kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Terima Kasih Syukur Bahagia

"Sekiranya satu-satunya ucapan yang anda ucapkan sepanjang hidup anda adalah, "terima kasih, " itu sudah mencukupi.” - Meister Eckhart

Setelah lebih satu tahun kita #dudukdirumah , kita diminta lagi #sekkungdumah .

Kebanyakkan dari kita masih tetap patuh dan akur, cuba bersabar dan dengan penuh rasa rendah diri tentunya berdoa dan memanjangkan ke syukuran kerana masih lagi mampu meneruskan kehidupan.


Ramai juga yang berdoa dan mengadakan sesi berzikir; duduk atau berlutut, tanpa gangguan, memejamkan mata, dan memikirkan apa yang harus disyukuri dan kepada Allah kita bersyukur.

Walaupun mungkin ada dari kita yang tidak melakukannya setiap hari, namun pastinya kita berasa gembira melakukannya.

Kenapa mesti begitu? Mengapa tindakan sederhana untuk memikirkan siapa dan apa yang kita syukuri membuat perbezaan besar dalam hidup kita?

Hanya beberapa sebab:

• Kerana ia mengingatkan kita akan perkara-perkara positif dalam hidup kita. Ini membuat kita gembira dengan mereka  dalam hidup kita, sama ada mereka orang tersayang atau orang asing yang kita temui yang baik kepada anda dalam beberapa perkara.

• Kerana ia mengubah perkara buruk menjadi perkara baik. Mungkin ada diantara kita mengalami masalah di tempat kerja? Bersyukurlah kita masih mempunyai pekerjaan. Bersyukurlah kita dalam menghadapi cabaran, dan kehidupan itu tidak membosankan. Bersyukurlah bahawa kita dapat belajar dari cabaran ini. Bersyukurlah mereka menjadikan anda orang yang lebih kuat.

• Kerana ia mengingatkan kita tentang apa yang penting. Sukar untuk mengeluh tentang perkara-perkara kecil apabila kita bersyukur bahawa anak-anak anda masih hidup dan sihat. Sukar untuk merasa tertekan apabila kita membayar bil apabila kita bersyukur masih ada bumbung di atas kepala kita.

• Kerana ia mengingatkan kita  untuk berterima kasih kepada orang lain. Tindakan mudah untuk mengucapkan "terima kasih" kepada seseorang boleh membuat perbezaan besar dalam kehidupan orang itu.

Menghubungi rakan-rakan , menghantar e-mel kepada mereka, menelefon mereka untuk mengucapkan terima kasih ... hanya mengambil sedikit masa dari hidup kita untuk memberitahu mereka mengapa kita bersyukur terhadap mereka adalah penting bagi mereka.

Manusia suka dihargai terutama mengenai siapa mereka dan apa yang mereka lakukan. Ia hanya melibatkan kos yang kecil, tetapi membahagiakan orang lain. Dan membahagiakan orang lain akan membuat anda bahagia.

Untuk apa kita mengucapkan terima kasih secara peribadi dalam sesi kesyukuran kita ini? Ia berbeza setiap hari.

Kita mengucapkan terima kasih kepada semua pembaca laman web dan portal media, atas dorongan yang di berikan, atas sumbangan yang telah di buat yang menjadikan kita lebih dekat untuk merealisasikan impian kita, kerana kritikan yang telah di berikan telah menjadikan laman ini lebih baik ... untuk masa yang di berikan kepada semua, yang hanya membaca artikel apabila berpeluang.

Kita harus  mengucapkan terima kasih kepada mereka yang kita sayangi, atas semua yang mereka lakukan.

Kita berterima kasih kepada orang asing yang menunjukkan sedikit kebaikan kepada kita .

Kita berterima kasih kepada Tuhan, kerana kehidupan yang diberikannya kepada kita.

Kita berterima kasih kepada orang-orang di seluruh dunia untuk perkara yang telah mereka lakukan untuk menjadikan dunia lebih baik.

Kita berterima kasih kepada diri kita, atas perkara yang telah kita buat (penting untuk mengenali pencapaian kita sendiri). 492

Mengapa Hidup Dengan Bersyukur Dapat Membuat Anda Bahagia
Tags: #dudukdirumah, #sekkungdumah, bahagia, syukur, terima kasih
Subscribe

Posts from This Journal “syukur” Tag

 • Syukur Bahagia Terima kasih

  Isunya sekarang adalah, sekiranya anda bersetuju dengan tindakan bersyukur (walaupun secara sederhana), ia tidak akan membebankan anda…

 • Kita lebih sihat jika mensyukuri kehidupan

  Ahli psikologi University of British Columbia mendapati mereka yang lebih berpuas hati dengan kehidupan mereka mempunyai 26% risiko kematian…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments