kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Berhati-hatilah jika anda bukan pakar

Hanya kerana seseorang boleh bercakap dengan tegas, atau boleh bercakap dengan cara yang sangat yakin, tidak bermaksud orang itu pintar; tambahan pulak beliau rasanya ‘bebas’ untuk mengeluarkan kenyataan seperti mana yang beliau inginkan.

Tentunya beliau tahu bahawa tiada siapa yang ‘boleh’ mengambil tindakan terhadap beliau.

Semasa semua panggilan dan perbincangan kerja pejabat melalui Google Meet atau Zoom, adakah pernah anda perasan bahawa rakan sekerja yang paling senyap mungkin juga yang paling cekap?md_azizi_31032021_IMG-20210331-WA0006.jpg

Namun mereka yang banyak menguasai panggilan pembicaraan cenderung dilihat sebagai yang paling pintar dan umumnya berasal dari tahap yang lebih tinggi dalam urutan sosial.

Margaret Neale, Profesor Pengurusan Terhormat Adams, Emerita, di Stanford Graduate School of Business, baru-baru ini menyetujui kajian yang menyoroti bagaimana mereka yang terlalu yakin percaya bahawa mereka lebih baik daripada yang lain, apabila bukti menunjukkan sebaliknya dimana mereka yang kurang kompeten juga boleh dan dapat berjaya.

Lebih-lebih lagi, jenis yang terlalu yakin biasanya berasal dari kelas sosial yang lebih tinggi.

Kita benar-benar perlu lebih arif mengenai keyakinan, hanya kerana seseorang boleh bercakap dengan tegas, atau boleh bercakap dengan cara yang sangat yakin, tidak bermaksud orang itu pintar, kata Peter Belmi, rakan sekutu Neale.

Akibat kecenderungan kita terpengaruh oleh sikap percaya diri yang terang-terangan, kita mungkin memperkuat hierarki sosial yang sudah tidak adil.

Apabila orang yang terlalu yakin dari latar belakang kelas atasan memasuki temu duga pekerjaan atau bersaing untuk memegang jawatan kepemimpinan, mereka mempunyai kelebihan segera, kata para penyelidik.

Kita tidak dapat menahan diri mengalah kepada keberanian mereka, dan seolah memberikan lebih peluang kepada bakat dan kemahiran yang lebih besar daripada yang mereka miliki.

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai kemahiran dan kepakaran, ironisnya lebih tentatif dan tidak pasti dalam bidang kepakaran mereka yang tepat kerana mereka tahu begitu banyak.

Namun, mereka yang bukan pakar, sering kali lebih percaya pada kepercayaan mereka daripada yang dibenarkan oleh kemahiran dan pengalaman mereka.

Azizi Ahmad Malaysia Dateline Kolumnis 30 Mei 2021
Tags: pakar, writings
Subscribe

Posts from This Journal “pakar” Tag

 • Pakar Pakau

  Saya sedang membaca beberapa berita sensasi di portal media apabila satu mesej WhatsApp diterima bersama satu lampiran fail disertakan. Mesej…

 • Kenapa mudah sangat iktiraf kita adalah pakar

  Setiap orang berusaha meletakkan diri mereka sebagai ‘pakar’ dalam bidangnya. Ramai juga yang bersedia mengaku, menempatkan diri, dan…

 • Mengaku pakar jejas keterbukaan

  Bagi memastikan kehebatan dan ‘ego’ terserlah pastinya seseorang itu akan cuba menonjolkan atau mempamerkan kebolehan diri sendiri.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments