kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sembang petang sebelum Tahun Baru Lembu atau Sapi

Walaupun berpesta dan perjalanan mungkin tidak digalakkan di seluruh dunia sekarang kerana Covid-19, namun menyambut  Tahun Baru Lunar atau Qamari bagi tahun kedua berturut-turut, masih boleh diteruskan (di rumah).

Tahun Baru Lunar 2021 jatuh pada 12 Februari tahun ini sambil kita mengucapkan selamat tinggal kepada Tahun Tikus dan menyambut Tahun Lembu/Sapi.cerita rakan saya berbangsa Cina kepada saya.

Walaupun kita mungkin pernah mendengar kalendar zodiak Cina 12 tahun, yang diwakili oleh 12 haiwan yang berbeza, sebenarnya ia lebih rumit.

Setahun tidak hanya dikategorikan oleh haiwan zodiaknya. Terdapat juga kitaran seksagen yang kompleks - gabungan salah satu daripada 10 batang syurgawi dan salah satu daripada 12 cabang duniawi.

Sebagai contoh, 12 Februari menandakan permulaan tahun xin chou, mengikut kitaran seksagenari. "xin" mewakili batang syurgawi untuk unsur logam unsur, sementara "chou" adalah simbol cabang bumi untuk lembu, menjadikannya Tahun Sapi Logam.

"Tahun xin chou akan memberi penekanan yang kuat pada elemen logam yin," katanya.

"Unsur logam mewakili apa sahaja yang berkilau dari perhiasan hingga jarum suntikan.”

Oleh itu, kita dapat melihat penekanan yang lebih besar pada industri yang berkaitan dengan logam pada tahun 2021.

"Lembu, dalam budaya Cina, adalah tanda zodiak yang rajin. Ia biasanya menandakan pergerakan, semoga, dunia akan menjadi kurang statik daripada tahun lalu dan bergerak lagi pada separuh kedua tahun ini.", saya hanya mengangguk melalui telefon pintar.

Ramai orang Cina ortodoks menggunakan kalendar 60 tahun dengan sangat serius dan percaya akn tanda kelahiran setiap orang akan dipengaruhi secara berbeza oleh batang langit tahun dan cabang duniawi.

Oleh itu, kalendar memainkan peranan penting dalam membuat keputusan hidup yang besar untuk tahun depan, seperti sama ada mereka harus berkahwin atau memulakan perniagaan.

Pengikut percaya bahawa untuk setiap tanda zodiak Cina, nasib akan sangat bergantung pada kedudukan Tai Sui - bintang yang bertentangan dengan Musytari atau Jupiter.

Sekiranya tanda zodiak anda bertembung dengan Tai Sui - atau Duke Besar Musytari - pada tahun tertentu, anda mungkin menghadapi masalah gangguan.

"Orang yang dilahirkan pada Tahun Lembu akan menghadapi 'Ben Ming Nian' - tahun zodiak mereka sendiri," kata rakan saya. "Jadi akan ada lebih banyak perubahan dan ketidakstabilan secara umum."

Beberapa tanda zodiak lain juga akan bertembung dengan Tai Su dalam pelbagai cara, tambahnya.

Naga mungkin menghadapi persahabatan yang mencabar, sementara orang yang dilahirkan pada tahun Kuda dan Anjing mungkin menangani masalah gosip dan perkara yang tidak dijangka.


Orang yang dilahirkan pada Tahun Kambing akan menghadapi Tai Sui (Ying Tai Sui) tahun ini, "yang bermaksud mesti ada perubahan besar di depan mereka," kata rakan saya lagi.

Oleh itu, pengikut percaya ada cara untuk meningkatkan nasib anda.

Sebilangan orang akan menyelesaikan permasalahan mereka dengan Tai Sui dengan mengambil bahagian dalam perayaan, seperti berkahwin atau pergi ke acara positif," sambung beliau.

Namun rakan saya dengan cepat mengingatkan saya bahawa ini hanyalah gambaran umum mengenai apa arti tahun itu bagi setiap haiwan zodiak.

Dalam geomancy Cina, carta ulang tahun setiap orang terdiri daripada pelbagai elemen seperti hari dan waktu kelahiran mereka, yang bermaksud mereka mungkin berinteraksi dengan sedikit berbeza. 

‘Xie Xie ni , Niú yǒu xīnnián kuàilè’ kata saya kepada rakan .

Azizi Ahmad adalah pembaca yang cuba belajar budaya pelbagai 
Tags: budaya, lembu, sapi
Subscribe

Posts from This Journal “budaya” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments