kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Gred Inflasi Stagflasi

Apa yang kita lihat bukan inflasi gred: ini adalah tahap stagflasi

Ini adalah peraturan umum bahawa apabila kuantiti item meningkat, nilai setiap item akan menurun.

Ini juga berlaku untuk gred. Oleh kerana semakin banyak pelajar mencapai "gred yang baik", nilai untuk mencapai gred itu semakin berkurang.

Ini cukup menyedihkan, dan bertambah buruk jika inflasi berlaku bukan kerana orang menjadi lebih pintar, tetapi kerana faktor luaran rawak seperti pandemik global.

Pendekatan "tidak merugikan" terhadap hasil semasa pandemik Covid menyebabkan peratusan pelajar yang mencapai tahap terbaik meningkat.

Ini bererti bukan hanya pengalaman pendidikan kita yang menderita kerana pandemik, tetapi nilai gred yang di capai adalah lebih rendah daripada yang diharapkan pada tahun biasa.

Secara peribadi, kita merasa seolah-olah keadaan telah mempermainkan  kita.


Walaupun inflasi gred berkaitan dengan pandemik nampaknya menyedihkan, kita percaya bahawa masalah yang ditimbulkannya tidak seteruk daripada yang kita sedar.

Selain itu, kadar gred inflasi kerana Covid boleh dianggap baik untuk kumpulan pelajar yang lulus dan tamat pengajian bagi tahun ini.

Sebabnya adalah ia berkait dengan isu-isu yang lebih luas yang melanda pengalaman sistem pendidikan  selama 3 dekad terakhir.

Gred inflasi gred bukanlah fenomena baru. Sejak 25 tahun kebelakangan, jumlah pelajar yang mendapat keputusan peperiksaan yang ‘teramat baik atau cemerlang’ telah melonjak dari 47 peratus menjadi 79 peratus.

Ini bukan kerana kita semakin pintar. (Kalau memang pintar alhamdulillah).

Satu kajian tahun 2009 yang dilakukan oleh King's College membandingkan keputusan 3,000 pelajar yang menduduki kertas matematik tahun 1976 mendapati bahawa mereka dari kelas tahun 2009 turut mencapai keputusan yang baik seperti mereka dari kelas tahun 1976, walaupun kelas tahun 2009 mencapai gred yang jauh lebih tinggi dalam peperiksaan 2009 mereka .

Jadi mengapa kadar inflasi gred semula jadi ini berlaku?

Banyak alasan telah dikemukakan; namun, pengkritik yang paling sinis mengatakan bahawa ia adalah hasil korupsi universiti yang besar di mana peratusan gred yang baik mencipta reputasi "bertaraf dunia" untuk universiti British , menarik pelajar antarabangsa yang berkemampuan ke universiti United Kingdom.

Memang terpapar ‘nilai gred’ yang meningkat, tetapi prospek pekerjaan semakin menurun

Walau apa pun alasannya, hakikatnya adalah bahawa inflasi gred adalah fenomena yang sudah lama wujud.

Nilai 2: 1 pada tahun 2020 mungkin tidak bernilai seperti  2: 1 pada tahun 2019, tetapi perbezaan nilai antara 2019 2: 1, dan 1989 2: 1, jauh lebih besar daripada perbezaan sebelumnya.

Mengaitkan dengan isu permasalahan yang ada, apa masalahnya jika kohort 2020-2021 mencapai gred yang sedikit lebih tinggi daripada tahun-tahun sebelumnya?

Terutama memikirkan tentang tekanan, kesusahan, dan ketakutan yang kita semua hadapi dan alami semasa masih tetap  waras dan menyelesaikan pengajian kita (tak kira diperingkat SPM, Diploma, Ijazah dan sebagainya).

Office for National Statistics melaporkan bahawa bahawa 63% pelajar mengalami tahap kesihatan mental yang  sejak awal penggal 2020.

Selain itu, pelajar yang lulus menghadapi pasaran pekerjaan yang lebih kompetitif dan sesak daripada sebelumnya, dengan satu daripada lapan graduan dilanda pengangguran.

Ini bukan gred inflasi, ini adalah gred stagflasi. Gred nilai meningkat, tetapi prospek pekerjaan semakin menurun.

Persoalan yang mendasari adalah bagaimana kita dapat memperlakukan pelajar dengan adil dalam keadaan yang luar biasa dan unik?

Polisi seperti "tidak merugikan" seharusnya menyedari bahawa perjuangan luar biasa yang harus di lalui pasti memberi kesan negatif terhadap pendidikan.

Deflasi gred, di mana pelajar mendapat gred rendah kerana wabak, akan merosakkan prospek kebanyakan pelajar jauh lebih buruk daripada inflasi gred.

Tambahan pula, dengan melonjakan atau menaikkan gred sebagai ganjaran kepada para pelajar kerana berjaya melalui pencapaian yang hebat dalam menamatkan pengajian semasa wabak, adalah sesuatu yang patut diraikan.

Secara keseluruhan, inflasi gred yang disebabkan oleh wabak itu harus dianggap sebagai "pelonggaran kuantitatif gred (kelas)", kerana kenaikan itu akan memberi manfaat kepada para pelajar daripada berpura-pura bahawa wabak itu tidak pernah berlaku.
Tags: inflasi, pentaksiran, stagflasi
Subscribe

Posts from This Journal “pentaksiran” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments