kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

6 Isu Alam Sekitar Utama

Sejak sekitar tahun 1970-an, kita telah mencapai kemajuan besar di bidang alam persekitaran.

Undang-undang persekutuan dan negeri telah menyebabkan pencemaran udara dan air berkurangan.

Undang-undang Spesies Terancam telah agak berjaya melindungi keanekaragaman hayati yang paling terancam.

Walau bagaimanapun, masih banyak kerja yang perlu dilakukan, dan isu-isu alam sekitar utama yang sedang kita hadapi sekarang adalah seperti dibawah.

Perubahan iklim

Walaupun perubahan iklim mempunyai kesan yang berbeza-beza berdasarkan lokasi, setiap orang merasakannya satu atau lain cara.

Sebilangan besar ekosistem mungkin dapat menyesuaikan diri dengan perubahan iklim sampai titik tertentu, tetapi tekanan lain (seperti masalah lain yang disebutkan di sini) membatasi kemampuan penyesuaian ini, terutama di tempat-tempat yang telah kehilangan sejumlah bilangan spesies.

Antara isu yang  sensitif adalah puncak gunung, lubang padang rumput, Kutub Utara, dan terumbu karang.

Saya berpendapat bahawa perubahan iklim adalah masalah nombor satu sekarang, kerana kita semua merasakan kejadian cuaca ekstrem yang lebih kerap berlaku, perubahan iklim monson  yang tidak menentu, pencairan ais, dan naiknya paras air laut.

Perubahan ini akan terus bertambah kuat, secara negatif mempengaruhi ekosistem yang kita andalkan oleh biodiversiti yang lain.

Penggunaan tanah

Ruang semula jadi menyediakan habitat untuk hidupan liar, ruang untuk hutan menghasilkan oksigen, dan tanah basah dan lembap untuk membersihkan air tawar kita.

Ini memungkinkan kita untuk memanjat, mendaki, berburu, memancing, dan berkhemah. Ruang semula jadi juga menjadi sumber yang terhad.

Kita didapati terus menggunakan tanah dengan tidak efisien, mengubah ruang semula jadi menjadi ladang tnaman, ladang gas asli, ladang angin, jalan raya, dan subdivisi.

Perancangan penggunaan tanah yang tidak sesuai atau tidak cekap mengakibatkan penambahan pinggiran bandar yang menyokong perumahan berkepadatan rendah.

Perubahan dalam penggunaan tanah ini memecah lanskap, menghancurkan hidupan liar, menempatkan harta benda yang berharga itu ke daerah yang rawan kebakaran hutan, dan meningkatkan anggaran karbon atmosfera.

Pengekstrakan dan Pengangkutan Tenaga

Teknologi baru, harga tenaga yang lebih tinggi, dan persekitaran peraturan yang mengizinkan telah memungkinkan dalam beberapa tahun terakhir untuk pengembangan tenaga yang ketara secara global.

Perkembangan penggerudian mendatar dan pemecahan hidraulik telah membuat lonjakan pengekstrakan gas asli di daerah timur laut, terutama di deposit serpihan Marcellus dan Utica.

Kepakaran baru ini dalam pengeboran atau penggerudian serpih juga diterapkan pada cadangan minyak serpih, misalnya dalam pembentukan Bakken di North Dakota.

Begitu juga, pasir tar di Kanada telah dieksploitasi pada kadar yang dipercepat pada dekad yang lalu.

Semua bahan bakar fosil ini harus diangkut ke kilang dan pasaran melalui saluran paip dan melalui jalan dan rel.

Pengekstrakan dan pengangkutan bahan bakar fosil menyiratkan risiko persekitaran seperti pencemaran air bawah tanah, tumpahan, dan pelepasan gas rumah kaca.

Bantalan bor, saluran paip, dan ranjau memecah lanskap (lihat Penggunaan Tanah di atas), membunuh habitat hidupan liar.

Tenaga yang boleh diperbaharui seperti angin dan suria juga berkembang pesat dan mereka mempunyai masalah persekitaran sendiri, terutama ketika meletakkan struktur ini di lanskap.

Penempatan yang tidak betul boleh menyebabkan kejadian kematian yang signifikan untuk kelawar dan burung, misalnya.

Pencemaran Kimia

Sebilangan besar bahan kimia sintetik memasuki udara, tanah dan saluran air kita.

Penyumbang utama adalah produk sampingan pertanian, operasi industri, dan bahan kimia isi rumah.

Kita mungkin tahu sedikit tentang kesan ribuan bahan kimia ini, apalagi mengenai interaksi mereka.

Yang menjadi perhatian utama adalah gangguan endokrin.

Bahan kimia ini terdapat dalam pelbagai sumber, termasuk racun perosak, kerosakan plastik, bahan penebat api.

Pengganggu endokrin berinteraksi dengan sistem endokrin yang mengatur hormon pada haiwan, termasuk manusia, menyebabkan pelbagai kesan pembiakan dan perkembangan.

Spesies Invasif (Ancaman)

Spesies tumbuhan atau haiwan yang diperkenalkan ke daerah baru disebut bukan asli, atau eksotik, dan ketika mereka menjajah kawasan baru dengan cepat, mereka dianggap invasif.

Kelaziman spesies invasif berkorelasi dengan aktiviti perdagangan global : lebih banyak lagi, kita mengangkut kargo melintasi lautan, dan kita sendiri melakukan perjalanan ke luar negera, semakin banyak kita membawa spesis penumpang yang tidak diinginkan.

Melalui banyak tumbuhan dan haiwan yang kita bawa, banyak yang menjadi invasif.

Ada yang dapat mengubah hutan kita (misalnya, kumbang bertanduk panjang Asia), atau memusnahkan pokok-pokok bandar yang telah menyejukkan bandar-bandar kita dalam musim panas (seperti penggerek abu zamrud).

Kutu air berduri, kerang zebra, milfoil air Eurasia, dan ikan mas Asia mengganggu ekosistem air tawar kita, dan lalang yang tidak terhitung jumlahnya menelan belanja pertanian yang berbilion dolar.

Keadilan Alam Sekitar

Walaupun masalah ini bukan masalah alam sekitar, keadilan alam sekitar menentukan siapa yang paling terkesan dengan masalah ini.

Keadilan alam sekitar berkaitan dengan menyediakan semua orang, tanpa mengira bangsa, asal usul, atau pendapatan, kemampuan untuk menikmati persekitaran yang sihat.

Kita mempunyai sejarah panjang dalam pengagihan beban yang tidak sama dengan keadaan persekitaran yang merosot.

Kerana banyak sebab, beberapa kumpulan lebih cenderung daripada yang lain berada berdekatan dengan kemudahan pelupusan sampah, menghirup udara tercemar, atau tinggal di tanah yang tercemar.

Di samping itu, denda yang dikenakan untuk pelanggaran undang-undang alam sekitar cenderung jauh lebih ringan dan tidak terkesan  berbanding pihak yang terbabit terutama dari kumpulan minoriti.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 12 Januari 2021
Tags: alam sekitar, writings
Subscribe

Posts from This Journal “alam sekitar” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments