kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Seni berbohong dalam kalangan pemimpin

Seperti bentuk penipuan lain, berbohong adalah fakta kehidupan.

Ahli psikologi Bella DePaulo dari University of California di Santa Barbara mendapati dalam kajian mengenai ‘menyesatkan seseorang dan berbohong’ bahawa manusia akan berbohong 1.5 kali

Oleh itu, adalah hakikat kehidupan bahawa dalam kehidupan kita sehari-hari, pemimpin juga berbohong.


Berbohong pun kena ada seni. - Gambar Hiasan/Freepik

Apabila orang yang dikasihi bertanya, "Bagaimana penampilan saya?" Atau "Ini resipi baru; adakah anda menyukainya?"

Kejujuran tidak akan menguntung atau memberi kelebihan kepada  anda, atau orang lain dengan baik.

Tetapi pembohongan yang menghindarkan Armageddon menggambarkan kebenaran yang jarang diakui: Kerapkali pemimpin menipu di mana bukan pemimpin tidak menipu; pemimpin menipu kerana mereka adalah pemimpin.

Mereka berserabut (dan memutarbelit dan menyesatkan) kerana mereka boleh.

Sehingga dan kecuali ada yang salah, serta tidak ada yang membantah kepalsuan yang membawa kepada kejayaan.

Lebih penting lagi, pemimpin berbohong kerana kepemimpinan kadang-kadang perlu menipu.

"Ini jelas dari catatan sejarah," tulis saintis politik University of Chicago John J. Mearsheimer, "bahawa walaupun berbohong sering dikutuk sebagai perilaku memalukan, para pemimpin dari semua jenis berpendapat bahawa itu adalah alat yang berguna."


Sudah tentu, pemimpin perlu memberi contoh kejujuran dan integriti bagi organisasi mereka.

Mereka tidak boleh berbohong dengan alasan mementingkan diri sendiri.


Tetapi sebahagian daripada seni kepemimpinan adalah mengetahui bila pembohongan harus dilakukan, dan dapat membezakan tipu muslihat itu - yang dibuat untuk alasan yang tidak mementingkan diri sendiri - dari jenis yang melayani diri sendiri.

Penipuan berstrategi, tentu saja, tidak memerlukan pembohongan keluar-masuk

Terdapat banyak cara yang lebih halus untuk menghalang maklumat tepat yang mereka ingin sampaikan.


Juga, terdapat "putaran atau putar belit" , pernyataan yang menyusun fakta untuk memberi gambaran sebaik mungkin , dan putaran mega yang disebut oleh ahli falsafah Harry G. Frankfurt sebagai "omong kosong."

Sekurang-kurangnya pembohong tahu kebenarannya, tetapi sifat yang menentukan ciri pemutar belit adalah bahawa pelaku sama sekali tidak memperhatikan kebenaran.


Sejarah kaya dengan pemimpin yang memutuskan bahawa memutar belit, menafikan atau menidakkan atau pembohongan secara terang , (apa sahaja yang diperlukan untuk membuat orang melakukan apa yang harus dilakukan) akan memberi kelebihan kepada kawasan pilihan mereka lebih baik daripada kebenaran.

Mearsheimer dalam bukunya, "
Why Leaders Lie," memberi alasan mengapa kereta perisai atu kereta kebal  dipanggil "tanks": semasa Perang Dunia I, para pemimpin Britain memberitahu orang ramai bahawa mereka sedang mencipta kenderaan sistem penghantaran air untuk pasukan di parit.

Mereka memilih untuk tidak berkata benar atau menipu agar rancangan sebenarnya tidak diketahui.

Sekiranya mereka mengatakan yang sebenarnya tentang senjata baru, sehingga membahayakan tentera mereka sendiri dan kepentingan negara , apakah yang akan berlaku?Pemimpin akan berbohong, untuk mempertahankan apa yang disebut oleh tentera sebagai “kehormatan sosial”

Di bawah teori "perbezaan peranan moraliti" ahli falsafah Fritz Allhoff dari Universiti Michigan Barat berpendapat, sesetengah pekerjaan tertentu membenarkan beberapa  tindakan, bahkan wajib, yang tidak akan ada dalam konteks lain.

Seorang peguam yang baik akan melemahkan saksi yang bermusuhan, walaupun saksi itu ikhlas dan jujur, kerana tugas peguam adalah memenangkan kes klien.

Seorang askar yang baik sanggup membunuh orang, kerana tugasnya adalah membantu memenangkan perang .


Masalahnya, godaan untuk berbohong timbul tanpa merujuk kepada falsafah moral.

Sebenarnya, berbohong santai dan mementingkan diri sendiri,  yang menjadikan kehidupan lebih mudah bagi individu tetapi tidak membantu organisasi, adalah lumrah dalam kebanyakan urusan.

Perbezaan yang paling jelas antara peranan pemimpin dan pengikut, tentu saja, pemimpin bertanggungjawab untuk kelangsungan organisasi.

Namun, kebanyakkannya, nasib seluruh organisasi tidak seiring, dan alasan untuk menipu adalah apa yang disebut oleh Plato sebagai "pembohongan terhormat."

Pembohongan terhormat muncul dari situasi di mana kebenaran, walaupun tidak membawa maut, akan membawa kepada hasil yang lebih buruk daripada kepalsuan yang nyata.

Kadang-kadang, kepentingan yang terlibat dalam penipuan lebih kurang mengenai keperluan organisasi yang mendesak daripada menjaga ketenteraman, semangat dan fokus.

Pemimpin akan berbohong, untuk mempertahankan apa yang disebut oleh tentera sebagai "kehormatan sosial": martabat dan jenama harga diri, organisasi dan ahli pasukan individu.

Memandangkan kepemimpinan kadang-kadang memerlukan hubungan yang tidak biasa dengan kewajiban untuk mengatakan yang sebenarnya, bagaimana anda harus memberitahu ketika keadaan anda memenuhi kriteria untuk kes khas?

Kadang kala, penipuan, percabulan atau memutar belit yang dicadangkan akan lulus semua ujian ini. Kadang kala, anda mungkin mencari alternatif. Sebahagian dari seni kepemimpinan, adalah mengetahui perbezaan antara bila anda boleh menipu dan ketika anda benar-benar harus.

Azizi Ahmad Edisi9 Pendapat 18 April 2021
Tags: bohong, pembohong, pemimpin, seni, writings
Subscribe

Posts from This Journal “bohong” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments