kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Emergence I

Di Malaysia, keadaan darurat boleh isytiharkan  setelah YDPA  berpuas hati, berdasarkan nasihat Perdana Menteri, bahawa ada keadaan darurat yang teruk. Ini boleh berlaku apabila keamanan, ekonomi atau ketenteraman awam di negara ini terancam.

Parlimen boleh ditangguhkan semasa darurat, dan pilihan raya kecil dan pilihan raya umum juga boleh ditunda, kata penganalisis perlembagaan.

Ini juga akan menghentikan isu katak (lompat parti) dan semua muslihat rahsia dan permainan politik (di sekitar undi tidak percaya) " tulis pakar perlembagaan Shad Saleem Faruqi dalam sepotong pendapat dalam media.

Kerajaan persekutuan kemudiannya diberi kuasa untuk melaksanakan dasar-dasar yang biasanya tidak dapat dilakukannya.

Persoalan  mengenai kuasa darurat dibangkitkan di seluruh negara kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin namun perincian mengenai apa yang disampaikan tidak diketahui.

Apa yang diketahui ialah terdapat tanda tanya besar mengenai apakah Muhyiddin mendapat cukup sokongan di Parlimen yang digantung.

Dengan desakan dari parti pembangkang dan pertemuan YDPA dengan ketua-ketua parti baru-baru ini, terdapat kekhuatiran bahawa pilihan raya umum mungkin diadakan di tengah lonjakan kes koronavirus yang membimbangkan, sekiranya gabungan pemerintahnya runtuh jika dia gagal menunjukkan bilangan dan memiliki cukup anggota parlimen di belakangnya di Parlimen.

Sumber mengatakan bahawa "keadaan darurat ekonomi" yang sedang berlaku tidak akan mempengaruhi kehidupan seharian rakyat Malaysia. Tidak akan ada tentera di jalanan dan orang ramai  boleh menjalankan urusan mereka seperti biasa (walaupun agak terkawal).

Sekiranya ini benar, ia akan berbeza dengan keadaan darurat nasional yang diisytiharkan pada masa lalu, termasuk yang terkenal berikutan rusuhan kaum yang terkenal pada Mei 1969.
Sejak negara merdeka pada tahun 1957, Malaysia telah menyaksikan pengisytiharan empat darurat.

Yang pertama adalah pada bulan September 1964, ketika keadaan darurat diisytiharkan di seluruh negara semasa Konfrontasi Indonesia-Malaysia, setelah tentera Indonesia mendarat di Tanah Melayu. Konfrontasi berakhir pada bulan Ogos 1966.

Pada bulan September 1966, Darurat Sarawak diisytiharkan, yang pertama terhad kepada satu negeri.

Pengisytiharan itu berlaku dalam pertikaian di Sarawak yang berkaitan dengan gerakan politik untuk menggulingkan ketua menteri yang berkuasa, Stephen Kalong Ningkan. Krisis berakhir apabila rayuan pengadilannya ditolak pada bulan Ogos 1968.


Darurat ketiga diisytihar di seluruh negara pada tahun 1969 kerana rusuhan kaum 13 Mei.

Pertembungan kaum berlaku di Kuala Lumpur, dan pada jam 8 malam, polis mengisytiharkan ‘perintah berkurung (curfew)’, dengan tentera dan polis dikerahkan.


Rusuhan berlanjutan pada keesokan harinya, dan pemerintah mengisytiharkan keadaan darurat pada 15 Mei untuk mengelakkan ianya merebak ke bahagian lain di negara ini.

Kabinet digantikan oleh Majlis Gerakan Nasional (MAGERAN) , yang memerintah Malaysia sebagai pengganti pemerintah yang dipilih sehingga 1971, ketika Parlimen dipulihkan.

Penerbitan surat khabar turut dihentikan pada 15 Mei.

Darurat keempat diisytiharkan pada bulan November 1977 di Kelantan, dan terbatas pada satu negeri. Ia disebabkan oleh perebutan kuasa antara Umno dan Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Kemudian Menteri Besar Mohamed Nasir menolak untuk mengundurkan diri, walaupun dia telah kehilangan kepercayaan DUN pimpinan PAS. Krisis ini berakhir pada bulan Mac 1978 dengan pemilihan dan pilihan raya negeri baru. 471

Sejarah baru darurat negara ke 5 adalah ‘darurat kesihatan’ , bolehkah kita menyebutnya sedemikian?
Tags: emergency
Subscribe

Posts from This Journal “emergency” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments