kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Memahami diri di sebalik cerita di media sosial

Sebelum ini kerap juga kita dihidangkan dengan aktiviti ‘menganjing (trolling) dan juga pembuli dalam talian.


Kita juga dikongsikan dengan kenaikan mendadak pada catatan perkongsian Facebook di lewat malam, atau komen antagonis yang tidak spesifik dan juga tanpa sebab.


Sebilangan besar daripada kita juga secara tidak disangka-sangka berkawan atau disekat (unfriend) - atau kita sendiri yang menyekat seseorang, kerana rentetan kemas kini status yang menyedihkan dan cubaan mencari perhatian.


Ini adalah sebahagian daripada kehidupan maya moden, sehinggakan kita cukup peka dengannya.


Tetapi mungkin kita harus mula memberi perhatian yang lebih baik.


Paparan di dinding atau tembok Facebook boleh menjadi jendela kesihatan mental anda, menurut penyelidikan.


Sebenarnya, catatan perkongsian dalam talian seringkali menjadi petunjuk pertama bagi masalah kesihatan mental yang muncul, seperti kemurungan, kegelisahan atau demensia (dementia).


Sebabnya: Aktiviti dalam talian menunjukkan bagaimana orang mengekspresikan diri secara semula jadi, dengan lebih sedikit tapisan, isyarat sosial dan penghambatan.


Malah apa yang dipilih orang untuk disembunyikan dalam talian memberi gambaran bagaimana otak mereka berfungsi, kata para pakar.


Mungkin mudah untuk menyembunyikan ingatan yang merosot, kegelisahan, atau kecenderungan bunuh diri yang semakin merosot selama bertahun-tahun apabila anda melihat seseorang secara peribadi sekali-sekala.Tetapi jika anda memperhatikan corak dan pilihan orang yang anda kenali secara dalam talian - terutamanya perubahan tingkah laku - anda mungkin diberi tahu bahawa ada sesuatu yang berlaku sebelum mereka membiarkannya secara langsung, menurut beberapa ahli terapi Boulder’s Collegiate Coaching Services.


Itulah sebabnya salah satu soalan pertama yang ditanyakan oleh ahli terapi Tracy Markle kepada pelanggannya adalah mengenai penggunaan dalam talian mereka.


Dia bertanya pelanggan beliau mengenai laman web kegemaran mereka, berapa banyak masa yang mereka habiskan dalam talian dan bagaimana mereka berinteraksi dengan orang lain semuanya memberi petunjuk kepadanya mengenai potensi masalah kesihatan mental.


Kita kini mengalami perubahan dramatik dalam apa yang disampaikan kepada kita oleh kelompok usia dewasa muda, dan mendapati teknologi maklumat mempunyai banyak kaitan dengan masalah kesihatan mental, kegagalan persekolahan dan masalah kekal kepada pekerjaan mereka. Ini adalah salah satu faktor kesihatan mental utama hari ini.


Satu kajian yang diterbitkan dalam "Psychiatry Research" pada musim bunga lalu mendapati bahawa maklumat yang disampaikan pada profil Facebook seseorang adalah peramal kesihatan mental yang tepat.


Mereka yang bermasalah dengan anhedonia sosial (kekurangan keseronokan dari interaksi sosial) mempunyai kurang rakan dan kurang berkongsi gambar.


Dan mereka yang menyembunyikan lebih banyak profil mereka dari penyelidik mempunyai tahap paranoia yang lebih tinggi, dan lebih cenderung mempunyai kepercayaan aneh.


Sekiranya seseorang itu mengalami gangguan bipolar, Markle mengatakan bahawa anda sering dapat melihat episod maniak atau kemurungan dipaparkan di Facebook.


Anda mungkin melihat peningkatan catatan mengenai agama atau sudut pandang ekstrem yang di luar kebiasaan bagi mereka.


Seseorang dalam episod maniak mungkin mengalami peningkatan, jumlah yang berlebihan, pandangan yang melampau, dan banyak catatan yang tidak masuk akal.


Sebelum era Internet, ahli terapi melihat episod maniak dengan jumlah masa yang dihabiskan pelanggan untuk bangun dan menulis jurnal.


Pemikiran mereka yang maniak begitu tidak teratur dan tertekan, mereka harus meluahkan sesuatu ke suatu tempat dan biasanya di blog dan Facebook.


Kebiasaannya ahli terapi akan melihat aktiviti dalam talian pelanggan untuk memantau mereka.


Sebagai contoh, anda mungkin dapat melihat kerisauan sosial dalam talian, jika anda melihat bagaimana seseorang berhubungan dengan orang lain.


Adakah mereka asyik mencari perhatian positif atau negatif? Adakah komen mereka boleh diterima secara sosial?


Kadang-kadang mereka mungkin menunjukkan bahawa mereka melakukan dengan baik dan berhubung, dan juga melihat bahawa mereka tidak berhubungan dengan baik atau memahami alat yang mereka pelajari di Facebook


Pembuli siber dan ‘pengajing’ (troll) dengan pelaku pembuli di "dunia nyata" mempunyai persamaan; yang menginginkan cara untuk mendapatkan kuasa dan kawalan terhadap orang lain, terutama mereka yang rentan.


Namun, jika anda duduk bersama dengan pengganggu siber, anda sering menemui "trauma yang tidak dapat diselesaikan yang belum pernah mereka bicarakan."


Penyalahgunaan kuasa adalah cara untuk bertindak dan mendapatkan kuasa dan kawalan.


Dari mana pencerobohan itu hadir juga boleh menjadi depresi dalaman.


Sekiranya anda terbaca dan memahami keluhan rakan anda seperti bercakap mengenai bunuh diri, merasa putus asa atau menunjukkan perubahan mood yang melampau sila maklumkan kepada rakan lain untuk bantuan.


Saya pernah melalui pengalaman ini; salah seorang arwah rakan saya berkongsi gambar beliau di katil hospital. Beliau juga berkongsi gambar dengan meletakkan pistol mainan di kepala sambil mencatat ‘aduh, bila lagi …”. Saya memaklumkan perkara ini kepada rakan kolej saya yang lain agar cuba berhubung dan menziarahi beliau. Dan tidak lama selepas itu, beliau pulang kerahmatullah.


Salah seorang bekas rakan kolej, seorang Doktor, yang lama tidak berjumpa berkongsi profil Facebook beliau. Beliau kemudiannya, menukar gambar profil beliau iaitu ‘gambar batu nisan’. Tidak lama kemudian beliau juga pulang kerahmatullah.


Ini hanya dua dari segelintir kisah serupa.


Sudah tentu, bukanlah setiap komen dalam talian menjadi alasan untuk bimbang, tetapi kita harus memperhatikan beberapa isyarat:


Lebih banyak masa yang dihabiskan dalam talian mungkin bermaksud seseorang mengasingkan diri dari dunia nyata, yang mungkin merupakan tanda kemurungan atau kegelisahan.


Menganjing (troll) dan meninggalkan komen yang sangat agresif sering menunjukkan kurangnya penghambatan, yang dapat dikaitkan dengan penyakit mental.


Aktiviti larut malam mungkin berkaitan dengan penyalahgunaan bahan.


Meng’unfriend’ kawan atau menyekat secara tiba-tiba boleh bermaksud seseorang menyembunyikan sesuatu atau menyalahgunakan bahan.


Interaksi sosial yang negatif dari orang lain, seperti menjadi mangsa buli siber, juga boleh menyebabkan peningkatan pemikiran bunuh diri, kemurungan atau perjuangan sosial.


Ketagihan ke Internet, yang dicirikan oleh kurangnya pengalaman tatap muka dan masalah dengan pekerjaan atau sekolah, juga terkait dengan peningkatan kemurungan dan kegelisahan.


Semakin banyak masa yang anda habiskan dalam talian, semakin banyak perasaan itu meningkat. Sebanyak 18 peratus populasi dewasa muda di seluruh dunia mempunyai Gangguan Ketagihan Internet.


Dengan berapa banyak masa yang kita habiskan dalam talian, mudah untuk menjadi sensitif kepada banyak notis amaran.


Sangat mudah untuk menerima serangan secara rawak atau melihat catatan yang tidak normal dan hanya berfikir, “Wah, itu menjengkelkan. Saya akan menghapus komen itu atau menyekatnya.


Sebagai gantinya, elok jika kita membantu dengan berhubung melalui telefon atau lebih baik lagi, secara langsung.


Jika anda menghubungi rakan anda dan berkata," Hei, apa itu? Itu cukup agresif atau tidak terlalu bagus, kemungkinan mereka akan mendekati anda dengan cara yang jauh lebih sederhana dan munasabah daripada bagaimana mereka akan memberi respons kepada anda sekiranya anda memberi respons kepada mereka dalam talian.


Dan anda mungkin juga membuka perbualan yang mereka perlukan untuk mendapatkan bantuan pertolongan.


Ini mungkin tanda mereka mungkin berusaha untuk meminta pertolongan melalui satu atau lain cara.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 28 Januari 2021


Tags: media sosial, mental, writings
Subscribe

Posts from This Journal “mental” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments