September 1st, 2010

Pop Kuiz - Bahaso Kelate Tahap Dewo 2

 Bahaso Kelate Tahap Dewo 2

Hok mano hok segho gedebey tu tra la dulu maing go'ni,sajo jah nok test tgok setaro mano kito tahu Bahaso Kelate... Jawak koho-koho,jange duk beloghak!

SELAMAT MENEKA MANA YANG BETUL.....

1.Daba baju gumbey soyok ghabok...

A. Kolar baju Melayu koyak rabak
B. Butang baju Melayu patah 2
C. Si baju hijau sedang bertugas
D. Baju bundle 2 helai 5 ringgit

2.Mamoh woh topoh bowoh ghetok...

A. Memakai terompah yang retak
B. Makan buah bawah almari
C. Kunyah epal bawah jambatan
D. Kunyah jambatan sehingga retak

3.Buh pelepong nga khropeh aye dale lonjok...

A. Simpan tea Boh dan ayam dalam pelampong
B. Simpan hati dgn isi ayam dalam mangkuk
C. Ayam den lapeh
D. Isi paru-paru dgn tulang ayam dalam mangkuk tingkat

4.Skeleng belana daley celeng...

A. Duit banyak dalam dompet
B. Syiling berlambak dalam tabung
C. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
D. Wang melimpah atas siling

5.Cha sumbak,air beladong pah katah jemoghey...

A. Longkang tersumbat,air melimpah sampai anjung rumah
B. Sami buddha order tauhu sumbat & jus buah
C. Parit tersekat,air melimpah ke dalam rumah
D. Rumah kos rendah hadapi catuan air

6.Teykedaghoh sekuk liuk atah balasoh...

A. Curi wang dalam tabung surau
B. Makan biskut lemau di surau
C. Biskut Tiger punca darah tinggi
D. Santap biskut kering di masjid

7.Gatih teksi deghah gak,loghak ni...

A. Pandu teksi laju sikit,ade hal ni
B. Kayuh basikal kejar teksi
C. Kayuh beca laju sikit,nak cepat ni
D. Teksi beroperasi tanpa meter

8.Duk cokoh bley-bley behey beledo...

A. Lepak-lepak sambil makan puding
B. Duduk sambil makan agar-agar
C. Tony Blair menari ballet
D. Bersembang bla-bla sambil dengar lagu balada

9.Selok doh ko nyeylo?

A. Jendela dah kunci belum?
B. Pengsan di jendela
C. Awas penyeluk saku
D. Tingkap dah tutup ke?

10.Koho do'oh goli kudo bola...

A. Goalkeeper mengambil sepakan gol
B. Kuda dari N.Sembilan yang geli bermain bola
C. Penjaga gol menggeletek kuda
D. Perlahan sgt penjaga gol tendang bola

Siapa boleh 10/10...hehehe




via "mohd som said"

Kanser - Durian Belanda Penawar Kanser

DURIAN BELANDA ADALAH PENAWAR SEBENAR KANSER 
 

Durian Belanda atau Soursop, buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?


Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah  dengan cara menjadikan pohon Graviola Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser. 

Pohonnya rendah, di Brazil dinamai 'Graviola', di Sepanyol 'Guanabana' bahasa Inggeris dipanggil 'Soursop'. Di Indonesia, dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda. Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis, dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus. 

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik. 

Salah satu contoh betapa pentingnya kewujudan Institut Sains Kesihatan bagi orang-orang Amerika adalah kerana institut ini telah membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang membingungkankan adalah: Jauh dipedalaman hutan Amazon, tumbuh 'pohon ajaib', yang akan merubah cara berfikir anda, doktor anda, dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.

 


Hasil penyelidikan membuktikan  “pohon ajaib” dan buahnya ini : 
i)  Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo. 
ii) Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan. 
iii) Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan. 
iv) Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.

 


Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika. Buah Graviola telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga  beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah : 

1. Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar, Payu Dara, Prostat, Paru-Paru dan Pankreas. 
2. Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan! 
3. Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.

Penyelidikan telah dilakukan secara ekstensif pada pohon “ajaib” ini,selama bertahun-tahun tapi kenapa kita tidak tahu langsung mengenai hal ini ? Jawabnya adalah : Begitu mudah kesihatan kita, kehidupan kita, dikendalikan oleh yang memiliki wang dan kekuasaan! 

Salah satu perusahaan ubat terbesar di Amerika dengan aset jutaan dollar melakukan penyelidikan luar biasa pada pohon Graviola yang tumbuh dihutan Amazon ini. Ternyata beberapa bahagian dari pohon ini : kulit kayu, akar, daun, isi buah dan bijinya, selama berabad-abad lamanya telah menjadi penawar bagi suku Indian di Amerika Selatan untuk menyembuhkan : sakit jantung, asma, masalah berkaitan hati dan rematik. Dengan bukti-bukti ilmiah yang minimum, perusahaan yang mengumpulkan dana dan sumber usaha manusia yang sangat besar bagi tujuan melakukan penyelidikan dan berbagai ujian. Hasilnya sangat menakjubkan. Graviola secara ilmiah telah terbukti sebagai agen pembunuh sel kanser yang berkesan !

Tapi… kisah Graviola hampir berakhir disini. Kenapa?

Dibawah undang-undang persekutuan, sumber bahan semulajadi untuk ubat adalah DILARANG dipatentkan.

Perusahaan menghadapi masalah besar dan mereka berusaha sedaya upaya dengan pembiayaan sangat besar untuk membuat klon tiruan dari Graviola ini agar ianya dapat dipatentkan sehingga dana yang dikeluarkan untuk penyelidikan dan ujian dapat dituntut dan bahkan mengaup keuntungan besar. Tapi usaha ini tidak berhasil kerana Graviola tidak berjaya diklon. Perusahaan gigit jari setelah mengeluarkan dana jutaan dolar untuk usaha penyelidikan mereka.

Ketika mimpi untuk mendapatkan keuntungan besar beransur-ansur pudar, kegiatan penyelidikan juga turut berhenti. Lebih parah lagi, perusahaan menutup projek ini dan memutuskan untuk TIDAK menerbitkan hasil penyelidikan ini.

Beruntunglah, ada salah seorang ilmuwan dari kumpulan penyelidik tidak sanggup melihat kekejaman ini terjadi. Dengan mengorbankan kerjayanya, dia menghubungi sebuah perusahaan yang biasa mengumpulkan bahan-bahan bersumberkan semulajadi dari hutan Amazon untuk penghasilan penawar.

Ketika para pakar penyelidik dari Institut Sains Kesihatan mendengar berita keajaiban Graviola, mereka mulai lakukan usaha penyelidikan. Hasilnya sangat mengejutkan. Graviola terbukti sebagai pohon pembunuh sel kanser yang berkesan. 
The National Cancer Institute mulakan penyelidikan ilmiah yang pertama pada tahun 1976. Hasilnya membuktikan bahawa daun dan batang kayu Graviola mampu menyerang dan menghancurkan sel-sel jahat kanser. Sayang nya hasil ini hanya untuk keperluan dalaman dan tidak dihebahkan.

Sejak 1976, Graviola telah terbukti sebagai pembunuh sel kanser yang luar biasa pada ujikaji yang dilakukan oleh 20 makmal bebas yang berbeza. 

Satu kajian yang dihasilkan oleh the Journal of Natural Products menyatakan bahawa kajian yang dilakukan oleh Catholic University di Korea Selatan, mendakwa bahawa salah satu unsur kimia yang terkandung di dalam Graviola, mampu memilih, membezakan dan membunuh sel kanser usus besar dengan 10,000 kali lebih kuat berbanding dengan Adriamycin dan terapi kemo!

Sebuah kajian di Purdue University pula membuktikan bahwa daun Graviola mampu membunuh sel kanser secara berkesan, terutama sel kanser: Prostat, Pankreas, dan Paru-paru. 

Setelah hampir 7 tahun tidak ada berita mengenai Graviola, akhirnya berita keajaiban ini pecah juga, melalui informasi dari Lembaga-lembaga seperti disebutkan terdahulu.


 
Ubi Mengawan 

via Malia Mam

Famous quotes by the one and only Samy Velu .. Ulang Siaran


p17



1. Samy Velu quoted on Pos Laju :-
“ BESOH KIRIM, HARI INI JUGA SAMPAI ” 


2. 
On TV when trying to say he was ashamed, he said:- 
“Ini prekara sangat memalukan saya dan kemaluan saya sangat-sangat la besar” 


3. 
Samy said in a ceramah 
“Kita akan bina satu jambatan wuntuk worang2 kampong di sini” 
Then one pakcik asked, 
“Datuk,sini takde sungai, buat apa bina jambatan? 
and Samy gloriously replied 
”Kalao takde sungai,kita bina sungai” 



4. 
Samy’s most favourite quote on the news for the decade is this:- 
“Toll naik sikit,banyak marah saya. You worang ingat semua ini toll saya punyer bapah punya kah! 



5. 
Semasa krisis air: 
” Semua worang diminta jangan membuang aiyerr..!” 

6. 
Tentang masalah social: 
“Worang2 muda sekarang banyak suka hisap dade..” 


7. 
Semasa kempen derma darah di Sg.Siput: 
“marilah kita semua menderma dare…” 


8. 
Semasa memberi ucapan di pelbagai function: 
“Selamat datang saudara-mara semua” (It should have been saudara-saudari) 



9. 
During the height of the Al-Arqam saga, he said in a press conference 
”Saya gumbira bahawa didapati tiada pemuda MIC terlibat dalam kes arqam” 


10. 
At an opening ceremony for a new building: 
“Mempersilakan Datin Paduka Rafidah Aziz naik dari pentas wuntuk membuka kain 
” 

11. P.L.U.S. 
= “ PUNGUT LEBIH UNTUK SAMY” that is why Samy can use the PLUS helicopter whenever he wants to. 


And of course the world’s greatest joke… 

 
 12. “Kita akan bina roket pigi matahari”…..reporter responds..”Tapi Dato, matahari terlalu panas untuk didekati”…Samy responds..”Itu tade masalah….kita hantar waktu malam”….


via Kanesh Kanesh

 
 












 

 

This made me think of YOU!




I like you because of who you are to me.... 
true friend


And if I don't get this back I'll take the hint..
Something good will happen to you tomorrow

Get ready for the biggest shock of your life.
Please send to people and friends
Remember:
Happy To Be Your Friend! 

Make sure you read all the way down to the last sentence, and don't skip ahead. 
I've learned....That life is like a roll of toilet paper. The closer it gets to the end, the faster it goes. 

I've learned....That we should be glad God doesn't give us everything we ask for.

 
I've learned....That money doesn't buy class. 
I've learned...That it's those small daily happenings that make life so spectacular. 
I've learned... That under everyone's hard shell is someone who wants to be appreciated and loved.

 
I've learned....That the Lord didn't do it all in one day.What makes me think I can? 
I've learned....That to ignore the facts does not change the facts. 
I've learned....That the less time I have to work, the more things I get done.
To all of you....Make sure you read all the way down to the last sentence. 
It's National Friendship Week.

Show your friends how much you care. 

Send this to everyone you consider a FRIEND! 

Even if it means sending it back to the person who sent it to you. 
If it comes back to you, then you'll know you have a circle of friends

HAPPY FRIENDSHIP WEEK TO YOU!!!!!! 

YOU ARE MY FRIEND AND I AM HONORED

 
via "Ab Hadi Yaacob"