kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bersuaralah untuk organisasi anda

Pada saat permintaan komunikasi yang telus di tempat kerja berada pada tahap premium, ramai yang masih tidak bersuara dan memberi pandangan yang sepatutnya.

Cara bagaimana anda menyatakan pendapat anda di tempat kerja (atau tidak) adalah refleksi langsung mengenai bagaimana orang melihat siapa anda dan apa yang anda wakili sebagai ahli pasukan, atau sebagai individu.

md_azizi_1.jpg
Suara pandangan anda menentukan nilai yang anda bawa ke organisasi.

Dalam kebanyakan kes, identiti anda disalahtafsirkan kerana suara anda tidak menyampaikan apa yang sebenarnya ada di fikiran anda secara konsisten.

Sekiranya ini kedengaran biasa, jelas bahawa anda tidak menunjukkan prestasi pada tahap yang paling optimum.

Dinamika politik yang berterusan di tempat kerja memudahkan pekerja menyuarakan pendapat mereka.

Sebagai contoh, pada saat anda berada dalam mesyuarat, tanyakan pada diri sendiri, "Siapa yang benar-benar memberi nilai tambah kepada tujuan perbualan?"

Dalam pertemuan lima hingga tujuh orang, anda bernasib baik jika lebih daripada dua orang menyampaikan sesuatu secara konsisten.
Sebenarnya, berapa kali seseorang mengatakan kepada anda dalam perjumpaan,

"Itu idea bagus anda harus melakukan sesuatu dengannya." Apa yang berlaku?

Lebih sering daripada tidak, idea itu tetap tidak aktif dan kemudian ia senyap begitu sahaja.

Di tempat kerja hari ini, lebih ramai yang mendiamkan diri dan hanya mengikuti arus; ramai yang berfikir bahawa ini adalah cara terbaik untuk maju, diperhatikan dan / atau memenangkan permainan politik yang berlaku di tempat kerja. Bagi yang lain, ini adalah mekanisme untuk terus hidup.

Ramai juga berkata, kalau ‘bunyi’ pun bukan boleh menang; dan pemimpin pulak akan bertegas ‘saya adalah ketua kamu, jadi ‘faham’ tak?.


Namun, jika anda berdiam diri, ia akan  lebih menyakitkan anda dalam jangka masa panjang.

Semakin kurang anda menyuarakan pandangan, semakin banyak anda membolehkan orang lain menentukan suara dan identiti anda. Begitu juga sebaliknya berlaku.

Sekiranya anda mengatakan terlalu banyak, anda menimbulkan kebisingan yang tidak perlu, anda menjadi rentan terhadap kritikan - dan jika anda tidak mempunyai kuasa, anda berisiko untuk memperolehnya.

Oleh itu, suara anda mesti seimbang dan objektif. Anda mesti belajar bila dan bila tidak boleh bercakap.

Kuncinya adalah untuk tetap konsisten. Bersikap konsisten tidak bermaksud suara anda boleh diramal dan membosankan.

Ini bermaksud bahawa anda dapat mengurus bagaimana dan bila anda mengatakan sesuatu. Tugas yang sukar apabila anda menganggap betapa mudahnya bertindak balas dalam keadaan tertentu.

Kita mesti  menyuarakan pendapat secara konsisten di tempat kerja:

1. Prestasi Organisasi

Prestasi anda di tempat kerja mulai berkurang apabila suara anda tidak didengar. Perbincangan, idea dan pemikiran kumpulan mendorong perbincangan.

Penting untuk membincangkan isu secara terbuka untuk mendapatkan input, maklum balas dan perspektif jemputan.

Semasa anda menyuarakan pendapat anda, rakan di sekitar anda memberikan input yang kemudiannya, anda dapat menilai semasa anda menentukan keputusan akhir yang mungkin mempengaruhi rancangan tindakan anda.

Menyuarakan pendapat anda dapat membuat dan mengubah perbualan yang sama menjadi penyelidikan yang bermakna untuk membantu anda menghasilkan hasil prestasi yang lebih mampan.

2. Memperolehi Penghormatan

Apabila anda menyuarakan pendapat anda secara konsisten, anda menetapkan nada untuk diri sendiri. Anda mula mendapat penghormatan dari mereka yang tidak cukup berani untuk menyatakan diri.

Tetapi dengan harapan, datang tanggungjawab. Oleh itu, berhati-hatilah dengan nada suara anda dan menguruskannya.


Kita mendapati bahawa kebanyakan orang yang bercakap, tidak strategik. Ramai juga yang "tin kosong" yang hanya memerlukan perhatian dan akhirnya kehilangan momentum yang mereka perolehi sepanjang perjalanan.

Suara yang konsisten akan dihormati hanya apabila dikendalikan secara bertanggungjawab.

3. Menguatkan Pengaruh Anda

Suara yang hebat di tempat kerja dapat memperkuat pengaruh anda. Sering kali yang mempunyai suara yang konsisten adalah individu yang diminta untuk memimpin mesyuarat, memulakan projek baru atau yang diminta untuk bercakap dengan mereka yang mempunyai pengaruh untuk memajukan inisiatif ke hadapan.

Setelah suara anda dikesan bermaknai, ia dapat membantu menggerakkan pengaruh anda dengan cara yang menghubungkan anda dengan suara lain yang menonjol dalam organisasi.

4. Peluang yang tidak dijangka

Suara yang konsisten mewujudkan peluang yang tidak dijangka. Contohnya, seseorang mendengar anda bercakap dalam mesyuarat dan menganggap pendapat anda cukup berharga untuk dikongsi dengan ketua anda.

Kedengarannya tidak masuk akal tetapi sering ianya berlaku berulang kali.

Suara yang konsisten membolehkan bakat anda dicari dan mencipta peluang yang sebelumnya tidak dapat dilihat. Kebahagiaan menjadi sahabat anda.

Fikirkanlah dengan cara ini: internet adalah bidang peluang. Sekiranya aktiviti menyemak imbas atau mencari berfokus dan konsisten, kemungkinan anda mencari peluang baru yang tidak anda harapkan akan meningkat.

Pastikan suara anda didengar dan anda strategik bagaimana anda mengemukakan soalan dan berkongsi pandangan anda.

Setiap minggu, kemampuan anda untuk bersuara secara konsisten harus mewujudkan satu set peluang baru.

Sekiranya tidak, suara anda lemah. Mula mengukur keberkesanan anda. Paling tidak, pastikan suara anda dijemput untuk mengambil bahagian dalam perbualan penting di tempat kerja.

5. Memantapkan Jenama Anda

Anda tahu bahawa anda mempunyai suara yang konsisten di tempat kerja setelah anda mengukuhkan jenama anda; mungkin nama panggilan yang boleh dipercayai oleh rakan .

Contohnya, pada awal karier – rakan anda biasa memanggil anda "spark plug" kerana anda terkenal kerana membuat sesuatu berlaku!


Dengan kata lain, anda selalu dipanggil ketika projek tidak membina momentum yang cukup dan memerlukan percikan api.

Sekiranya anda sengaja menyatakan bagaimana anda senang menyatakan diri di tempat kerja - orang lain akan mengambil perhatian dan akan menghargai ketekalan anda dan menggunakan ramalan suara anda.

Rakan sekerja anda akan semakin mempercayai anda dengan lebih cepat apabila jenama anda menentukan kecekapan anda dan nilai yang anda bawa ke meja dan mewakili sebagai individu.


6. Mempercepat Kerjaya Anda

Ada sebab bahawa orang-orang tertentu maju lebih cepat daripada yang lain dalam kerjaya mereka. Mereka telah menguasai seni berbicara dengan mempunyai suara yang seimbang yang dihormati dan dikagumi oleh rakan sekerja mereka.

Suara mereka, i) memantapkan organisasi, ii) mencabar status quo dan memupuk inovasi, iii) memberi inspirasi kepada mereka yang tidak mempunyai suara, iv) meningkatkan relevansi dan nilai pasaran mereka, v) membantu kepimpinan dan mendapat kepercayaan dari industri mereka berkhidmat, dan lain-lain.

Seiring dengan tempoh matang dalam kerjaya, begitu juga harusnya suara anda.

Bagi sebilangan orang, mereka tidak pernah memperolehi suara kerana mereka tidak mempunyai keberanian untuk membuatnya (mereka terus meminjam suara orang lain).


Dapatkan peluang dan masa dan hanya anda yang dapat mencipta suara yang benar-benar menentukan hak anda.

Jadilah lebih lantang, uji idea anda dan perhatikan bagaimana reaksi orang terhadapnya.

Bekerja bukanlah untuk memenangi pertandingan populariti, ia adalah untuk memenangkan rasa hormat dari rakan anda kerana anda dapat memimpin orang dan membantu meningkatkan nilai organisasi dengan suara anda.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 09 Mac 2021
Tags: bersuaralah, organisasi, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments