kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tidak ke sekolah kesannya lebih teruk?

Kanak-kanak lebih cenderung terkesan jika tidak kembali ke sekolah daripada jika mereka terkena koronavirus, kata Prof Chris Whitty , ketua penasihat perubatan UK.

Beliau turut berkata "kemungkinan anak-anak mati akibat Covid-19 sangat kecil" - tetapi pelajaran yang hilang "merosakkan anak dalam jangka masa panjang".

Prof Whitty juga mengatakan Covid-19 akan menjadi cabaran sekurang-kurangnya sembilan bulan lagi.

Malaysia sendiri masih lagi ber’madah’ dengan isu mendapatkan dan mengadakan vaksin pada tahun 2020 tetapi ada "peluang yang munasabah" suntikan vaksin hanya akan diperolehi dalam tahun 2021-22.

Kerajaan Malaysia juga sudah dan sedang berusaha mengembalikan beberapa kumpulan peringkat murid dan pelajar kembali ke kelas sepenuh masa namun masih lagi tidak menunjukkan hasil yang diharapkan.

"Terdapat juga bukti yang sangat jelas dari UK dan seluruh dunia bahawa kanak-kanak jarang mendapat penyakit yang teruk dan akhirnya terpaksa dimasukkan ke hospital jika mereka mendapat simptom Covid," tambahnya.

Jelas, dengan kenyataan "tidak ada pilihan bebas risiko" dan penting bagi ibu bapa dan guru untuk memahami risiko dan faedah ketika sekolah dibuka semula.

Persekolahan boleh dibuka dengan keyakinan yang lebih besar jika pihak Kementerian/Jabatan Pendidikan memberikan "lebih banyak kejelasan" untuk ibu bapa dan guru, memperbaiki program penelusuran kenalan koronavirus, dan menawarkan ujian yang lebih meluas - seperti pada mereka tanpa gejala.

Prof Whitty menggunakan temu bualnya untuk menyoroti bukti "luar biasa" bahawa jika tidak bersekolah, kanak-kanak cenderung mengalami "kesihatan mental dan fizikal dalam jangka masa panjang".

Dia menambah bahawa sebahagian besar kanak-kanak yang mati dengan virus itu mempunyai keadaan kesihatan yang "sangat serius" yang sedia ada.

Kita juga mungkin berperasaan bahawa sebahagian besar daripada wabak yang dikesan pada masa kini kemungkinan disebabkan oleh kakitangan yang menjangkiti kakitangan atau pelajar lain, berbanding wabak yang dianggap melibatkan pelajar menjangkiti pelajar lain.

Gejala mungkin berlaku apabila ibu bapa yang kembali bekerja seiring dengan pembukaan sekolah akan meningkatkan penularan virus dan itu mungkin memerlukan sekatan di kawasan lain.

Sekiranya virus itu merebak di kalangan orang dewasa yang lebih muda, ia juga boleh merebak ke kumpulan usia yang lebih tua dan kepada yang lebih rentan. Kesimpulannya adalah bahawa ada cabaran yang sangat serius untuk sekurang-kurangnya sembilan bulan lagi.

Prof Whitty juga mengatakan "terdapat lebih sedikit penularan dari kanak-kanak ke orang dewasa daripada orang dewasa ke orang dewasa".

Dia juga berpendapat  bahawa membuka semula sekolah akan turut menghubungkan kekeluargaan dengan cara lain - misalnya dengan pertemuan ibu bapa di pintu pagar sekolah, atau bercampur dengan orang lain apabila pulang dari kerja.

Seperti di tempat kerja yang lain,jangkitan akan berlaku sekiranya terdapat kakitangan yang berkumpul dan menyebarkannya satu sama lain.

Walaupun kita mengambil langkah tindakan terbaik, anda tidak dapat menurunkan risiko penularan itu dan kita benar-benar jelas mengenai hal itu dan kita tentu tidak mahu berpura-pura sebaliknya.

Risikonya dapat diminimalkan dengan menerapkan langkah-langkah kebersihan dan pembersihan, tetapi memperingatkan bahawa seperti di tempat kerja mana pun, "kita tidak dapat mengatakan risiko akan diturunkan menjadi nol"

"Kepentingan kritikal" jarak sosial dan kebersihan mesti tetap diberi keutamaan.

Pihak berwajib juga perlu mengadakan "Rencana B" jika terdapat lonjakan jangkitan, dengan mencari ruang tambahan, serta menggerakkan staf bekalan, untuk membolehkan kelas terus berjalan dengan selamat sekiranya jangkitan meningkat.

"Dalam suasana sekolah, anak-anak dan orang muda akan tetap berada dalam kelompok mereka yang konsisten - dan itu bermakna jika ada wabak, hal itu dapat diatasi dengan cepat."

Azizi Ahmad adalah pembaca yang ingin memberi pandangan
Tags: sekolah
Subscribe

Posts from This Journal “sekolah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments