Banyak persiapan dan perayaan diharapkan dapat dilakukan secara virtual kerana pemerintah meminta warga dan rakyat untuk tidak pulang ke kampung untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Sementara itu, beberapa syarikat telah melancarkan kaedah cara dan peralatan untuk orang-orang untuk mempunyai "tahun baru bulan lunar," yang menyediakan segalanya dari pasaran maya hingga alat persidangan untuk makan malam dan perjumpaan dalam talian.
Tetapi tidak kira bagaimana seseorang merayakannya, ada banyak persiapan yang terlibat jika anda ingin mengikuti buku peraturan Tahun Baru Lunar.
Semuanya bermula kira-kira seminggu sebelum menjelang tahun baru.
Pada hari ke-26 bulan lunar terakhir - 7 Februari tahun ini - kuih-muih dan ladu atau puding dibuat.
Kuih dan ladu puding adalah "gao" dalam bahasa Mandarin atau "go" dalam bahasa Kantonis, yang bunyinya sama dengan ketinggian, yang bermaksud peningkatan dan pertumbuhan untuk tahun berikutnya.
Kerja pembersihan besar dilakukan pada hari ke-28, iaitu 9 Februari tahun ini.
Sepanduk ‘nasib; Tahun Baru Lunar digantung pada hari ke-29, 10 Februari.
Biasanya, pameran Tahun Baru Lunar akan diadakan pada hari-hari terakhir tahun lunar, yang paling banyak menjual perhiasan dan bunga untuk tahun baru. Tetapi kerana wabak pandemik, banyak bandar telah mengecilkan atau membatalkan perayaan mereka.
Tahun ini biasanya ditutup dengan makan malam perjumpaan keluarga besar pada Malam Tahun Baru Lunar, yang jatuh pada 11 Februari tahun ini.
Menu dipilih dengan hati-hati untuk memasukkan hidangan yang berkaitan dengan nasib, termasuk ikan (kata Cina untuk itu terdengar seperti kata untuk "lebihan"), puding (melambangkan kemajuan) dan makanan yang kelihatan seperti jongkong emas (seperti ladu).
Selamat menyambut tahun baru Cina buat rakan-rakan berbangsa Tionghua, ‘Niú yǒu xīnnián kuàilè’’
Azizi Ahmad adalah pembaca yang menyokong perayaan pelbagai kaum