kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pentaksiran Alternatif ...

Ketika mula-mula memulakan pengajian kolej sebagai pelajar disuatu masa dahulu, memang tidaklah pernah terjumpa istilah pembelajaran dalam talian, begitu juga saya teringat tiga patah perkataan yang saya fikir akan menjadikan semester saya sebagai mudah atau kata remaja ‘kacang lorrr’ atau remaja mat salleh panggil ‘a piece of cake atau peanuts’: Ujian Buka Buku (atau Open-Book Test)

Walaupun banyak kursus dalam talian menampilkan ujian proktor (yang di kawal selia) yang diambil di pusat ujian tempatan, namun ada juga yang berjinak dengan menggunakan ujian buku atau nota terbuka.

Hebat! Tidak perlu belajar lebih awal. Ujian buku terbuka bermaksud "mudah A", bukan?

Malangnya, saya dapati ini TIDAK berlaku. Walaupun buku teks dan nota saya tersedia semasa peperiksaan dalam talian terbukti membantu, banyak ujian buku terbuka saya sama sukarnya dengan ujian dalam kelas yang saya lalui semasa kerjaya sarjana saya.

Sekiranya anda pelajar dalam talian, atau ingin segera menjadi pelajar, jangan bersangka bahawa peperiksaan buku terbuka adalah semudah ‘kacang’.

Mempunyai buku teks terbuka memang bagus, tetapi kita harus belajar untuk menghadapi ujian buku terbuka.

1. Apabila peperiksaan anda adalah "buku terbuka", anda akan ditanya mengenai keseluruhan buku.

Ujian buku terbuka adalah umpama pedang bermata dua.

Walaupun anda berhak mengakses semua nota dan buku teks anda semasa ujian, pengajar juga berhak bertanya mengenai apa sahaja yang telah diliputi dalam kelas anda.

Ini boleh berjumlah seBANYAK maklumat, terutama jika peperiksaan adalah di peringkat pertengahan atau akhir semester.

Fikirkanlah: Setiap kuliah, setiap halaman dan setiap persembahan PowerPoint hingga tahap ini boleh berakhir dalam peperiksaan.

Oleh itu, semasa anda memulakan ujian, pastikan semua bahan anda tersusun dan berada di hadapan anda.

Jangan berharap untuk menghabiskan ujian secara automatik tanpa mempelajari maklumat terlebih dahulu, kerana…

2. Ujian buku terbuka anda juga akan di kira masa.

Anda mempunyai semua buku teks dan nota di hadapan anda ... hebat!

Perlu diingat, ujian anda juga memerlukan masa penamat.

Sejujurnya, saya masih belum menghadapi peperiksaan kursus dalam talian atau peperiksaan biasa yang tidak diambil kira masa tamat.

Ini bermakna tidak kira sejauh mana anda berada, setelah had masa melampaui, ujian akan berhenti sama ada anda sudah selesai atau tidak.

Menunggu terlalu lama pada satu soalan boleh menanggung kos yang tinggi.

Elakkan masalah masa ini dengan menyemak sebanyak mungkin bahan kajian sebelum peperiksaan.

Jika tidak, anda akan dapat membaca banyak bab atau membaca nota anda untuk setiap soalan ujian.

Kecuali jika anda seorang pembaca laju (speed reader) yang berpengalaman, pendekatan ini dapat menyakitkan dengan tergesa-gesa.

3. Pentaksir Guru boleh menggunakan soalan tipu daya untuk menentukan sama ada anda benar-benar memahami konsep kursus.

Baiklah, anda telah mendapat semua buku dan nota anda, dan anda telah memilikinya terlebih dahulu, jadi anda sudah bersedia untuk mengikuti ujian!

Mungkin. Sebilangan besar pentaksir guru berusaha untuk menguji tahap pemahaman anda, bukan kemampuan anda untuk menghafal fakta yang berbeza.

Berharap untuk melihat beberapa soalan rumit yang dirancang untuk menguji penguasaan dan kemampuan anda untuk menerapkan konsep kursus utama.

Contohnya, ada kemungkinan untuk melihat soalan seperti, "Betul atau Salah: Internet diciptakan pada tahun 1990-an." Ramai orang mungkin salah memilih "Betul."

Web sebagai antara muka pengguna grafik diciptakan pada tahun 1990-an, tetapi secara teknikal Internet bermula sebagai sistem komunikasi bertahun-tahun sebelumnya.

Percaya atau tidak, guru tidak mengemukakan soalan ini kerana mereka berniat jahat ( kebanyakan dari mereka tidak, bagaimanapun ).

Pengajar memerlukan cara untuk menguji kejelasan dan pengetahuan yang mendalam, dan untuk kuiz dan peperiksaan dalam talian, menjadikan soalan berbentuk sukar adalah salah satu cara untuk menyelesaikannya.

Kini, boleh dikatakan >60%  pelajar, belajar dalam talian, anda mungkin akan melihat banyak kuiz dan peperiksaan buku terbuka. Jangan anggap diri anda berfikir bahawa setiap orang akan mendapat  A atau A+++++ (Lihat: Siapa pandai kalau semua dapat A?)

Sekiranya anda mengharapkan untuk memasuki ujian besar, walaupun buku terbuka, tanpa membaca bahan dan memberikan konsep penting kepada ingatan sebelumnya, anda meminta dan mencari masalah.

Pastikan anda mempunyai bahan dan nota anda dan bahawa anda cukup memahaminya untuk mengetahui dari mana boleh menarik maklumat dengan pantas untuk menjawab soalan tepat pada waktunya.

Ketahui fakta itu dengan cukup baik untuk memastikan anda tidak terjebak dengan soalan tipu muslihat. Hakikatnya: Walaupun dengan ujian buku terbuka, anda masih perlu belajar!


Tags: pentaksiran, peperiksaan, ujian
Subscribe

Posts from This Journal “pentaksiran” Tag

 • Skor markah bukan tujuan peperiksaan

  ISTILAH penggredan pada lengkung menerangkan pelbagai kaedah yang digunakan oleh pendidik untuk menyesuaikan skor yang diperoleh pelajar dalam…

 • Gred Inflasi Stagflasi

  Apa yang kita lihat bukan inflasi gred: ini adalah tahap stagflasi Ini adalah peraturan umum bahawa apabila kuantiti item meningkat, nilai…

 • Melengkung Gred: Apa yang tidak kena?

  Istilah penggredan pada lengkung menerangkan pelbagai kaedah yang digunakan oleh pendidik untuk menyesuaikan skor yang diperoleh pelajar dalam…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments