anda rasa pencapaian yang penting dan nyata.
 

Mungkin tujuan anda adalah mencari pekerjaan baru. Rancang untuk menghubungi dua kenalan baru atau memohon satu pekerjaan baru setiap hari.
 

Beri penghargaan kepada anda untuk setiap langkah kecil yang anda ambil dan berikan penghargaan kepada diri anda sepanjang perjalanan.

Anda harus memberi masa untuk berihat.

Seperti kata pepatah, "Semua yang dalam kesederhanaan, mengimbangi  moderasi."
 

Cara masa pada hari-hari di mana anda boleh meraikannya. Contohnya, jika tujuan anda adalah berpuasa sekejap-sekejap, rancangkan satu hari dalam seminggu ketika anda makan sepanjang hari.
 

Sekiranya anda merancang masa kecil untuk penolakan dari tingkah laku baru anda, anda tidak akan berlaku curang (baca: anda tidak perlu mengalahkan diri sendiri)
 

Anda dapat memastikan anda memberi masa untuk menarik nafas dan mengisi semula untuk mengikuti peraturan baru anda seterusnya.

Anda juga harus mengurus set minda anda.

Mengubah tingkah laku tidaklah mudah. Cara biasa yang anda melakukan sesuatu mempunyai jalan yang terpahat di otak anda, dan menjalin hubungan baru boleh menjadi tidak selesa.
 

Selesalah dengan rasa tidak selesa dan yakinkan diri bahawa anda boleh melakukannya.
 

Anda mempunyai beberapa aspirasi yang menarik dan jika mereka mudah, mereka mungkin tidak akan berjaya.
 

Mereka yang mencapai ketetapan mereka dibezakan daripada mereka yang tidak mempunyai kemampuan untuk mengetepikan kepuasan jangka pendek untuk keuntungan jangka panjang.
 

Pertimbangkan bagaimana perasaan anda dengan segera berbanding dengan pertukaran dari masa ke masa.
 

Kek coklat mungkin enak pada masa ini, tetapi ketika seluar anda berasa keta (kerana kita harus memakai seluar butang lagi suatu hari nanti) adalah pertukaran yang tidak disukai.
 

Ingatkan diri anda bahawa anda lebih suka mempunyai kesihatan dan kecergasan yang berkekalan, daripada menikmati kesedapan memakan kek coklat.

Anda harus ingat kenyataan ‘mengapa anda?’. 

Mungkin yang paling penting untuk motivasi berterusan anda adalah mengingati tujuan keseluruhan anda.
 

Anda ingin memperoleh kemahiran baru, jadi anda dapat memberikan sumbangan hebat di tempat kerja dan mempunyai kredibiliti hebat dalam bidang anda.
 

Anda ingin belajar bahasa, supaya anda dapat memberikan sumbangan yang lebih besar dalam komuniti anda.
 

Atau anda ingin sihat, jadi anda dapat memberikan sokongan untuk keluarga anda dalam jangka masa panjang.
 

Gambaran besarnya selalu memberi motivasi, jadi jangan hanya fokus pada meletakkan batu bata, ingatlah binaan yang sedang anda bangunkan.
 

Pandemik yang melanda ini adalah dahsyat dan mengerikan, tetapi telah memberi peluang kita untuk belajar, berkembang dan menjadi lebih tahan.
 

Gunakan kesukaran tahun 2020 sebagai titik permulaan untuk tahun 2021 dan semua yang anda akan capai semasa anda maju. Anda boleh mencapai azam tahun baru anda. Anda boleh berjaya. Anda dapat menjadikan 2021 tahun kemajuan dan positif.

Error

default userpic

Your reply will be screened

Your IP address will be recorded 

When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.