kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ahli politik sebenarnya tidak peduli apa pengundi mahu?

Adakah pernyataan itu terdengar terlalu sinis? Malangnya, bukti menyokongnya.

Kita ingin berfikir bahawa ahli politik mengambil berat tentang apa yang dikehendaki oleh pengundi (konstituen) mereka.

Sekiranya pengundi di daerah perundangan mempunyai pandangan tertentu mengenai, katakanlah, kesahihan isu pengguguran, kita menganggap bahawa keputusan perwakilan mereka akan dibentuk, atau setidaknya dipengaruhi, oleh pandangan tersebut.


Sejauh ini, demokrasi bergantung pada anggapan ini: Kepercayaan pengundi harus tercermin, walau tidak sempurna, pada perwakilan pemimpin yang mereka pilih.

Tetapi ada sebab untuk mempersoalkan andaian ini. Adalah mudah untuk memikirkan isu-isu, perubahan iklim dan ketua pengawal senjata di antara mereka, di mana konsensus pendapat umum telah menimbulkan sedikit tindakan perundangan.

Sejauh mana wakil perundangan benar-benar mengambil berat tentang pandangan pengundi mereka?

Apa yang kita dapati pasti membimbangkan semua orang atau penduduk Malaysia samada melalui media massa, bacaan, kajian mau pun penyelidikan.

Sebilangan besar penggubal undang-undang tidak berminat untuk mengetahui pandangan pengundi atau pemilih mereka.

Mungkin lebih membimbangkan adalah, ketika para wakil perundangan yang melihat data disurvei sesudahnya, mereka tidak lebih memahami apa yang diinginkan oleh konstituennya daripada para perundangan yang belum melihat data tersebut.

Bagi kebanyakan ahli politik, pandangan pengundi kelihatan hampir tidak relevan.

Terdapat dapatan kajian tinjauan dalam talian yang di jalankan mengenai sikap politik yang sahih untuk memungkinkan data tersebut menjadi informatif mengenai kepercayaan politik tertentu dari konstituen dalam ribuan daerah perundangan negara.

Andainya Pusat Banci Malaysia melalui e-Banci dapat menggabung tenaga untuk membuat laman web yang menarik dan mudah dilihat secara visual untuk menunjukkan pilihan konstituen kepada perundangan, tentunya kita dapat melihat paparan yang menarik bagi memberikan maklumat mengenai sikap konstituen mereka, sikap semua penduduk Malaysia terhadap ahli politik.

Kita mungkin dapat mengasingkan kesan maklumat pengundian khusus daerah. sekiranya beberapa penggubal undang-undang didapati malas, maupun gagal menggunakan laman web untuk alasan itu, kita boleh yakin bahawa kemalasan mereka tidak melencongkan penemuan kita mengenai maklumat pengundian khusus daerah, kerana kedua-dua kumpulan cenderung mempunyai bahagian yang hampir sama.

Tidak ada siapa yang mahu atau mengharapkan ahli politik untuk berbaris dengan pengundi mereka.

Ahli politik tidak seharusnya menggantikan pandangan mereka secara mekanikal dengan pandangan konstituen mereka.

Tetapi perspektif konstituen harus membawa pemberatan yang besar. Dapatan yang biasa kita lihat menunjukkan bahawa bagi kebanyakan ahli politik, pandangan pengundi hampir tidak sama sekali diambil kira.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 18 Januari 2021
Tags: pemilih, pengundi, politik, writings
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments