kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PRU-15: Lebih ramai veteran tentera jadi calon baharu

Pertubuhan Gerakan Martabat Pejuang Negara (GMPN) hari ini memberi bayangan bahawa veteran angkatan tentera Malaysia (ATM) sedia bertanding pada Pilihan Raya Umum ke15 (PRU15) mungkin menarik perhatian ramai seperti yang dilaporkan pada 13 Mac 2021.

Kumpulan veteran tentera berniat dan merancang bertanding pada PRU15 adalah berdasarkan situasi politik semasa yang tidak menentu.

Ramai yang hilang kepercayaan dengan orang politik dan menganggap ahli parlimen memang tidak boleh diharapkan dan tiada integriti terutamalah isu ‘tebuk atap dan katakDikatakan juga satu, "sekretariat veteran bertindak” telah ditubuhkan dan senarai beberapa bekas anggota tentera akan bertanding sebagai calon bebas pada pilihan raya umum akan datang juga sudah ada .

Pada peringkat sekarang ‘sekretariat’ membuat sasaran 50 kerusi parlimen termasuk Setiawangsa, Titiwangsa, Port Dickson, Jeli dan Ketereh.

Penglibatan secara langsung bekas pegawai tinggi angkatan tentera dalam politik bukanlah baru.

Pegawai kanan dan tertinggi tentera berpangkat bekas Laksamana Pertama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Brigedier Jeneral (B) dan  Jeneral (B) turut pernah mewarnai arena politik negara.

Sebilangan dari ahli veteran (yang telah berkhidmat secara terhormat selama lebih 21 tahun pengalaman) ada yang memutuskan untuk kembali ke sekolah dan menjadi penyedia penjagaan kesihatan, pendidik, pakar teknologi maklumat atau pemimpin perniagaan.

Yang lain tetap berhubung dengan perkhidmatan persekutuan dengan menjadi kontraktor kerajaan atau penjawat awam dalam bidang kerjaya yang serupa dengan apa yang mereka lakukan semasa bertugas aktif. Dan ada yang menjadi ahli politik.

Kumpulan veteran turut tersebar di seluruh spektrum politik yang unik, membingungkan dan kompleks.

Adakah kita percaya calon veteran boleh menjadi ahli politik yang baik. Itu terpulanglah kepada fikiran masing-masing.

Namun, terdapat pandangan positif bahawa ciri-ciri peribadi yang sama yang menghasilkan kerjaya tentera yang berjaya diterjemahkan dengan mudah ke dalam politik.

Kejujuran, kesetiaan dan pengorbanan hanyalah beberapa dari banyak sifat yang melayani kedua bidang dengan baik.

Secara amnya, veteran mengekalkan tahap fleksibiliti psikologi yang lebih tinggi daripada orang biasa.

Keupayaan untuk menghormati dan mempertimbangkan sudut pandang yang bertentangan dan menggunakan titik-titik yang bersaing dalam membuat keputusan adalah suatu keharusan bagi pemimpin tentera dan ahli politik.

Sayangnya, ramai yang berkecimpung dalam politik, (yang tidak sama dengan masyarakat secara keseluruhan), berpandangan yang sangat tegas tentang bagaimana keadaan menjadi seharusnya.

Ketegaran ini mungkin membawa kepada kebuntuan dan kemajuan yang tidak stabil.

Adalah sukar untuk mencari seorang veteran yang berkhidmat selama beberapa dekad yang tidak mempunyai tahap keyakinan.

Tidak ada bidang kerjaya lain yang mempromosikan kekuatan, tekad dan keyakinan yang lebih baik daripada tentera.

Kita tentu mahu mengikuti mereka yang memancarkan keyakinan.

Dan apabila kita  menggabungkan pengikut yang bermotivasi dengan pemimpin yang yakin dan kompeten, tidak ada batasan untuk mencapai apa yang dapat dicapai.


Salah satu ciri terpenting seorang ahli politik yang berjaya adalah perkhidmatan tanpa mementingkan diri sendiri . Adakah ini benar?

Tanggungjawab utama ahli politik adalah untuk melayani kepentingan rakyat dengan cara terbaik.

Begitu juga, seorang pemimpin tentera yang berkesan meletakkan keperluan pasukannya terlebih dahulu sambil memastikan "misi" berjaya.Terdapat banyak pekerjaan di luar sana yang sangat sesuai untuk veteran. Politik adalah salah satu daripadanya.

Namun ahli politik yang kita inginkan adalah mereka yang dapat memanfaatkan apa yang telah mereka pelajari dalam ketenteraan dan menerapkannya untuk melayani mereka yang meletakkan mereka di pejabat.

Mungkin negara kita memerlukan lebih banyak veteran yang menerajuinya?


Azizi Ahmad Bebas News Minda Columnists 18 Mac 2021
Tags: calon, ngo, politik, veteran, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments