kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Lelaki gred ‘F’ dengan wanita yang mendapat ‘A’

Gred yang baik di peringkat sekolah menengah dan pasca-menengah tidak dapat membezakan isu memerangi jurang jantina di tempat kerja,  terutamanya mereka yang juga merupakan ibu bapa - menurut kajian baru dari University of British Columbia.

Yue Qian, penolong profesor sosiologi UBC dan pengarang bersama kajian ini, menganalisis transkrip sekolah dan tindak balas tinjauan berorientasikan kerjaya selama 11 tahun, (1988 hingga 1998), dari 5,000 orang di Amerika Syarikat yang berusia 57 hingga 64 tahun.

Kajian ini turut membandingkan lelaki dan wanita, serta bapa dan ibu, dengan menggunakan jumlah pekerja yang diawasi atau dipantau oleh seseorang sebagai ukuran kepemimpinan mereka.

Dengan  Purata Mata Gred (Grade Point Average) sekolah menengah meningkat dari sifar menjadi 4.0, jumlah pekerja yang diawasi oleh lelaki meningkat dari empat menjadi sekitar 13, sementara pekerja wanita meningkat dari sekitar dua menjadi lima.

Perbezaan yang lebih besar ditemui ketika membandingkan lelaki dan wanita yang juga merupakan ibu bapa:

Para bapa dengan gred yang gagal (F) di sekolah menengah mempunyai prospek kepemimpinan yang sama dengan ibu yang mempunyai rata-rata ‘A’.


Sungguh pun kajian ini tidak secara khusus mencari alasan mengapa perbezaan drastik itu wujud, tetapi menunjukkan banyaknya penyelidikan yang sudah ada mengenai perbezaan gender dalam peranan kepemimpinan - sinonim dengan "siling kaca" dan jurang upah gender.

Data menunjukkan bahawa wanita masih cenderung untuk mengambil cuti ibu bapa atau bersalin sebelum kembali bekerja sambilan.

Kepelbagaian kaum dan jantina dalam lembaga eksekutif di syarikat-syarikat di seluruh Amerika Utara juga masih terdiri daripada lelaki kulit putih heteroseksual.

Di Kanada, wanita hanya mewakili 43 dari 538 pegawai eksekutif yang dinamakan di antara 100 syarikat perdagangan terbesar di Kanada pada tahun 2020, turun dari 53 pada tahun 2019.

Walaupun dua dekad telah berlalu sejak tinjauan kerjaya diisi oleh peserta kajian, Qian mengharapkan untuk menemukan trend yang serupa ketika data yang lebih baru tersedia.

Ramai sarjana penyelidikan gender mendapati bahawa 'revolusi gender' telah berkurangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutama sejak tahun 1990-an di Amerika syarikat.

Kanada juga menemui trend yang serupa: kadar pekerjaan wanita, jurang upah jantina, pemisahan pekerjaan dan akses wanita ke kedudukan kepemimpinan adalah semua bidang yang ditunjukkan.

Wabak pandemik juga telah meningkatkan jurang pendapatan gaji antara ibu dan bapa, dengan sekatan dalam penjagaan anak yang memaksa kebanyakan wanita tinggal di rumah.

Sebilangan besar pekerjaan yang hilang selama meningkatnya pandemik adalah di bidang perhotelan, penyediaan makanan atau pekerjaan sementara, yang sebahagian besar diisi oleh wanita.


Qian mengesyorkan agar sekolah memasukkan kurikulum anti-seksis untuk mengurangkan stereotaip jantina dan membolehkan gadis dan lelaki memilih pilihan kerjaya yang sama.

Penyelidik juga mengesyorkan agar kerajaan persekutuan menetapkan polisi keluarga kerja yang lebih baik yang mendorong bapa menjadi pengasuh utama dan bagi organisasi kerja untuk melaksanakan dasar yang lebih kuat yang mengurangkan berat sebelah dalam pengambilan dan kenaikan pangkat.
Tags: gender, gred
Subscribe

Posts from This Journal “gred” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments