kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siapakah yang mengalami Sindrom Peter Pan

Dongeng Peter Pan, protagonis eponim menempati tempat mitos bernama Never-Never Land, di mana kanak-kanak tidak pernah berkembang dewasa.

Walaupun mereka yang bersindrom Peter Pan boleh dan tetap menjadi dewasa, mereka dengan tegas bertahan untuk memikul tanggungjawab dewasa dan menerapkan norma sosial yang berkaitan dengan bertambahnya usia.

GAMBAR: Disney Movies.

Sindrom Peter Pan, yang kadang-kadang disebut sebagai kegagalan untuk mendewasakan diri atau menjadi matang, bukanlah diagnosis klinikal.

Memang gejala ini berlaku dikalangan kita, dari wanita berusia 40 tahun yang memilih untuk tidak bekerja dan sebaliknya tinggal bersama ibunya, hingga lelaki berusia 30 tahun katas yang tetap terus mempunyai anak tetapi memberikan sedikit sokongan.

Terapi dapat membantu mereka yang merasa tidak selesa ketika membesar memahami punca kesukaran mereka.

Dengan kesabaran dan usaha kerja keras, mereka dapat beralih ke alam dewasa yang bahagia dan menjalin hubungan yang berkekalan.

Ahli psikologi Dan Kiley mencipta istilah sindrom Peter Pan dalam bukunya  Peter Pan Syndrome: Lelaki yang Tidak Pernah Membesar. (1983).

Kiley bekerja dengan remaja lelaki yang bermasalah. Dia mendapati bahawa ramai remaja yang membesar menjadi lelaki dewasa yang berjuang untuk tidak menerima tanggungjawab orang dewasa.

Beberapa ciri sindrom Peter Pan mungkin termasuk:

• Pengangguran atau pengangguran kronik. Orang yang berkemampuan sebaliknya mungkin enggan mencari pekerjaan. Mereka mungkin selalu tidak diterima bekerja kerana masalah ketidakhadiran atau berkelakuan tidak baik.

• Tidak melakukan pengagihan tugasan kerja  yang adil di rumah. Seseorang mungkin berkahwin dan mempunyai anak, tetapi menghabiskan sebahagian besar hari mereka bermain permainan video semasa pasangannya bekerja, mengurus rumah tangga, dan menjaga anak-anak.

• Mengandalkan orang lain untuk menjaga tanggungjawab kewangan. Seseorang yang menghidap sindrom Peter Pan mungkin bergantung pada orang lain untuk mengurus masalah kewangan (tanpa menyumbang sesuatu yang bernilai sebagai balasan seperti membayar atau membiayai penjagaan anak).

• Gagal bertanggungjawab. Seseorang mungkin tinggal di rumah bersama ibu bapa mereka walaupun ada peluang untuk mendapatkan wang, pekerjaan, atau berpindah untuk hidup sendiri.

Kiley mendakwa keengganan untuk bersikap dewasa adalah kelemahan dan kekurangan dari pihak lelaki.

Beliau juga percaya wanita yang mengongkong ("mengibu") pasangan lelaki mereka (juga dikenali sebagai Dilema Wendy) dapat memungkinkan lelaki-lelaki ini untuk terus menghindari tanggungjawab orang dewasa.

Walaupun lelaki dan wanita boleh menolak untuk membesar dewasa, kebanyakan kisah sastera mengenai sindrom Peter Pan terus memberi tumpuan kepada lelaki.


Sindrom Peter Pan bukanlah diagnosis yang diakui secara klinikal, dan ia adalah sindrom yang baru dikenal pasti.

Atas sebab-sebab ini, tidak banyak kajian yang meneroka fenomena tersebut.

Beberapa faktor yang mungkin berperanan dalam sindrom Peter Pan termasuk:


• Peranan gender: Wanita sering disosialisasikan untuk memikul tanggungjawab rumah tangga, melakukan kerja emosi, dan menjaga anak-anak. Ini mungkin memudahkan pasangan lelaki mereka untuk meninggalkan tugas ini dan mengelakkan menjadi dewasa dan matang.

• Keresahan atau Kebimbangan: Meningkat dewasa adalah mencabar. Adalah biasa untuk merasa cemas tentang kemampuan seseorang untuk mendapatkan pekerjaan, mencari nafkah, atau mencapai ukuran kejayaan yang lain. Apabila terdapat peluang  yang sesuai untuk melepaskan tanggungjawab ini tersedia - seperti pasangan yang bertanggungjawab atau ibu bapa yang cenderung untuk melakukan tugas harian - beberapa orang mungkin menolak untuk bertindak dewasa.

• Kesepian: Ahli psikologi Humbelina Robles Ortega berpendapat mereka yang bersindrom Peter Pan mungkin takut akan kesunyian. Oleh itu, mereka terus mencari orang lain  untuk menjaga mereka - biasanya pasangan romantis.

• Takut akan komitmen: Orang bersindrom Peter Pan sering mempunyai corak hubungan yang tidak stabil. Mereka mungkin menjalin hubungan dengan rakan kongsi yang bersikap keanak-anakan , yang mereka anggap tidak mempunyai rancangan untuk masa depan dan memerlukan pelaburan yang lebih sedikit.

• Helikopter Keibubapaan: Ortega mengatakan ibu bapa yang terlalu melindungi menjadikan anak mereka terlalu bergantung. Kanak-kanak ini mungkin gagal mengembangkan kemahiran asas yang diperlukan untuk dewasa, yang menyebabkan mereka mengembangkan sindrom Peter Pan.

• Diagnosis kesihatan mental: Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dengan sindrom Peter Pan mungkin mengalami gangguan keperibadian. Sebagai contoh, kajian pada tahun 1982 berpendapat sindrom Peter Pan sering menjadi sebahagian daripada sistem keluarga yang kompleks di mana pasangan lelaki mempunyai keperibadian narsisis dan pasangan wanita mengalami kemurungan.

Menyukai bermain boneka atau buku komik atau bersikap keanak-anakan- tidak menyebabkan sindrom Peter Pan. Sebaliknya, sindrom ini adalah mengenai penolakan untuk memikul tanggungjawab dan membentuk hubungan timbal balik.

Makna kedewasaan dan kematangan berbeza secara signifikan antara budaya.

Dalam beberapa budaya, ada yang tinggal bersama keluarga mereka seumur hidup dan menunjukkan kedewasaan mereka dengan berkahwin atau mempunyai anak.


Pada yang lain, ciri dewasa adalah kemampuan untuk hidup berdikari dan jauh dari ibu bapa seseorang.

Namun budaya lain akan menganggap hidup secara berasingan dari ibu bapa seseorang sebagai tanda meninggalkan tugas seseorang terhadap keluarga mereka.

Dengan kata lain, ciri khas sindrom ini tidak semestinya ada gejala tunggal, melainkan kegagalan untuk menerapkan norma-norma dewasa yang biasa.


Sebilangan anak muda yang nampaknya mengalami sindrom Peter Pan mungkin memerlukan masa lebih lama untuk membesar kerana kekuatan di luar kawalan mereka.

Yang mengatakan, ketidakupayaan untuk meninggalkan rumah atau mencari pasangan tidak selalu menjadi bukti bahawa seseorang mempunyai sindrom Peter Pan.

Seseorang yang mempunyai masalah pergerakan yang serius mungkin memerlukan pertolongan dari pengasuh untuk melakukan tugas harian. Tahap pertolongan yang sama bagi seseorang yang tidak cacat adalah tidak sesuai.

Faktor sosiologi dan ekonomi yang kompleks juga boleh melambatkan proses ketika seseorang mencapai tonggak tertentu.

Anak muda biasa menjadi bebas dari segi kewangan pada usia yang lebih tua daripada generasi sebelumnya.


Sebahagian hal ini adalah disebabkan oleh perubahan pasaran kerja, kenaikan biaya pendidikan, kenaikan harga sewa, dan banyak faktor lain.

Pergantungan kewangan seterusnya boleh mempengaruhi pencapaian lain seperti mencari pasangan.

Sebilangan orang muda yang nampaknya mengalami sindrom Peter Pan mungkin memerlukan masa lebih lama untuk membesar kerana kekuatan di luar kawalan mereka.

Status kewangan sahaja tidak menentukan kematangan seseorang.

Sebaliknya, kedewasaan atau kematangan ditunjukkan melalui kesediaan seseorang untuk berusaha mencapai tonggak dan bertanggung jawab atas tindakannya.

Dalam banyak kes, kegagalan seseorang untuk membesar matang membahayakan orang di sekeliling mereka.

Pasangan individu tersebut mungkin merasa terharu, kesal dan letih dengan memikul semua tanggungjawab rumah tangga.

Ibu bapa individu  tersebut boleh mengambil wang dari simpanan persaraan mereka untuk terus memberikan sokongan material.

Individu dengan sindrom Peter Pan mungkin tidak melihat gejala mereka sebagai masalah.

Sebilangan besar hanya meminta pertolongan apabila mereka kehilangan sumber sokongan atau ketika gejala mereka membahayakan hubungan mereka.

Mereka yang menyayangi dan menyokong sindrom Peter Pan harus tahu bahawa batasan yang jelas dapat mendorong orang yang mereka sayangi untuk terus meminta pertolongan.

Terapi keluarga atau kaunseling pasangan dapat membantu seisi keluarga memahami dinamik mereka sekarang.

Dalam terapi, mereka dapat menangani sumbangan mereka sendiri dan berusaha untuk menjalin hubungan yang lebih sihat dan seimbang.

Dalam kaunseling individu, ahli terapi dapat membantu seseorang memahami keengganan mereka untuk tumbuh dewasa, menangani faktor-faktor yang mendasari seperti trauma, dan membuat rancangan untuk beralih menjadi dewasa.

Mendapat pekerjaan, menjalin hubungan, dan berdikari boleh terasa seperti tugas yang besar.

Ahli terapi yang baik  dapat menguraikan tugas-tugas ini menjadi langkah-langkah yang dapat dikendalikan, membantu seseorang memperbaiki kehidupannya dengan stabil.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Analisis 20 Januari 2021
Tags: anak-anak, kanak-kanak, matang, peter pan, usia, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments