November 9th, 2014

Propaganda penerokaan minyak

Wang Jinxi dan rakan-rakan sekerjanya dari Pasukan Penggali No. 1205, termasuk dua orang tukang masak, bertolak menaiki kereta api dari Yumen, bahagian tengah China, pada 15 Mac 1960 menuju ke Daqing, bahagian timur laut negara itu.



Gambar seorang mangsa Red Guards mengharungi penyeksaan ‘airplane take-off stance’.

Perjalanan sejauh hampir 3,000 batu itu memakan masa enam hari. Mereka sampai di Sartu, stesen kereta api paling hampir dengan Daqing pada 21 Mac. Anehnya, sepanjang perjalanan, mereka tidak diberi tempat dalam koc penumpang tetapi di gerabak yang biasanya menempatkan barang-barang atau haiwan.

Daqing terletak tidak jauh dari sempadan China-Rusia, kira-kira 150 batu paling dekat. Pada musim sejuk – lazimnya, sampai bulan Mac – cuaca boleh jatuh sampai 30 darjah di bawah paras sifar (zero) Fahrenheit. Tanah menjadi beku sehingga enam kaki ke bawah. Suasana di sekeliling sangat membosankan. Apabila Wang Jinxi dan pasukannya melangkah keluar daripada kereta api setibanya di Sartu dengan cuaca di bawah sifar, tidak ada tempat disediakan untuk mereka bermalam.

Mereka tidur berhimpit-himpit di satu sudut di stesen itu untuk mengelakkan kesejukan. Keesokan harinya, mereka bergerak ke Daqing dengan berjalan kaki. Tempat kerja menggali minyak diberi nama Tapak (site) SA 55. Di situ, sebuah rumah usang milik satu keluarga petani disediakan sebagai tempat tinggal mereka. Pakaian dan alat-alat menggali minyak hanya tiba beberapa hari kemudian. Sementara itu, sepanjang hari, mereka menunggu untuk memulakan kerja dalam kesejukan.

Kerana tidak ada kemudahan kren apabila alat-alat sampai di stesen Sartu, Wang dan pasukannya terpaksa menggunakan besi paip dan kayu balak untuk mengangkat keluar alat-alat gerudi daripada gerabak kereta api untuk dipindahkan ke trak sebelum diangkut ke Daqing.

Dengan kekuatan tenaga mereka, alat-alat gerudi seberat 60 tan selamat dibawa ke Daqing menjelang tengah malam hari berkenaan. Pekerjaan itu dilakukan secara manual sehari suntuk. Kehebatan Wang Jinxi dan pasukannya segera mendapat pujian Mao Tse-tung. Dia cukup kagum dan memberi nama gelaran kepada Wang Jinxi: Wang Besi (Iron Man Wang). Gelaran ini lekat sampai sekarang. Nama Wang Besi sering disebut dalam mana-mana penulisan sejarah penerokaan minyak di China. Wang dianggap tokoh peneroka minyak yang wajar dicontohi.

Kesulitan

Selepas lima hari mereka memulakan kerja menggali, minyak ditemui. Dalam tempoh tiga tahun sahaja, Daqing Oilfield sudah menjadi pengeluar minyak utama di China. Walaupun sering menempuh pelbagai kesulitan dan kecederaan pada tubuh badan, Wang dan pasukannya dengan cekal menggali minyak dari satu telaga ke telaga lain.

Sejak dimulakan pada tahun 1960, dikatakan lebih daripada 10 bilion tong (barrels) minyak telah dikeluarkan di Daqing. Pada masa ini pengeluaran minyak di Daqing adalah keempat tertinggi di dunia. Dikatakan juga, sejak tahun 2004, syarikat Daqing Oilfield telah melaksanakan dasar mengurangkan pengeluaran sebanyak tujuh peratus setiap tahun selama sepuluh tahun supaya hayat Daqing kekal lama.

Sementara itu, kejayaan Wang Jinxi meneroka minyak di Daqing cepat digunakan parti komunis sebagai bahan propaganda untuk membina semangat kerja keras dalam kalangan rakyat China. Bagi parti, Wang Besi adalah contoh tauladan kepada rakyat China yang tidak ada tolok bandingnya.

Beberapa rangkap propaganda berbunyi: "Untuk industri, ikutlah contoh Daqing", "Wang Besi simbol Daqing, Daqing contoh kejayaan China", "Iron Man was the brawn, Mao the brains." Wang menjadi kader parti dan selepas itu dilantik timbalan pengarah syarikat Oil Drilling Company Daqing.

Dari segi propaganda juga, beberapa gambar lukisan Wang Jinxi disebarkan ke seluruh China, memaparkan sikap Wang Besi yang suka bekerja keras. Wang mengelilingi China, memberi ceramah di merata tempat menyeru anak-anak muda China supaya berani meneroka kawasan-kawasan yang nampak susah untuk dibangunkan.

Kebanyakan pemimpin kanan China seperti Chou En-lai, Deng Xiao-ping dan Liu Shao-chi membuat lawatan ke Daqing, tetapi tidak Mao Tse-tung. Kata Salisbury, “He didn’t care for the rough oil field life. He preferred the perfume of Hangzhou (halaman 253).” Chou datang tiga kali, sementara Liu datang bersama isterinya, Wang Guang-mei. (Patut saya sebut, beberapa tahun kemudian, Wang Guang-mei, yang juga telah diseksa oleh Red Guards seperti suaminya, pernah berkata, sokongan yang mereka beri kepada Wang Besi mungkin menjadi punca kenapa Wang Besi telah diseksa dengan kejam oleh Red Guards. Ada pihak iri hati terhadap Wang Besi).

Bibit perkara yang dimaksudkan oleh Wang Guang-mei itu terjadi pada 12 Mac 1968. Pada hari itu satu perjumpaan telah diadakan di Beijing atas kehendak Jiang Qing. Ia turut dihadiri isteri Lin Biao bernama Ye Qun, Chao En-lai dan tiga orang lagi daripada kumpulan Gang of Four. (Ye Qun berpengaruh dalam parti. Dia juga pambantu khas kepada suaminya). Jiang Qing juga telah meminta kehadiran wakil Maktab Petroleum Daqing (yang ditubuhkan selepas kejayaan Daqing).

Jiang mendapat tahu Maktab tersebut tidak menyebelahinya semasa menghadapi tentangan oleh satu pasukan tentera di provinsi Heilongjiang yang tidak bersetuju dengan Revolusi Kebudayaan. Jiang menuduh syarikat minyak Daqing – termasuk Wang Jinxi – dan Maktab Petroleum Daqing bersubahat melindungi penyokong-penyokong Liu Shao-shi (Liu telah pun disingkirkan oleh Mao ketika itu).

Beberapa hari selepas perjumpaan itu, satu kumpulan Red Guards dari Beijing (kumpulan sama yang telah menyeksa penulis Lao She pada bulan Ogos 1966) datang ke Daqing. Arahan Jiang Qing kepada mereka: “To ferret out traitorous elements”. Bermulalah apa yang dinamakan struggle session terhadap Wang Jinxi dan sahabat karibnya Xue Guobang (Xue telah datang ke Daqing bersama Wang dan terbabit sama dalam penggalian minyak sejak dari mula).

Sesi penyeksaan diadakan di satu kawasan lapang. Sebuah khemah didirikan untuk tujuan itu. Seorang Red Guard berteriak: kesalahan Wang Besi dan rakannya Xue ialah mereka pengintip KMT (Parti Kuomintang, musuh ketat parti komunis). Buktinya? Sebab, mereka telah bekerja dengan syarikat minyak di Yumen beberapa tahun dahulu dan syarikat itu milik parti Kuomintang. Sebab itulah mereka sekarang dianggap pengkhianat. Pengkhianat terhadap negara komunis China. Itulah logik dan bukti kesalahan mereka.

Setelah kesalahan itu ‘dibacakan’, Wang dan Xue dipakaikan ‘sarung kepala si bodoh’. Sekeping papan yang tertulis perkataan ‘Pekerja-Pengkhianat’ digantung di leher mereka. Kemudian, mereka disuruh membongkok dan kedua-dua belah tangan mereka ditarik ke belakang dengan kuat. Seorang anggota Red Guard menggenggam rambut mereka seraya merentap kepala Wang dan Xue ke belakang.

Bagi Red Guards, ini dibilang aksi airplane take off stance. Dalam keadaan itulah Wang dan Xue dipukul oleh Red Guards dengan kayu pada seluruh badannya. ABDULRAHIM.NOOR@YAHOO.COM Utusan Malaysia Rencana 09/11/2014

10 tanda sudah tua

Selama dua minggu berturut-turut, saya mengalami kecederaan semasa bermain futsal. Tiada yang serius. Pertama muka terkena bola semasa berebut menanduk bola tinggi. Bengkak bibir.



Tidak salah mengulang tonton filem Dead Poets Society lakonan Robin Williams (berdiri atas meja), berbanding Transformer yang sarat dengan CGI.

Kali kedua, jatuh tersembam atas permukaan lapangan futsal selepas kaki kiri tergelincir. Dagu mendarat dahulu, menyebabkan kesakitan rahang sehingga tiga hari baharu hilang. Cubaan meniru gaya Fernando Torres 'berpaling kejar bola laju sambil merembat’ tidak akan diulangi lagi selepas ini di permukaan lantai futsal.

Menganalisis permainan kemudiannya bersama pasukan, kami bersetuju kekerapan kecederaan (rakan lain pun calar-balar) disebabkan penyertaan 50 peratus pemain berusia bawah 25 tahun yang menukar permainan santai menjadi mirip pertandingan, laju dan semua tidak mahu kalah.

Dalam permainan futsal Jumaat lepas, hanya terdapat tiga pemain di bawah usia 25 tahun dan sembilan berusia 30 tahun ke atas dengan semua bersetuju corak permainan adalah memenuhi matlamat asal iaitu 'beriadah sambil bergelak ketawa' dan bukan pertandingan merebut Piala Malaysia.

Semasa sesi perjumpaan dengan tukang urut tradisional Cina, 'Mr. Lim' berulang kali menasihatkan supaya berhenti bermain sukan berat. "Pada umur awak, kena jaga kaki. Terseliuh atau patah, lambat dan susah hendak pulih," katanya. Saya berurut dengan dia susulan insiden kegagalan meniru gaya Fernando Torres. Rahang dah sembuh tapi lutut kiri masih ngilu.

Bukan hendak menyanggah kata-kata Mr. Lim ini sebab daripada pembacaan Internet pun saya faham badan manusia semakin kurang ketahanan mengikut pertambahan usia. Apatah lagi jika terbabit dalam sukan lasak seperti bola sepak, berbasikal, marathon, berenang dan memanjat gunung.

Masalahnya, jika berhenti futsal, ia seperti merampas platform sekali seminggu untuk saya melepaskan lelah, geram dan berpeluh selepas bertapa di pejabat. Lagipun, saya belum mencapai usia 50 untuk serius memikirkan keperluan menggantung but.

Situasi ini, menurut Mr. Lim adalah lumrah lelaki (dan wanita) yang enggan menerima hakikat sebenar usia mereka. Individu yang aktif sejak zaman muda percaya mereka mampu melakukannya sampai bila-bila. Tetapi ini hukum alam. Ahli sukan profesional pun menurunkan tahap permainan mengikut usia, apatah lagi kita yang bukan ahli.

Jadi, bilakah tika dan saatnya anda harus berhenti dan insaf bahawa anda harus akur kepada usia atau dalam erti kata lain, sedar diri sudah tua? Berikut adalah petanda-petandanya:

1 Bila ke karaoke, dulu seronok ajak ramai-ramai sampai penuh bilik. Sekarang ini ajak paling ramai hanya tiga orang. Lebih daripada itu, rasa rimas apatah lagi tahap kesabaran sangat rendah untuk menunggu giliran selepas orang kelapan.

2 Pilihan lagu karaoke anda terhad kepada 1980-an dan pertengahan 1990-an, yang kemungkinan besar tidak pernah didengar oleh Gen.Y hari ini. Lebih sadis, lagu tersebut tiada dalam koleksi pusat karaoke.

3 Sengaja datang ke kenduri kahwin pada saat-saat akhir majlis. Tidak mengapa tidak lihat pengantin, janji bersalam dengan penyambut tetamu depan pintu, serah hadiah atau sampul angpau. Alasan sebenar, lega tidak payah beratur lama mengambil makanan dan senang dapat kerusi di meja makan.

4 Jika dulu harus melalui ujian penilaian untuk menyertai pasukan bola sepak, sekarang anda dijemput rasmi. Pasukan veteran 40 tahun ke atas sentiasa mengalu-alukan 'pemain baru’ dan tidak perlu ujian kaki bangku atau tidak.

5 Gemar tidur petang. Masa muda waktu petang penuh dengan aktiviti, tidur tiada dalam senarai. Bila sudah berusia, waktu antara 2 petang hingga 5 petang semakin kritikal mata sebab kerja makin banyak.

6 Tiba-tiba kereta dipotong dari sebelah kiri. Kalau dulu, mahu dikejar balik pemandu kiasu seumpamanya. Sekarang, biarkan saja. Keupayaan mengawal emosi berada pada tahap kemuncak. Sebenarnya, enggan kejar pemandu kiasu itu sebab sayangkan minyak mahal sekarang ini.

7 Senarai rakan dalam telefon anda semakin ramai 'doktor’, siap dengan notis automatik sehari sebelum jadual perjumpaan mingguan di klinik mereka.

8 Tahap kecederaan tinggi semasa bersukan, termasuk kecederaan sebelum sukan bermula. Seorang rakan baharu hendak keluar rumah terpaksa membatalkan hasrat bermain setelah kakinya terpijak patung permainan anaknya. Patung tak patah tapi dia tersungkur, lebam kaki.

9 Menyukai kopi dan menjadi pakar minuman kopi sehingga menjadi rujukan kepada rakan-rakan. Inti pati analisis ialah kopi itu memastikan peminumnya tidak terlena semasa sesi ceramah atau tazkirah.

10 Menolak menonton filem Transformer, Iron Man atau Spider-Man. Filem adaptasi komik sudah tiada tarikan. Tetapi tidak kisah menonton berulang kali drama berat Dead Poets Society, The Help, Kramer vs Kramer. JOHARDY IBRAHIM Utusan Malaysia Rencana 09 November 2014 1:24 AM

Stop the circus acts

WE have got to get used to it – a real democratic society can be a noisy one as each and every one of us has the right to speak and is free to exercise this right.

And this is something that some of our politicians and self-proclaimed race and religious champions need to also understand, and accept.

A true democratic society is never quiet, unlike authoritarian and theocratic societies where only the leaders have the right to speak.

But this is Malaysia. We may not yet be a shiny example of a democracy but it is maturing. Malaysians have become more educated and are not only more exposed to differing opinions and information, but know how to seek them out. We are no longer like the proverbial katak di bawah tempurung but have travelled far and wide to see the world. And we are certainly better off.

No one should expect middle class Malaysia, especially, to pay homage and reverence to politicians, as in a feudalistic society. Our leaders should no longer think they are all mighty and powerful, where the people must submit to their every command, and that no one can have an opinion except themselves.

In a true democracy, we should respect, and accommodate, every view even if they are in direct contrast to our own. That’s how democracy works and it is still not too late for some of our politicians to accept this new reality.

As The Nation’s columnist, Supalak Ganianakhundee, rightly wrote, “A society in which people have to comply with their leader’s commands is an authoritarian one.

“The process of reform towards demo­cracy needs to be an inclusive one and for this process to be efficient, it should allow every faction in the system to participate.”

In his message to the Thai military govern­ment, Supalak reminded them that “maybe the junta should stop and realise that bringing about reform will be very difficult if it forces all the citizens to have just one political opinion”.

Meanwhile, in our own backyard, we are still grappling with certain personalities who cannot articulate and argue their case convincingly to win over the electorate. The easiest way out, to make up for their lack of grey matter, is to continually spew remarks that intimidate or instil fear among the people.

In any democracy, we can expect such an approach from the really fringe groups or ultra lunatics whose views are often ignored. But it is sad that in our country, political bullying gets national prominence, whereby certain groups and individuals with their political links not only shout down those who do not share their views, but also play the race and religious cards to threaten them.

The country’s political future is determined by Malaysians of all races and religions. Politicians who think they are the only ones who shape and decide Malaysia’s future need to see their shrinks quickly. They need serious help.

All of us have the right to speak up and tell our politicians and government officials what we desire for our country now and in the future.

We have the right to tell leaders, politicians, officials, and journalists off if we think they are not doing their jobs right. It is fundamentally wrong to think that elected representatives and civil servants cannot be told how to do their jobs.

Our job, as concerned citizens, is not just to mark a cross on the ballot paper. The people we vote into power must be held accountable all the time. The civil servants may be unseen but they exist to serve the people in the correct manner, all the time too.

For sure, the media has a right to comment on current issues and to also allow ordinary Malaysians to articulate their views – so long as it is within the boundaries of the laws.

They must be responsible for what they write or say, and if it affects the nation’s security, then they must be prepared to face the consequences, be it via the Sedition Act or other laws. But expressing an opinion is surely not seditious.

Opinions need not be right, or popular. And even if it is the opinion of one person, it is still his right within a democracy. Because of the ever-changing scenario, especially in the political domain, the media has to allow room and space for decent and rational debate. Views from opposing sides should be encouraged, provided they are not racist or extremist.

Some of the politicians in our country have still not woken up to the reality that “government” and “opposition” are no longer labels that apply only to specific parties. Barisan Nasional, for example, is the federal government, but in Selangor, Penang and Kelantan, Barisan representatives are in the opposition.

There are still politicians from the Pakatan Rakyat coalition parties, even though they are now government leaders in the respective states, who are still talking like opposition underdogs in a ceramah.

But more worrying is the increasing number of voices outside the mainstream political arena who are challenging the accepted norms of public discourse with their strident and extremist views.

These uncouth personalities may not be directly linked to any political party but their antics occasionally give some politicians aspiring to be noticed by their party leaders the opportunity to jump onto the bandwagon.

In the process, these individuals actual­ly make the few MPs who are known for their controversial outbursts in the Dewan Rakyat look like harmless angels. At least, their circus acts are good for laughs in the sombre settings and they get their two minutes of fame to justify their MPs’ allowances.

But the increasing number of personalities and ordinary Malaysians, of all races, spewing hate comments is seriously worrying.

Some have argued that it is better to ignore these political weaklings but many Malaysians are worried over where the country is heading, where seemingly powerful characters who taunt the public with their skewed racist and religious remarks seem untouchable.

The country’s leadership is sending the wrong signals to the people.

To be moderate, open minded and liberal seems to be politically incorrect now. How things have developed in Malaysia.

Malaysia’s democracy is growing up fast with some of us even arguing that it is maturing. But we hope some of our politicians would start growing up equally fast, and stop throwing tantrums like spoilt kids. ong Chun Wai The STAR Home News Opinion On The Beat 09/11/2014

Tajuk Wayang Bahase Melayu Ganung

Tajuk Wayang Bahase Melayu Ganung

1. Sejuk ketor (Frozen) -> Keghah Beku weh!
2. Luruh awang  (Skyfall) -> Awang Jatuh Orrk!
3. Begomo di angkase (Star Wars) -> Bitang Kelahi !
4. Nok cari nemo (Finding Nemo) -> Chagi Nek Moh!
5. Spaidermeng (Spiderman) -> Spai demang!
6. Laju natang ni (Fast & Furios) ->
6.1. Too Fast Too Furious (Bapok deras, bapok ganas)
7. Jaga angkase (Guardians of the Galaxy)
8. Tempat setang belajo (Monsters University)
9. Itang nye ye (Men in Black)
10. Dok saboh (Mission Impossible)
11. Lagi la dok saboh (Mission Impossible II)
12. Soheh dok saboh (Mission Impossible III)
13. Kate doh dok saboh (Mission Impossible IV)
14. Dok leh balik (No Way Back)
15. Lebong (The Hoax)
16. Cincing boh tu (Lord of the Ring)
17. Gong with the wing (Gone with the Wind)
18. Kene tinggal sorang (Home Alone)
19. Sokmo kene tinggal sorang (Home Alone 2)
20. Pah ceroh kene tinggal! (Home Alone 3)
22. Die Hard ... Mapuh Kerah
23. Die Hard 2... Mapuh Kerah Pulok
24. Die Hard 3... Mapuh Kerah Sokmo
24. Die Hard 4... Pah Ceroh Mapuh Kerah

via Nizam Akmal Abd Malek dated 08/11//2014

Tajuk filem ore puteh translate ke bahaso Kelate..

Tajuk filem ore puteh translate ke bahaso Kelate..

Hehe..buat hilang stress!

1. Sejuk ketar (Frozen)
2. Luruh awe (Skyfall)
3. Begomo di angkase (Star Wars)
4. Nok cari nemo (Finding Nemo)
5. Labbo (Spiderman)
6. Laju nate ni (Fast & Furios)
7. Jago angkaso (Guardians of the Galaxy)
8. Tempat setey ngaji (Monsters University)
9. Ite nyo demo (Men in Black)
10. Tok munasaboh (Mission Impossible)
11. Lagi la tok munasaboh (Mission Impossible II)
12. Soh2 tok munasaboh (Mission Impossible III)
13. Kato doh Tok munasaboh (Mission Impossible IV)
14. Tok leh nok kelik (No Way Back)
15. Nipu banga (The Hoax)
16. Cicin boh (Lord of the Ring)
17. Mapuh behe ko angin (Gone with the Wind)
18. Keno tinggal sore (Home Alone)
19. Sokmo keno tnggal sore (Home Alone 2)
20. Pah ceroh keno tinggal ! (Home Alone 3)

Hehe..buat hilang stress! via Norilah Ramli dated 08/11/2014

Tajuk wayang Bahasa Malaysia Sabah

Tajuk wayang Bahasa Malaysia Sabah:


1. Mangaras (Frozen)
2. Langit berjatuhan (Skyfall)
3. Beparang-parangan di bintang (Star Wars)
4. Mencari-cari ikan (Finding Nemo)
5. Laki-laki laba-labah (Spiderman)
6. Laju sama bikin maradang (Fast & Furios)
7. Sikuriti-sikuriti angkasa (Guardians of the Galaxy)
8. Yunivesiti saitan-saitan (Monsters University)
9. Urang dalam kehitaman (Men in Black)
10. Inda buli (Mission Impossible)
11. Makin inda buli (Mission Impossible II)
12. Mimang inda buli (Mission Impossible III)
13. Sampai bila-bila pun inda buli la bah!(Mission Impossible IV)
14. Indada jalan mo balik (No Way Back)
15. Tembirang (The Hoax)
16. Tuan itu cincin (Lord of the Ring)
17. Ilang tarabang sama-sama tu angin (Gone with the Wind)
18. Saturang di ruma (Home Alone)
19. Saturang lagi di ruma (Home Alone 2)
20. Saturang di ruma sampai bila-bila laini! (Home Alone 3)

via dr zam zam dated 08/11/2014

Asas Kukuh Pendidikan Negara

Kuala Lumpur: Penekanan kepada pembangunan holistik dalam sektor pendidikan negara berasaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan berhasil meningkatkan pencapaian murid secara signifikan pada tahun ini.



Latih saja, hasil tak tau ...

Ini secara tidak langsung menunjukkan tanda positif kepada perkembangan tahun kedua Gelombang Pertama Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 (PPPM) yang berbaki dua bulan saja lagi.

Datuk Seri yang tak seri ... masam saja


Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof berkata, pada akhir tahun 2013 sebanyak 14 inisiatif menjadi keutamaan KPM selaras dengan Indeks Prestasi Utama (KPI) menteri berteraskan lima aspirasi sistem iaitu akses, kualiti, ekuiti, perpaduan dan kecekapan.

“Kita mendapati inisiatif itu menunjukkan hasil positif termasuk inisiatif penyediaan infrastruktur asas di semua sekolah,” katanya.

Menurutnya, sebanyak 1,598 sekolah dalam peruntukan Penyelenggaraan Kecil Bangunan dan 1,694 sekolah dalam peruntukan Pakej Perancangan Khas (PRK) sudah dikenal pasti bagi pembaikan asas tahun ini.

Sumber : Harian Metro Setempat 09/11/2014 Muka 7


“Kita sudah melihat pentaksiran untuk pelajar Tingkatan 3 pada tahun ini merangkumi empat komponen iaitu Pentaksiran Sekolah (PS), Pentaksiran Psikometrik (PPsi), Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) serta Pentaksiran Pusat (PP) yang selesai dilaksanakan bulan lalu,” katanya.

Dr Khair menjelaskan, latihan kepada guru diteruskan pada tahun ini antaranya untuk Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT), Matematik dan Sains.

Malah lebih 14,000 guru sudah dilatih secara berperingkat menerusi program Pro-ELT (English Language Teachers) sejak tahun lalu bagi meningkatkan satu band profiensi Bahasa Inggeris mereka mengikut tafsiran Common European Framework of References.

“Sepertimana saya nyatakan sebelum ini, guru adalah nadi kejayaan PPPM, justeru kebajikan dan kemahiran guru sentiasa menjadi keutamaan Kementerian untuk dipertingkatkan dari semasa ke semasa,” katanya.



14 Inisiatif Utama KPM 2014 Sumber: Harian Metro Setempat 09/11/2014

Mengulas lanjut, Khair turut berkongsi perkembangan positif dalam peluasan akses kepada murid melalui inisiatif meningkatkan penyertaan dalam bidang vokasional di peringkat menengah atas.

Menurutnya, daripada hanya 20,289 pelajar lepasan Tingkatan 3 yang didaftarkan mengikuti pendidikan vokasional, pada tahun ini angka itu meningkat kira-kira 10 peratus kepada 22,079 pelajar.

“Hasil kerjasama rapat dengan pelbagai pihak berkepentingan termasuk pengurus program, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah, Institut Aminuddin Baki dan Institut Pendidikan Guru (IPG), kita bangga 14 inisiatif utama yang ditetapkan pada tahun ini menunjukkan prestasi baik dan konsisten setiap minggu,” katanya.

Antara inisiatif itu termasuk Program Transformasi Daerah (PTD), peningkatan enrolmen dan kualiti prasekolah, pelaksanaan piagam pemimpin sekolah serta penyediaan infrastruktur asas di semua sekolah.

Beliau melahirkan rasa syukur kerana kerjasama erat semua pihak menampakkan hasil positif dan berkongsi kejayaan sekolah cemerlang dalam pentaksiran antarabangsa yang boleh dijadikan iktibar semua pihak.

Rosyahaida Abdullah rosyahaida@hmetro.com.my Harian Metro Setempat 09/11/2014

Education: Hope behind bars

Let's go to jail to get a scroll ...


Sekolah Integriti Kajang Superintendent Ranjit Singh congratulating Aminullah Adam (left) and Yatim Ali after they receive their scrolls at the 16th Open University Malaysia Convocation.

ANOTHER TRY: Given the opportunity to pursue Open University Malaysia courses in prison, inmates get a second chance at success after their release

SERVING time in prison does not deter 28-year-old Yatim Ali from pursuing higher education.

At the age of 14, Yatim was sentenced to Kajang Prison in Selangor after he was found guilty of manslaughter. But he believes that everyone deserves a second chance. “I believe that people can change. I have done something wrong in the past — and yes — it’s going to haunt me for the rest of my life, but I won’t let it take away my only chance to reclaim my life if I leave prison one day,” said Yatim.

“It had been awhile since school, so I had lost touch and had to start from zero. Slowly but gradually I re—learnt the basic skills — reading, writing and arithmetic — like a primary school pupil.”

He sat Penilaian Menengah Rendah in 2005, followed by Sijil Pelajaran Malaysia (2006) and Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (2008) in prison.

After his Form Six examinations, he remained determined to further his studies, encouraged by the inmates to make his time in prison meaningful. “Via a flexible entry system, I enrolled in a programme co-organised by Kajang Prison and Open University Malaysia (OUM). I studied the Bachelor’s in Business Administration course from 2009 till this year.”

Pursuing a degree course in a prison proved challenging. There was a lack of reading material and stationery. “We had to share books. The prison management helped to provide learning tools.”

The programme was conducted mostly via online forums and face-to-face tutorials were regularly held. “I made sure to concentrate and not lose focus. Thankfully, with support from the prison officers and my family, I gained a 2.44 CGPA in my final year and graduated at this year’s convocation. I have bitter-sweet memories of my studies,” added Yatim.

“I never even thought of continuing my studies in prison but the opportunity was there and I grabbed it.



Inmates sitting examinations at Sekolah Integriti Kajang in Kajang Prison. Pictures by Shiraz Yasmine Ali and Afendi Mohamed



Aminullah Adam (left) and Yatim Ali at the convocation.

“Studies are different in prison compared to outside. This programme should be continued so that other inmates can also get benefit from it.

“Don’t feel sorry for yourself for the things you have done but use the time in prison to make a better life for the future. There is no excuse to feel inferior because there are always solutions to problems.”

Yatim faced difficulty in funding his studies but OUM offered a derma siswa bersyarat to help him pay his tuition fees. Non-governmental organisations, Jabatan Mualaf and the Tithes Department also offered assistance.

He plans to pursue a master’s course if he is still in detention.

“I am thankful for these wonderful opportunities given to inmates. The university believes that education brings about change.

“My family has always been there for me. I don’t know how to repay them. My brother Yahya was at the convocation to celebrate my success with me. Sadly, other family members couldn’t make it due to financial constraints.”

Yahya, 25, said he is proud of his brother and hopes that he will be released soon so that the family can reunite.

“My grandmother, father and mother are all hoping for his return. Our 13-year-old sister doesn’t even know her older brother,” he said.

For inmate Aminullah Adam, 26, from Kuala Lumpur, the experience of holding a diploma scroll in his hands is indescribable because he never expected such an opportunity while in prison.

“I thought that my time would be wasted but that was not the case. It turned out that OUM and the Prison Department run programmes for inmates who wish to continue their studies.

“This year will be my sixth in prison and I have made full use of my time to gain knowledge while behind bars. I attended religious classes for a year to find inner strength and be close to Allah,” he said.

Aminullah was a polytechnic student before he was sent to prison in 2008. While behind bars, his desire to continue his studies grew and with encouragement from the inmates, he began his diploma studies in management in 2010.

“Self-motivation is important for students who are inmates. So I read a lot of religious books to be more self-reflective. I am thankful for my family’s support,” he added.

The lack of reading material did not dampen his spirits to gain knowledge. He accessed OUM’s online books. “I am more focused in prison compared to outside where I have to deal with many distractions. In prison, I only have to get used to the tight security and confined movement.”

Aminullah’s relative Abas said he is happy to share his nephew’s joy at his achievement. The latter said the programme should be continued as it has helped many inmates acquire knowledge. “With the time well-spent in prison, I hope that my nephew and his friends will look at the outside world differently,” he added.

Aminullah plans to get a master’s degree.

“I miss free time with friends and meals with my family but, in the meantime, my life is filled with meaningful activities in prison,” he added.

The names of the prisoners have been changed.

LESSONS IN PRISON

IN 2008, Open University Malaysia (OUM) and the Prisons Department started a programme for young offenders from Sekolah Integriti Kajang in Selangor.

The first intake of 10 students signed up for diploma and degree programmes in the fields of management and business administration.

OUM president and vice chancellor Professor Emeritus Tan Sri Anuwar Ali said its flexible learning concepts provide three-in-one learning modules such as self-learning, face-to-face learning and e-learning.

“Flexibility here means lessons can be taught face-to-face in prison according to the requirements permitted by the law and conforming to a strict prison environment and full control,” he said, adding that the programme fees are cheaper compared to other private universities and on par with some public tertiary institutions.

English is the medium of instruction. The inmates attend tutorials conducted by OUM tutors within the prison walls, supported by OUM’s online learning management platform (myVLE) and access to the Tan Sri Dr Abdullah Sanusi Digital Library. Through myVLE, the inmates manage their studies and submit assignments online.

Priority is given to lecturers who have experience teaching students with disabilities.

One of 11 schools run by the Prisons Department, Sekolah Integriti Kajang caters for more than 200 juvenile offenders, aged between 13 and 21, serving time at Kajang Prison. It follows the syllabus of a regular Malaysian school and offers studies until Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia level.

School is in session from 8am to 1.40pm daily, followed by extra-curricular activities until 5pm. Thirteen retired and tuition teachers are hired on a contractual basis by the Education Ministry to teach at Sekolah Integriti Kajang. They begin with rehabilitation classes, teaching students to read, write and count.

The entry requirements for entry into Sekolah Integriti Kajang depend on the number of years the offenders have to serve. If they are in prison for one year or less and are due to sit the Penilaian Menengah Rendah (PMR) or Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM), then they can continue their education at Sekolah Integriti Kajang.

The needs of juvenile offenders are assessed to determine whether they are eligible for admission to the school.

For those who are above 20 years old and have yet to sit SPM, they can sit the examination in prison without enrolling in the school.

The screening includes an interview headed by the school superintendent, a supervisor and teachers. Inmates are evaluated according to whether they prefer academic or vocational studies.

In the academic stream, they are segmented into the Ujian Pencapaian Sekolah Rendah class or pre-PMR, PMR, pre-SPM, SPM, pre-Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) or STPM. The university-level classes are held at another facility.

As an open and distance learning university with a flexible entry system, OUM enables even those with just a Form Three qualification (equivalent to Penilaian Tingkatan 3 certificate) to pursue its programmes, provided they have relevant experience and pass the admission tests.

Anuwar said: “Overall, Sekolah Integriti Kajang students’ performance is satisfactory. The school is headed by Superintendent Ranjit Singh. At OUM, the programme is regulated by our registrar.

“The university and the school hope this programme can attract more inmates to pursue higher education to improve their academic qualifications and provide greater opportunities for them to pursue employment when they get out of prison.

“OUM’s initiative to offer this programme shows the inmates that society is willing to help them. They also became aware that they need to keep up with the world outside.

“We assist inmates who have financial issues. The prison authorities ascertain inmates who are keen to study by interviewing them and their parents.

“Most inmates wanted to enrol in the university to improve themselves.”

In addition to well-recognised courses, OUM’s online blended pedagogical approach enables inmates to study while in prison.

Meanwhile, the Prisons Department conducts a human development programme. The inmates are counselled and attend religious classes. They are taught art and vocational skills.

Prisons Inmate Management Department director Jamaludin Ibrahim said: “Academics is one of the most important recovery programmes to rebuild human resources, especially young inmates. Some 600 inmates have attended Sekolah Integriti Kajang in prison.

“OUM’s ongoing commitment to provide higher learning opportunities to the inmates is very much appreciated. It is the only centre of higher education that is committed to offer these facilities.”

Twenty-one inmates are pursuing their studies under the university’s programme.

“Seventeen inmates at Kajang prison are studying business management, with four at the diploma level, 11 at degree and two at master’s.

“Four inmates at the Kota Kinabalu Prison have already enrolled and some 10 people are in the process of doing so. Efforts are being made to get funding,” he added.

Twenty-two inmates from Kajang prison will register for the 2014/2015 sessions.

“At the recent convocation, two prisoners received diploma qualifications and one, a degree. This is the first time inmates received their scrolls at a convocation. One inmate will pursue his master’s for the 2014/2015 sessions.” ZULITA MUSTAFA - NST Learning Curve  9 NOVEMBER 2014 @ 8:18 AM

Tajuk Wayang Bahasa Melayu Utagha

Siri 4 Tajuk Wayang Bahasa-Bahasa Melayu 1 Malaya. Tah macam mana tah dapat 3 mesej straight dari WhatsApp dengan versi berbeza ... kena simpan ni untuk tujuan tatabahasa ... muleh maca kut

Siri IV Tajuk wayang Bahasa Malaysia Uthaga: Kalu tajuk cita wayang omputih ada versi UTARA
1- Bodo Piang (Dumb & Dumber)
2- Sejuk Gedik(Frozen)
3- Lup Tak dan Kelih (Gone in 60 second)
4- Deghaih Sungguh (Fast & Furious)
5- Deghaih Nak Mampoih (2 Fast 2 Furious)
6- Laki Hitam Melegam (Men In Black)
7- Ambik Tak Habag (Taken)
8- Ambik Tak Habag Pulak Dah (Taken 2)
9- Cincin Bos Hang La (Lord of The Ring)
10- Budak2 Honag (Bad Boys)
11- Gena Nak Ajag Naga Hang (How To Train Your Dragon)
12- Kemetoit (Hobbit)
13- Plenet Beghok Makyeh (Planet of The Apes)
14- Muhong Aih (The Hoax)
15- Tempik (Scream)
16- Tak Bleh Gostan Dah (No Way Back)
17- Hilang Teghoih Kena Mmbuih Angin (Gone With The Wind)
18- Hangait Lit-lit (Heat)
19 - Nak Deghaih Saja (Need For Speed)
20 - Buat Kemaih (Get Smart)
21- Hero Kelam Gelamat (The Dark Knight)
22- Kelab Dok Mengkelai (Fight Club)
22- Tak Bleh Choit Aih (Untouchable)
23- Mampoih Keghaih (Die Hard)

via Tuan Haji Muhd Subri Jaafar 09/11/2014