kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Utilitarianisme dan Covid-19

Salah satu teori etika terkemuka adalah "utilitarianisme," yang mengatakan bahawa keputusan dan tindakan moral harus dibuat berdasarkan akibatnya.

Walaupun idea ini merangkumi zaman kuno, ahli falsafah abad ke-19 Jeremy Bentham dan John Stuart Mill mengartikulasikan bentuk teori yang paling maju ini, dengan alasan bahawa penilaian etika adalah masalah untuk menilai "kebaikan terbesar untuk jumlah terbesar."Dalam mengimbangi risiko, anda menjangkakan kemungkinan akibatnya, yang merupakan perkara yang sangat berguna. Tetapi secara etika, kita harus berhati-hati.

Sila pertimbangkan sama ada anda mempunyai semua maklumat yang berkaitan.

Sekarang telah ditunjukkan bahawa walaupun berisiko jauh lebih rendah, orang muda juga boleh menjadi diserang COVID-19.

Dan dengan ‘asthma’ sebagai keadaan yang mendasari, yang memberi kesan terhadap anak anda.

Anda juga mesti mengambil kira profil risiko anda sendiri: usia, kesihatan yang mendasari dan faktor lain.

Tetapi, menurut utilitarian, anda masih perlu menangani masalah lain.

Anak anda tentunya lebih muda dari anda, dan itu bermakna dia juga mempunyai banyak lagi tahun kehidupan untuk dinikmati.

Menurut teori utilitarian, jika sesuatu terjadi padanya, itu akan menjadi tragedi yang lebih besar daripada jika ia berlaku kepada anda, kerana dia memiliki keseluruhan "utiliti" yang dipertaruhkan.

Mungkin anda boleh mengupah ‘agensi penghantaran’ dan meminta orang lain, mungkin tanpa asthma, untuk penghantaran? Tetapi di sinilah timbulnya isu.

Menurut utilitarian, anda tidak boleh mempertaruhkan kebahagiaan anda sendiri atau anak  anda daripada orang asing.

Ini semua mengenai "kebaikan terbesar" bagi semua pihak yang berkenaan.

Sekiranya anda berfikir bahawa etika adalah memaksimumkan kebahagiaan, maka tidak seharusnya kita bercakap mengenai kebahagiaan orang lain yang di bicarakan.


Utilitarianisme menawarkan kaedah untuk memikirkan masalah ini, tetapi bukan jawapan. Anda harus memikirkan setiap hasil, mempertimbangkan kebahagiaan, kesihatan, usia dan risiko setiap orang.

Etika egoisme membawa maksud perkara etika adalah yang membawa kebahagiaan terbesar bagi diri sendiri dan adalah teori etika yang relevan dalam situasi ini.

Oleh kerana penyewa tinggal di rumah yang sama dengan anda, dan sekiranya tingkah lakunya membahayakan kesihatan anda, anda perlu mengambil tindakan.

Anda mungkin berfikir bahawa penyewa anda adalah egois, kerana dia mungkin hanya mementingkan kesejahteraannya sendiri.

Tetapi itu mungkin membuka pintu untuk anda mendakwa bahawa anda juga egois.

Sekiranya anda percaya bahawa adalah etika bagi seseorang untuk mengambil berat tentang dirinya sendiri, maka mungkin anda dibenarkan mengusir penyewa.

Anda mungkin perlu bertanya  mengapa dia harus keluar. Mungkin untuk menjaga orang lain.

Oleh itu, elok jika  berbincang dengan penyewa dan menunjukkan bahawa - dalam persekitaran komunal, terutama pada masa krisis kesihatan awam - tindakan setiap orang mempengaruhi orang lain.

Sekiranya itu tidak berjaya, anda mungkin tanpa rasa bersalah merangkul egoisme sebagai falsafah moral anda sendiri dan berkata kepada penyewa "jika anda tidak berhenti membahayakan kesihatan saya, akan ada akibatnya ... untuk anda."

Sama sekali tidak, kecuali jika anda merancang untuk memberitahu pelaku terlebih dahulu apa yang anda lakukan.

Ahli falsafah abad kelapan belas Immanuel Kant mengatakan bahawa prinsip panduan di sebalik tingkah laku etika adalah mengikuti "imperatif kategoris."

Ini mengatakan bahawa setiap orang harus bertindak seolah-olah tingkah laku mereka dapat menjadi asas bagi undang-undang universal perilaku manusia.

Oleh itu, tanyakan pada diri sendiri: Apa yang akan berlaku sekiranya setiap orang yang mungkin mempunyai COVID-19 hanya memikirkan diri mereka sendiri dan menaiki teksi atau Grab/Uber?

Penyakit ini mungkin akan merebak, yang akan membawa malapetaka bagi banyak orang di luar anda.

Pihak utilitarian juga akan bersetuju.


Langkah tindakan yang lebih baik adalah dengan menghubungi hospital dan meminta pertolongan mereka dalam mengatur bagaimana menuju ke sana.

Sekiranya gagal, anda selalu boleh menghubungi ambulans.

Anda mungkin menolak perbelanjaan tersebut, tetapi alternatifnya adalah dengan mengeluarkan perbelanjaan tersebut, dalam bentuk penyakit yang mengancam nyawa, kepada orang lain - tanpa izin mereka.

Dan menurut Kant, itu bukan perkara etika yang harus dilakukan.

Azizi Ahmad Solidaritas Sosial 06 Mei 2021

Tags: covid, utilitarianisme, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments