kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hakikat sebenar pemain profesional?

Anda tidak boleh berharap untuk bermain jika anda tidak bermain dengan baik.~ James Milner (Pemain Liverpool/England)

Topik ini tertumpu kepada beberapa pemain bolasepak professional (yang kini bermain diluar negara dan ada yang telah pun kembali ke Malaysia).

Ramai peminat gembira apabila beberapa pemain terpilih untuk mewakili pasukan di Eropah, di Jepun, di Thailand, namun ramai juga bersedih dan hairan , mengapa pemain kita hanya berada di division 2 atau 3  sahaja.

Kita harus jujur memperakui bahawa pemain-pemain yang dipilih tidak memenuhi kehendak pasukan professional sepenuhnya.

Satu pertanyaan yang sering didengar oleh kita sebagai peminat adalah ‘mengapa pemain tersebut tidak bermain didalam pasukan sebelasan utama?.

Di liga Malaysia mereka terlalu hebat tetapi hakikatnya itulah sebabnya pasukan negara masih di ranking 25% lengkuk dibawah dari lebih 200 buah pasukan dunia.

Mungkin tidak masuk akal bagi kebanyakan jurulatih untuk memilih mereka yang hanya  "menang-dengan-cara-apa-sekali-pun’.

Bagi pandangan saya , sebab utama mengapa pemain  tidak bermain adalah mudah:

"Mereka tidak cukup baik." atau "Mereka tidak mampu menyaingi permainan pemain dalam pasukan professional lain terutamanya kepantasan, cepat bertindak,  kuat mental dan fizikal dan / atau berusaha lebih keras."

Masalahnya ialah ramai pemain atau atlet  tahu akan kemampuan mereka, dan apa yang mereka tidak mahir atau mampu.


Sebagai contoh dalam bola sepak, kebanyakan pemain itu sendiri tahu samada beliau  cukup baik untuk bermain dalam pasukan yang akan diwakili.

Sungguh pun mereka menarik perhatian perekrut pasukan, tetapi peminat tidak.

Kebanyakan atlet atau pemain bermain kerana mereka menikmatinya, memerlukan disiplin, ingin menjadi anggota pasukan, telah mengimpikannya sejak mereka kecil lagi, berusaha untuk membahagiakan ibu bapa mereka, memerlukan permainan atau sukan untuk permohonan ke pusat pengajian tinggi atau beberapa kombinasi daripadanya.

Terdapat beberapa tahap lain, (bukan golongan elit), yang merangkumi sekitar 99 peratus mereka yang bermain sukan ketika bersekolah dan / atau remaja.

Sebilangan mereka ini sangat berbakat dan berkemahiran. Mereka dapat menewaskan sesiapa sahaja dengan berjalan kaki. Mereka dapat menurunkan berat badan dua kali ganda.

Yang lain memiliki kemahiran atletik yang kecil, tetapi menebusnya dengan berlatih, dengan kuat dan cepat, dan dengan usaha di lapangan.

Dan tidak kira seberapa kecil seseorang itu mencuba, tidak kira berapa banyak seseorang itu  mahu bermain, tidak ada jaminan bahawa dia akan bermain.

Menyertai permainan sukan pada awal persekolahan , misalnya, tidak berbeza dengan pengalaman pendidikan lain.

Kita belajar tentang menang dan kalah.

Kita belajar mengenai panggilan buruk dan masa rehat yang tidak baik.

Dan ramai pemain sebenarnya  tidak cukup baik untuk bermain, sekurang-kurangnya secara rutin.

Bermain sukan berpasukan, seperti bola sepak, dengan bimbingan yang betul dapat membantu pelajar mempelajari pelajaran yang sukar dalam hidup, termasuk kenyataan oleh Mick Jagger bahawa "anda tidak selalu dapat memperoleh apa yang anda mahukan."

Sebilangan pemain tidak cukup baik untuk bermain di peringkat kompetitif. Ini bukan penilaian moral.

Selain itu, jurulatih harus berusaha memastikan setiap orang mempunyai masa bermain.

Tetapi itu tidak bermakna beliau perlu mengorbankan pemain lain yang lebih berbakat, berusaha lebih keras atau meluangkan lebih banyak masa untuk berlatih.

Dalam erti kata , sukan adalah metafora sebenar bagi kehidupan. Tidak ada yang dijamin "bermain" dalam kesebelasan utama. Sebahagian besarnya, kerja keras, usaha, perancangan dan keinginan dihargai. Manfaatnya sangat indah. Tetapi bagus untuk bersedia  apabila sesuatu tidak berjalan lancar.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Analisis 16 Januari 2021
Tags: bola, hakikat, profesionalisme, writings
Subscribe

Posts from This Journal “profesionalisme” Tag

 • Ahli Profesional Mana Yang Anda Harus Jumpa?

  Mencari ahli profesional kesihatan mental adalah langkah penting dalam meningkatkan kesihatan mental anda, dan akhirnya meningkatkan gaya kehidupan…

 • Tidak profesional punca murung

  KPI punca guru terbeban, Kerja banyak, bebanan peribadi penyebab guru murung adalah tajuk terkini bagi permasalahan guru. Sudah bertahun-tahun…

 • Profesionalisme yang sepatutnya

  Berita yang menarik perhatian ramai baru-baru ini adalah mengenai jurulatih bolasepak Malaysia, Nelo Vingada yang meletak jawatan selepas hanya…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments