kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kenapa mudah sangat iktiraf kita adalah pakar

Setiap orang berusaha meletakkan diri mereka sebagai ‘pakar’ dalam bidangnya.


Ramai juga yang bersedia mengaku, menempatkan diri, dan mahu mereka di panggil sebagai seorang ‘pakar’ terutama yang sudah pun diberi gelaran Profesor, Doktor., bakal Doktor, dan sebagainya.


Saya melihat posting pemasaran oleh pelatih media sosial untuk kursus Facebook yang ditawarkannya dan mengatakan "kerana media sosial adalah bidang baru dan tidak ada yang tahu banyak tentangnya, cepat dan mudah untuk memanggil diri anda sebagai pakar bidang. "


Nampaknya hari ini banyak yang berpendapat bahawa selagi anda tahu sedikit lebih banyak daripada orang lain, anda boleh memanggil diri anda seorang pakar.


Dan istilah  'pakar' dilemparkan secara tidak sengaja ke dalam bidang pemasaran dan pengiklanan; menenggelamkan makna dan integriti sebenar perkataan.


Sama seperti menggunakan kata-kata 'penyelidikan' dan 'sains' untuk menyokong tuntutan palsu.


Oleh kerana begitu ramai yang meletakkan diri mereka sebagai pakar, perkataan itu tidak lagi memberikan nilai kepercayaan dan jaminan kepada calon pelanggan seperti yang pernah ada sebelumnya.


"Mereka yang pakar tahu lebih banyak tentang kekurangan dan kekurangan seterusnya sehingga dia tahu segala-galanya tentang tiada apa yang perlu diketahui." - Mahatma Gandhi


Seorang  ‘pakar’ bermaksud anda telah melihat dan melalui hampir semua perkara yang ditawarkan oleh bidang anda.Kepakaran sejati memerlukan kajian, percubaan dan kesilapan selama bertahun-tahun, dan bekerja di lapangan.


Ini lebih daripada sekadar memberitahu orang bahawa anda adalah pakar. Tetapi nampaknya ramai orang hari ini memalsukannya dengan harapan dapat membawa diri dipanggil sebagai pakar.


Bagi pemilik perniagaan atau sesiapa sahaja, menganggap diri sendiri atau kita adalah hebat sangat berbahaya, terutamanya jika kita mula percaya bahawa kita benar-benar hebat.


Meletakkan diri dalam kedudukan yang berkuasa menurunkan kemampuan kita untuk menjadi pendengar dan pencari perspektif yang baik.


Kita bermula dengan dan dari mendengarkan dan bekerja dengan pelanggan untuk mengeluarkan pendapat kita, kerana apa pun, kita adalah pakar!


Kita akan menutup segala kritikan, mengakui kesilapan, atau apa pun yang mencabar "kepakaran"  diri.


Adam Galinsky, penyelidik di Northwestern University mengkaji hubungan antara kuasa dan kebolehan melihat perspektif orang lain. Dia membahagikan peserta kepada dua kumpulan, setiap kumpulan diminta untuk melakukan sesuatu yang berbeza sebelum percubaan. Satu kumpulan melakukan latihan yang membuat mereka berasa hebat. Kumpulan lain mengambil bahagian dalam aktiviti yang menekankan kekurangan kuasa mereka.


"Jangan sekali-kali menjadi ‘pakar’ sehingga anda berhenti mendapatkan kepakaran. Lihat kehidupan sebagai pengalaman belajar yang berterusan. " - Denis Waitley


Ketika membawa mereka ke dalam eksperimen itu, mereka menyedari bahawa ‘mereka yang berasa hebat menjadi kurang untuk memahami pandangan orang lain’.


Kesimpulan kajian adalah bahawa terdapat hubungan terbalik antara berapa besar kekuatan yang dirasakan orang dan seberapa terbuka mereka untuk melihat perspektif orang lain.


Berasa hebat boleh menjadi bumerang kerana sering memutarbelitkan mesej dan isyarat yang perlu anda perhatikan ketika berusaha memotivasi atau menggerakkan orang lain.


Eloknya kita melihat diri kita sebagai pelajar sepanjang hayat, selalu mencari idea baru, selalu mencuba strategi baru dan selalu terus belajar.


Tidak kira berapa lama kita habiskan dalam bidang kita, selalu ada banyak lagi yang perlu kita pelajari. Dan itulah yang hebat kerana tidak mengaku menjadi pakar


Anda selalu terbuka untuk memperluas pengetahuan anda, berkongsi idea, menggunakan strategi baru dan dalam proses itu benar-benar membantu pelanggan anda mengatasi cabaran mereka.


Azizi Ahmad  Malaysia Dateline Kolumnis 31 Januari 2021

Tags: pakar, phd, profesor, writings
Subscribe

Posts from This Journal “pakar” Tag

 • Berhati-hatilah jika anda bukan pakar

  Hanya kerana seseorang boleh bercakap dengan tegas, atau boleh bercakap dengan cara yang sangat yakin, tidak bermaksud orang itu pintar; tambahan…

 • Pakar Pakau

  Saya sedang membaca beberapa berita sensasi di portal media apabila satu mesej WhatsApp diterima bersama satu lampiran fail disertakan. Mesej…

 • Mengaku pakar jejas keterbukaan

  Bagi memastikan kehebatan dan ‘ego’ terserlah pastinya seseorang itu akan cuba menonjolkan atau mempamerkan kebolehan diri sendiri.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments