kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kita lebih sihat jika mensyukuri kehidupan

Ahli psikologi University of British Columbia mendapati mereka yang lebih berpuas hati dengan kehidupan mereka mempunyai 26% risiko kematian

Berasa bahagia dan berkeadaan sihat adalah berkait rapat, menurut penyelidikan baru dari University of British Columbia.


Photo by Snapwire of Pexels

Mereka yang mempunyai kepuasan hidup yang lebih tinggi selalunya lebih sihat dalam badan dan fikiran, mempunyai peluang yang lebih baik untuk tidur malam dengan nyenyak dan menghadapi kesakitan yang kurang kronik.

Ketua Penyelidik, Dr. Eric Kim (Penolong Profesor di Jabatan Psikologi UBC) mengkaji 12,998 orang dewasa Amerika Syarikat yang berumur lebih dari 50 tahun untuk jangka masa empat tahun. Dia menganalisis tahap kepuasan hidup dan kesihatan mereka.

Hasil penemuan  yang diterbitkan dalam The Milbank Quarterly pada 2 Februari - mendedahkan mereka yang berpuas hati dengan kehidupan mereka mempunyai 26 peratus risiko kematian, dan antara hasil positif yang lain adalah:

• Pengurangan risiko kemurungan sebanyak 46 peratus
• Pengurangan risiko batasan fizikal sebanyak 25 peratus
• Risiko kesakitan kronik telah dikurangkan sebanyak 12 peratus
• Pengurangan 14 peratus risiko gangguan tidur
• 8 peratus lebih cenderung melakukan aktiviti fizikal yang kerap


Yang paling memuaskan adalah rasa optimis, tujuan, dan penguasaan yang meningkat dengan kemungkinan berkurangnya perasaan putus asa atau kesepian.

Kepuasan hidup adalah penilaian seseorang terhadap kehidupannya sendiri berdasarkan faktor-faktor yang mereka anggap paling relevan.

Walaupun dibentuk oleh genetik, faktor sosial dan keadaan hidup yang berubah,  kepuasan hidup dapat ditingkatkan baik pada tahap individu dan secara kolektif, di peringkat  nasional.

Oleh itu, ahli psikologi berpendapat bahawa pembuat dasar harus mempertimbangkan kepuasan hidup ketika berusaha memaksimumkan kesihatan orang ramai.

Dengan itu, pembuat dasar seharusnya bijak untuk mempertimbangkan bagaimana kepuasan hidup dapat ditingkatkan.

Pembuat dasar seharusnya berusaha meningkatkan kesejahteraan bagi semua orang di dunia pasca pandemik, terutama, ketika negara-negara "menilai kembali keutamaan mereka berdasarkan perubahan yang meluas yang disebabkan oleh COVID-19.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnists Kesihatan 10 Mac 2021
Tags: kehidupan, kesihatan, sihat, syukur, writings
Subscribe

Posts from This Journal “kesihatan” Tag

 • Masalah Kesihatan Mental Perlukan Sokongan

  Hari Kesihatan Mental Sedunia, yang disambut setiap tahun pada 10 Oktober, bertujuan meningkatkan kesedaran dan menyebarkan pendidikan mengenai…

 • Menteri

  Peranan menteri pendidikan dan kesihatan sangat penting untuk mengembangkan modal insan yang penting untuk pembangunan ekonomi yang mampan.…

 • Menghindari ‘Barah Rasuah’ Darurat Kesihatan

  Apabila ia melibatkan manusia dan wang ringgit , biasanya akan ada dan berlakunya penyelewengan dan rasuah (terutama salah guna kuasa). Mantan…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments