kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Inflasi Kini

Bahagian yang nampaknya tidak ada orang yang bercakap, atau peduli adalah disebalik keadaan inflasi.

Terdapat banyak bahan yang tersedia untuk menjelaskan kesan  ekonomi dari inflasi.

Ia juga mudah difahami, setelah anda berusaha untuk memahaminya.

Tetapi, apa yang hilang di sebalik statistik sebenar adalah kenyataan sosio-ekonomi yang keras.

Apabila kita membaca surat khabar atau portal media, kita  akan menemui artikel dan pendapat mengenai bagaimana inflasi membawa kepada kenaikan harga bahan mentah, sehingga menghasilkan keuntungan yang lebih rendah bagi syarikat.

Namun kita sering meninjau salah satu unsur yang sering tertinggal iaitu unsur manusia.

Perhatikan ketika harga makanan protein meningkat (seperti yang terjadi sekarang), sebilangan besar penduduk kekurangan makanan yang mencukupi.

Ini menyebabkan kekurangan zat makanan, terutama di kalangan kanak-kanak. Dan kerana sifat patriarki masyarakat kita, anak perempuan lebih menderita daripada lelaki.

Memandangkan setiap keluarga sekarang memerlukan lebih banyak wang untuk memberi makan kepada semua anggotanya, anggota keluarga yang lebih muda didorong ke untuk bekerja.

Disebabkan kekurangan waktu, anak tidak dapat dididik dengan baik (bukankah kita mempunyai sistem yang bagus untuk itu?) dan kehilangan masa depan yang penuh dengan peluang.

Kekurangan zat makanan juga memberi kesan langsung kepada kesejahteraan jangka panjang, baik fizikal dan mental.

Kos kesihatan meningkat, menyiratkan lebih banyak penderitaan bagi orang yang tidak berkemampuan atau miskin.
Kapitalis dalam diri kita menjelma: jadi, jika terdapat inflasi harga makanan di negara ini, ada kemungkinan lebih tinggi orang jatuh sakit, yang bermaksud potensi keuntungan yang lebih tinggi bagi syarikat farmasi?

Dalam satu kajian oleh The Fleeting Thoughts (2021), implikasi psikologi inflasi telah dikaji oleh penyelidik, dan hasilnya adalah memilukan.

Sifat Psikologi % responden yang memaklumkan terdapat kesan
Kemurungan 81%
Tegangan dan Kebimbangan 79%
Gelisah 73%
Tekanan dan Ketegangan 80%
Keganasan dan Pencerebohan 83%
Niat Membunuh Diri 85%
Putus Asa 70%
Jumlah Purata 78%
Sumber: The Fleeting Thoughts (2021)

Implikasi psikologi ini menyebabkan lapisan masyarakat menjalani kehidupan yang lebih sukar daripada yang kita lalui, sebilangan kecil adalah mereka dari golongan istimewa.

Kejahatan sosial seperti keganasan rumah tangga juga diketahui berkaitan secara langsung dengan kesejahteraan sosio-ekonomi.

Apabila kita melihat sejarah, kerusuhan politik dan sosial utama berlaku kerana situasi hiper inflasi.

Massa menjadi tidak berdaya, dan gangguan sivik muncul. Ini juga merupakan masa bagi manusia kehilangan "logo" (logik) mereka dan mengambil keputusan berdasarkan lebih pada "patos" (emosi).

Sejarah membuktikan ini: perbezaan ekonomi secara tidak sengaja membawa kepada kebangkitan kediktatoran.

Sama ada ketika kejatuhan Republik Weimar, untuk memunculkan Jerman Nazi, yang dipimpin oleh seorang lelaki berpintal dengan kumis lucu yang membunuh beribu orang, atau kebangkitan diktator seperti Robert Mugabe di Zimbabwe, atau Milosevic di Yugoslavia: berkali-kali, diktator disambut penuh sejarah pada masa ketidakseimbangan ekonomi dan inflasi. Dan turut telah menyebabkannya juga.

Menariknya, 28/29 insiden hiperinflasi dunia telah berlaku pada dan selepas abad ke-20 (mungkin kedatangan mata wang fiat (mata wang Fiat adalah mata wang yang dikeluarkan oleh kerajaan yang tidak disokong oleh komoditi seperti emas) melakukan ini kepada kita?)!

Dengan meningkatnya wang digital, dan kemampuan pemerintah untuk meletakkan tarikh luput wang anda (ya, China melakukannya - mungkin penting untuk perkara lain?), kita mungkin sedang melihat persekitaran inflasi yang dikendalikan. Seberapa berkesan langkah-langkah ini masih menjadi tekaan siapa pun ...

Oleh itu, apabila ada sesiapa dari  arus perdana berbicara mengenai inflasi dan kesan ekonominya, tambahkan elemen sosio-psikologi pada perbualan. Ia akan menjadikannya lebih berperikemanusiaan, jika tidak ada yang lain.
Tags: inflasi
Subscribe

Posts from This Journal “inflasi” Tag

 • Inflasi Menghakis

  Kini heboh dengan musim durian, petai dan sebelum ini musim ‘harum manis’ Peminat durian, petai dan harum manis biasanya mereka yang…

 • Gred Inflasi Kesannya

  Bagaimana Inflasi Gred Menyusahkan dan Menyukarkan Pelajar Inflasi gred adalah kecenderungan sekolah untuk memberi lebih banyak gred A dan B dan…

 • Adakah inflasi gred baik atau buruk

  Anda tentunya mahu memperoleh gred yang baik di sekolah, kolej atau universiti. Dengan keputusan peperiksaan yang baik atau cemerlang pastinya…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments