kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mengapa kempen bendera hitam

Kempen kibar bendera hitam bermula, #lawan bermula pada jam 3 petang, 3 Jul 2021 sebagai tanda berdiri melawan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Di Twitter #lawan dan #benderahitam turut digunakan selain plastik sampah, baju warna hitam, dan mask warna hitam sebagai bendera hitam.

Tujuan kempen kibarkan bendera hitam seluruh negara adalah untuk, menuntut Tan Sri Mahiaddin Yassin meletak jawatan, membuka Parlimen dengan segera serta menamatkan darurat.


Foto UnSplash


Tindakan ini adalah sebagai simbolik bagi mendesak agar kesemua tuntutan dilaksanakan segera.

Bendera Hitam juga bermaksud penyingkiran.

Di sukan permotoran, bendera hitam ditunjukkan kepada pemandu yang telah menyebabkan kemalangan serius atau melakukan pelanggaran serius seperti mengabaikan hukuman atau mengabaikan isyarat.

Kereta yang dipamerkan bendera hitam mesti beredar dari litar secepat mungkin dan mengikut arahan pegawai perlumbaan.

Bendera hitam pada dasarnya bermaksud mereka harus hilang kelayakan.

Oleh itu, tidak mustahil untuk meneruskan perlumbaan.

Mengapa bendera hitam?

Hitam adalah bayangan penolakan.

Bendera hitam adalah penolakan semua bendera.

Ia adalah secara simbolik penolakan ‘mereka’ yang meletakkan umat manusia terhadap dirinya sendiri dan menyangkal kesatuan seluruh umat manusia.

Hitam adalah perasaan marah dan kemarahan terhadap semua kejahatan mengerikan terhadap kemanusiaan yang dilakukan atas nama kesetiaan kepada satu negeri atau negara lain.

Ia merupakan kemarahan atas penghinaan terhadap kecerdasan manusia yang tersirat dalam kepura-puraan, kemunafikan, dan pemerintahan kerajaan yang murah.

Hitam juga warna berkabung; bendera hitam yang berperanan menunjukkan bahawa negara juga sedang meratapi pengorbanan dan terkorbannya berjuta-juta orang yang terkesan dalam kesusahan, luaran dan dalaman, sehingga kejayaan dan kestabilan yang lebih besar dari negara yang sedang bergolak.

Ia menunjukkan tahap berkabung bagi mereka yang pekerjanya dirompak (dikenakan cukai) untuk membayar penyembelihan dan penindasan terhadap manusia lain.

Ia tidak hanya meratapi kematian jasad tetapi melumpuhkan semangat di bawah sistem autoritarian dan hierarki; ia meratapi berjuta-juta sel otak yang pudar tanpa kesempatan untuk menerangi dunia. Ia adalah warna kesedihan yang tidak dapat ditanggung.

Tetapi hitam juga cantik. Ini adalah warna penentuan, ketetapan, kekuatan, warna yang mana semua orang dijelaskan dan ditakrifkan.

Hitam adalah persekitaran percambahan, kesuburan yang misterius, tempat pembiakan kehidupan baru yang selalu berkembang, diperbaharui, menyegarkan, dan membiak dalam kegelapan.

Jadi hitam adalah simbol penolakan, amarah, kemarahan, berkabung, kecantikan, harapan, memupuk dan melindungi bentuk-bentuk baru kehidupan dan hubungan manusia dengan bumi ini.

Bendera hitam bermaksud semua perkara ini.

Dengan kempen yang dijalankan, ia menunjukkan bahawa rakyat negara ini dengan rasa bangga dan bersedia membawanya, dan menantikan hari ketika simbol seperti itu tidak lagi diperlukan.

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnist 04 Julai 2021

Tags: #benderahitam, #lawan, bendera, bendera hitam, flag, pliltik, writings
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments