kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Grossman: Kehidupan dan Takdir

Pada tahun 1961, KGB telah merampas naskah ‘Life and Fate’ (Kehidupan dan Takdir) karya Vasily Grossman (salah seorang pembangkang negara Soviet).

Novel itu, menurut Grossman dan pengulas Rusia yang lain, "ditangkap."

Walaupun di tengah pencairan politik di bawah pemimpin Soviet Nikita Khrushchev, potret kehidupan di bawah totalitarianism tidak dibenarkan dicetak, walaupun diktator Joseph Stalin telah mati lapan tahun sebelumnya.

Cendekiawan Leon Aron menyebut buku itu sebagai "karya Rusia yang belum pernah anda dengar" dan memuji generasi glasnost (glasnost adalah apa yang diungkap oleh saintis politik Inggeris, Archie Brown, sebagai "konsep pemudah cara" yang membolehkan penulis dan wartawan meyakinkan Gorbachev dan timbalannya yang paling berpikiran liberal, Aleksandr Yakovlev dan Eduard Shevardnadze) kerana menghidupkannya kembali:

Dalam pencarian maklumat yang berguna dimasa lalu, sesuatu maklumat maupun perkara  tidaklah  boleh ditolak dengan keji, bukan untuk menakutkan, tetapi untuk dihargai dan diilhamkan oleh, mereka yang terpesona oleh usaha ayah dan ibu mereka yang berani dan yang hampir lenyap untuk membayangkan keadilan dan moral ketenteraman politik.

Grossman meninggal pada tahun 1964 pada usia lima puluh sembilan tahun.

Life and Fate tidak diterbitkan sehingga tahun 1988, dan siapa pun tidak tahu bagaimana naskah yang dirampas itu dikeluarkan dari arkib polis rahsia.

Grossman telah mengamanahkan  salinan naskah itu kepada dua orang rakannya.

Terima kasih kepada mereka, Grossman kini kerap dibandingkan dengan Leo Tolstoy, pengarang novel perang Rusia yang hebat.

Penterjemah Robert Chandler juga menyatakan bahawa buku itu adalah "Epik Chekhovian tentang sifat manusia."

Life and Fate tertumpu pada Pertempuran Stalingrad, dari Ogos 1942 hingga Februari 1943.

Titik perubahan Perang Dunia II ini adalah kekalahan besar pertama tentera Jerman di Eropah.

Novel ersebut juga merangkumi kem pemusnahan Nazi dan gulag Soviet (sistem kem pekerja yang dibina di Kesatuan Soviet dari tahun 1930 hingga 1955 di mana ramai mati), dan mempunyai watak yang luas. Stalin sendiri turut terlibat.

Dari pandangan KGB, "kesalahan" Grossman dalam novel itu termasuklah membandingkan Soviet (USSR) dan Nazi Jerman, dimana pernyataannya bahawa Stalin telah mengambil "pedang anti-Semitisme" dari Hitler, dan potret peribadinya yang terperinci dihancurkan di bawah kuasa badan negera.

Grossman, menulis Aron, "hampir pasti penulis Soviet pertama yang menggunakan kata sifat" totaliter "pada Kesatuan Soviet Stalin - dalam sebuah naskah yang diserahkan untuk diterbitkan di Kesatuan Soviet!"

Grossman tidak bermula sebagai pembangkang. Dia menjadi terkenal sebagai model warga Soviet.

Dua novel awal beliau telah dicalonkan untuk Anugerah Hadiah Stalin, walaupun dikatakan bahawa Stalin memveto (menolaknya) dua kali.

Grossman menyaksikan pertempuran Moscow, Stalingrad, dan Berlin secara langsung, dan karyanya untuk akhbar Tentera Merah amat terkenal.

Dia adalah salah seorang wartawan terawal yang membawa berita kempen pembasmian Jerman terhadap orang Yahudi di Eropah timur.

Bersama dengan Ilya Ehrenburg, Grossman membantu menyusun Black Book (Buku Hitam), kumpulan bukti mengenai Shoah (pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi di bawah rejim Nazi Jerman dalam tempoh 1941–45; the Holocaust.)

Dan, walaupun tidak ada yang dapat membaca Life and Fate pada abad pertama, kekuatannya menunjukkan bahawa ia akan dibaca ke masa depan.

Khrushchev sendiri telah mengakui dan berpendapat bahawa buku itu tidak dapat diterbitkan selama dua atau tiga abad  namun mengakui kepentingannya yang abadi.
Tags: grossman, gulag, kehidupan, shoah, soviet, stalin, takdir, totalitarianism
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments